marți, 29 iunie 2010

Tristeţi de cetăţean



Nu prea am chef de politichie, văzând ce se întâmplă în Moldova. Natura e natură. Nu prea avem ce comenta. Dar un şut în cur merită aici toţi proştii care au negat schimbările climaterice, pe motiv că nu s-a dovedit încălzirea globală, sau că nu omul e vinovat de schimbări.

Ei bine, e vinovat până peste poate. Fără intervenţia lui neghioabă, multe dintre tragediile despre care vorbim acum nu s-ar fi întâmplat. Iar cea mai mare eroare a oamenilor este aceea de a renunţa la stat. Acum vedem ce înseamnă "stat minimal." Toţi dobitocii se lovesc de "statul social", de pensii şi de bugetari. Deşi văd bine că fără "bugetari" se moare. ISU este slab încadrat şi slab dotat, oamenii sunt nemotivaţi. De ce să-şi pună viaţa în pericol, fără niciun echipament? Doar pentru a avea plăcerea să li se taie un sfert din salarii?  La fel, medicina de urgenţă. La fel, armata. La inundaţiile din anii 70 au intrat în acţiune elicopterele armatei, geniştii, amfibiile. Acum am văzut nişte năuci trăgând cu sfoara după ei nişte bărcuţe de cauciuc. Presa cretină face mişto de Sorin Oprescu pentru că intenţionează să achiziţioneze o maşină cu echipament pentru scafandri. Uitând sau neînţelegând nimic din ce se întâmplă. 

O scenă, văzută la televizor. O fermă, undeva în Franţa. Impecabilă, dotată de nici nu visai. Case, grădini îngrijite cu meticulozitate. În curte, maşinile fermierilor. Un Peugeot 307 şi un un Citroen de vreo două decenii. Lângă ele maşinile oaspeţilor români. Un Lexus 450 şi un Audi  A 8 Quattro. Asta e diferenţa! Să mai întreb pe ce se duc banii statului, dacă suntem mereu prinşi cu chiloţii în vine?

O ultimă remarcă: scârba mea este cu atât mai mare cu cât azi pe parlamentari îi futea grija de Consiliile de administraţie de la Radioul şi Televiziunea publice. Ce-ar mai fi de spus?   

7 comentarii:

pacos spunea...

Ooo, si cate ar mai fi de spus! Despre cum au disparut padurile de pe dealurile tarii, mai ales in Harcov si Moldova, despre cum s-au cheltuit bani pe tampenii de genul scris cu oi pe dealuri in loc sa se faca niste diguri serioase acolo unde erau necesare.
Despre cum se cheltuie bani multi pentru uniforme (nu va ganditi la cine stie ce uniforme, in dotarea IGSU fiind si niste tricouri - da, da, tricouri cu epoleti) si nu sunt bani pentru dotari minimale. Si una tare: s-au cumparat barci la IGSU. Si motoarele aferente, desigur. Numai ca barcile sunt considerate ca fiind obiecte de inventar, iar motoarele ca fiind piese de schimb. Mai e nevoie sa va spun ca motoarele nu mai sunt (adica sunt in curtile unora, utilizate pentru udatul gradinilor)?

Anonim spunea...

Greu de inteles de ce ar trebui STATUL sa vina sa protejeze niste proprietati private asezate în calea viiturilor. Daca te stii in calea viiturilor, nu e normal sa pui mana de la mana si sa iti faci un dig? E chiar aşa de scumpă munca voluntară? Avutul propriu nu valorează nimic, dacă nu vin ăia de la centru să te oblige să faci, te complaci într-o stare de nesimţire şi nepăsare?

Nu, e mai normal sa bocesti ca "asa a dat dumnezeu" si sa stai cu ciocul deschis catre stat, precum puiul de vrabie, sa iti bage o râmă în gură.

Problema e chiar statul, care i-a învăţat pe oameni să stea şi să aştepte să le facă altul.

geomarz spunea...

