vineri, 25 iunie 2010

Rezolvă G 20 criza?



Dacă vi se pare că doar la noi domneşte confuzia în legătură cu viitorul economiei, doar vi se pare. La sfârşitul săptămânii are loc la Toronto întâlnirea G 20. Minunat ar fi să ştim ce dracu e grupul ăsta, înainte  de a-l îndemna ca de data asta să acţioneze. Că până acum n-am văzut decât vorbărie şi dorinţe pioase.  Pentru asta ar trebui ca madam Merkel şi jupân Obama să se pună de acord asupra unor lucruri esenţiale, în primul rând în legătură cu accesul stupid de moralism bugetar şi de austeritate al Berlinului. Poate madam Merkel n-a citit cele zece porunci ale austerităţii bugetare, clocite de FMI. Oricum printre ele nu se află porunca: "tăiaţi coada câinelui dintr-o lovitură!"

Doar pentru politicienii şi analiştii de pe malurile Dâmboviţei acest adevăr nu este evident: salvarea economiei globale ţine de China. Cum vedeţi, francezii îşi fac deja planuri pentru o şi mai strânsă cooperare cu partea chineză, inclusiv în domenii sensibile, cum ar fi aeronautica, nuclearul şi armamentul. La noi se strigă "Jos comunismul!" Foarte bine! Jos! Şi după? Că o ţinem aşa de două decenii!

Ce n-am văzut deloc în România este o preocupare pentru dezbaterea legitimităţii existenţei G 20. Pentru că, dincolo de orice, G 20 NU EXISTĂ din punct de vedere instituţional. Nu este instituit de un Tratat fondator, nu sunt definite atribuţiile sale, mecanismele de conducere, fără de care orice naţiune este îndreptăţită să nu-i recunoască autoritatea şi măsurile decise de cei 20.

G 20 va lua locul ONU sau a unora dintre agenţiile sau organismele sale? Mai rămâne comunitatea internaţională organizată în spirit democratic, sau unele state vor fi mai "egale" decât altele? Şi apoi nici în sânul G 20 lucrurile nu sunt tocmai senine, iar americanii sunt gata de un nou joc în doi, cu China pe post de URSS.

Una peste alta reuniunea G 20 ne mai învaţă ceva: că democraţia(sau păstrarea aparenţei ei) costă. Dar, pentru Dumnezeu! Chiar atât de mult: 1,2 miliarde de dolari, adică vreo 960 de milioane de euro?  Şi noi ne dăm de ceasul morţii să găsim 500 de milioane de euro pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii? Totuşi, poţi avea încredere că nebunii ăştia rezolvă criza?

2 comentarii:

Karakas spunea...

Da, noi cetatenii suntem "suckers" sa platim factura de 1 miliard. Mai bine se duceau naibii pe un vapor in apele internationale...

Fluieratorul spunea...

Nu, n-am incredere, ca stiu cum se organizeaza summit-urile, cine se duce acolo si de ce. Astea sint questii demonstrative, unde se face public in genere ceva ce s-a convenit (eventual si semnat) inainte. Nu se cauta solutii la summit-uri. Astea sint statements of power, la care se participa in club restrins, si se da mesajul: astia sintem, sintem puternici, stim, discutam, gasim solutii. De cite ori ati auzit de solutii ale G20 in ultimii ani? in afara ca mai sint impuscati manifestantii de dincolo de gard nu se intimpla nimic. Si nu, nu cred ca aia de-acolo stiu mau mult decit astia de-aici despre iesirea din rahat. Nu stiu ce sa zic, ca si Obama e penibil cu discursurile lui la capatiiul conductei sparte aunuia dintre cei mai tari petrolisti. Nu stiu ce sa faca, sau nu vor sa faca ce stiu, si nu vor sa recunoasca ce-au facut. Si mai marii lumii sint oameni (read "jigodii"). Dvs. stiti mai bine decit mine cum se merge pe culoarele puterii, si cum se ramine acolo.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...