joi, 24 iunie 2010

Lista lui Severin, acum într-o nouă prezentare.



Să recapitulăm. Ieri gaşca de la Cotroceni, altminteri foarte tăcută, iese la atac pe toate posturile de televiziune, să susţină tâmpenia aia monumentală din Strategia Naţională de Securitate, privitoare la pericolul reprezentat de presă. Am văzut şi auzit lucruri de toată jena. Practic, argumentele au lipsit. Mi s-a părut că indivizii au fost luaţi prin surprindere de virulenţa reacţiei societăţii, nu doar a presei. Vă daţi seama ce alarmă a fost la Cotroceni, dacă a cuvântat până şi necuvântătorul purtător de cuvânt Turcan! 

Dar ce s-a petrecut la Realitatea Tv sare din scală, ca să zic aşa. Iulian Fota l-a acuzat pe CTP că e agent KGB. Iulian Fota este consilierul prezidenţial pe probleme de securitate. Dialogul dintre cei doi e redat mai jos:

CTP: Ce vârstă aveţi?
Fota: 45 de ani.
CTP: Deci aţi fi putut colabora cu Securitatea.
Fota: Şi dumneavoastră.
CTP: Da. Şi eu. Dar dumneavoastră vă comportaţi ca o persoană antrenată de Securitate.
Fota: Dumneavoastră vă comportaţi ca o persoană care se poate să fi avut legături şi dincolo de Securitate. Ce valoare au afirmaţiile astea?
CTP: Ştiţi care e valoarea? Se uită lumea la noi şi lumea apreciază. Oamenii apreciază acum care dintre noi se comportă ca un securist şi care nu.
Fota: Dar ca un KGB-ist care se comportă?
Fota: De ce vă uitați în jos?…
După care, Fota zâmbește. "

Din două una: fie Fota reacţionează după principiul "ba p-a mă-tii" şi supralicitează cu aluzia la KGB la aluzia lui CTP la Securitate, fie chiar ştie ceva despre CTP. Dacă e doar o mârlănie, stereotipul ăsta cu KGB fiind înrădăcinat în imaginarul colectiv, e cazul să plece. Nu plătim idioţi de genul ăsta pentru vorbi prostii şi a jigni oameni.

Dacă ştie ceva şi CTP este un agent de influenţare al unei puteri externe, prietenă sau neprietenă a României, e cazul s-o spună cu subiect şi predicat, ca să ştim şi noi ce şi cum. Că nu e mai puţin periculos să ai în presă agenţi de influenţare francezi, englezi, germani, americani(care să susţină, spre pildă, anumite privatizări sau contracte militare) decât să ai agenţi ruşi de influenţare.


A venit vremea să aflăm, în sfârşit, ce nume erau pe "lista lui Severin". Nu de altceva, dar eu cred că aluzia lui Fota se referea la Dumitru Tinu, fostul şef al lui CTP la Adevărul. Au trecut de atunci aproape paisprezece ani. Timp în care oamenii de pe lista aia au continuat să facă lobby pentru cei care îi plătesc. Să nu-mi spuneţi că "serviciile" i-au "descurajat" prin mijloace "specifice"!  A, şi încă ceva: Severin era atunci în PD, coleg de guvern cu băsescu. Interesant, nu?

Aşadar, scoateţi lista lui Severin, tovarăşi!

4 comentarii:

geomarz spunea...

La fel ca in 50 si ceva cu chiaburii si dusmanii poporului....
Peate astia degeaba a trecut timpul.

Karakas spunea...

A mai spus Fota o timpenie: si anume ca cei care vorbesc despre aderarea tarii la NATO sau UE ca fiind o greseala, sau , ma rog, cei care au alte opinii, sunt considerati de putere ca fiind "denigratori". Asta tot in spirit securist. De la denigratori la tradatori de tara e doar un pas.

M-am bucurat insa sa il vad ingramadit pe Fota. A meritat cu virf si indesat. Un incompetent.

Anonim spunea...

S-au facut referiri la trusturi de presa care ataca institutii (si nu persoane) prin campanii prelungite de presa.

Sa analizam afirmatia asa cum este facuta, fara partinire:
1. Cine sunt trusturile? Sunt 4 trusturi, patronate de Voiculescu, Paunescu, Patriciu, Vantu.
2. Care sunt institutiile (si nu persoanele)? Nu stiu, poate ca pot fi identificate printr-o analiza atenta.
3. Care ar fi amenintarea? Probabil ca sunt multe amenintari posibile la modul teoretic, dar sa alegem noi una. Sa presupunem ca patronii trusturilor sunt agenti de influenta care actioneaza in defavoarea securitatii statului.
4. Care este dusmanul traditional al statului independent Romania (de mai bine de 3 secole)? Raspundeti voi.
5. Cine dintre cei de mai sus are legaturi cu dusmanul traditional? Dar cu aparentii "prieteni"? Toti. Unii cu o parte, altii cu alta parte.
Daca analizezi astfel si treci de adversitatea contra Base & co, ceva pare ca se leaga.

Daca cele de mai sus au o urma de adevar, nu inseamna ca presa, in integralitatea sa, nu deranjaza pe cei care s-au cocotat pe putere din motive meschine si din interes de grup. Dar aceasta nu inseamna ca scenariul anterior nu ar fi posibil.

fanu spunea...

hopa so băgat scaraoţchi între ei şi şi dau aramele azi rugunite dar bine spiote pe faţă... într un fel este bine că mai avem dialoguri derapate şi ieşite din sfera unei lucidităţi de tactică a protejării reciproce; astfel mai dă pe afară una sau alta adică vreo informaţie “de risc naţional” ca să aibă csat de ce să deie legi de oprimare; se mai reactivează vreo listă aşa capătă şi pâinea un gust de seceră şi ciocan si circul gust de rusia... acum s O văzutu că ori ctp ul chiar este pasionat de sf uri trimitere la de siberia sau refugiul la munte or celălalt chiar este o vuvuzelă a regimului actual dar bine metehnit în trecut... o văd ca pe o ceartă între doi posibili şobolani roşii care au ajuns de baricade opuse şi ţin sus şi tare să şi o zică pe a mă sii...

lumea apreciază că duplicitarul azi este la clipa zilei iar viitorul mereu ne apare încă sub împătimirile trecutului

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...