Nu incalzirea globala este de vina.
De vina este debandada din Romania. De vina sint cei care nu au mai facut nici un fel de imbunatatire funciara si regularizare de curs al vreunei ape sau intretinerea celor existente (in 89)de 20 de ani. De vina sint cei care au lasat sa se taie in prostie padurile si nu au refacut podurile si consolidat malurile ...
Astia sint de vina, nu incalzirea globala, care nici nu a fost documentat, inca. Singurul lucru cert in incalzirea asta, este cresterea nivelului de CO2 in ultimul mileniu.

pacos spunea...

@bladhaund
Poate pentru ca nicaieri in lume o comunitate locala n-a reusit sa sustina o asemenea lucrare de anvergura singura. Cu bani proprii. Peste tot statul se implica in aceste lucrari. Vezi Olanda, SUA, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Bulgaria, s.a.
Asa ca nu prea e cazul de nesimtire sau nepasare, decat in cazul baietilor alora care erau si sunt responsabili cu amenajarile de acest tip.

Anonim spunea...

Sa faci un dig mic, pe un parau, nu e o lucrare de anvergura. Acum iar s-au revarsat paraie, nu am vorbit de Dunare.
Si nu ai idee cat de putin costa in realitate aceste lucrari si cat de mult plateste statul (orice stat) pentru ele.

In comentariul meu am atacat in primul rand atitudinea defetista, de asteptare, sa vina altul sa faca ceva. Versus o atitudine activa, in care fiecare pune mana si isi face, pentru el. Atitudinea s-a nascut tocmai din promisiunea statului asistential ca va veni si va rezolva problemele cetateanului, cetateanul neavand decat sa stea cuminte in casa si sa-si plateasca taxele. Fals. Cetateanul ar fi de 100 de ori mai castigat daca si-ar face singur ce e de facut si ar plati cat mai putin statului, care stie numai sa risipeasca. Din nou valabil pentru orice stat, nu numai la noi.

In momentul de fata ar fi chiar ilegal sa vina cetatenii sa faca un dig pe proprietatea publica, nu ar avea cum sa obtina autorizatie de construire. De ce oare? Ca sa poata statul sa-si bage degetelele lungi in toate aspectele vietii individului.

Problemele de indiguire ar trebui rezolvate cel mult la nivel de comunitate locala (autoritati locale). Sa astepti sa vina autoritatile centrale sa ia initiativa este o atitudine care ne face sa avem inundatii ori de cate ori se poate. Dar asa cum am aratat, sistemul este construit astfel incat autoritaile centrale sa fie responsabile, tocmai pentru o mai buna spoliere a cetateanului.

Si totul porneste in primul rand de la inactivitatea si pasivitatea cetateanului, care nu stie si nu intelege ca trebuie sa-si ia destinul in primul rand in propriile maini si abia apoi sa astepte pomana de la altii.

pacos spunea...

Cateva precizari: nu e vorba de paraiase, ci de Prut, Siret, Moldova. Nu e Dunarea, da' nici un firicel de apa. Nu stiu cat costa digurile astea, mult, putin, ideea e ca autoritatile locale nu pot suporta aceste costuri.

Trebuie sa spun ceva si despre atitudinea localnicilor. Nu stiu cat e defetism si cata asteptare, dar in mod cert in unele cazuri vorbim cu certitudine de nesimtire. Pentru ca nu se poate sa stai si sa te uiti, in timp ce altii muncesc pentru tine.

Andrei Gheorghe spunea...

Domle, eu cred ca (virgula) curateania trebuie sa inceapa din curtea proprie. Propun ca bladhaund sa ne dea un exemplu la toti si sa isi faca un dig in spatele blocului. Sau in curte. Nu un stavilar care sa devieze cursul dunarii. Dar macar acolo, cat pentru o dambovita. Ma multumesc si cu o ciorogarla.

Domle, la treaba!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...