sâmbătă, 26 iunie 2010

Ce urmează?


Bun, acum avem şi TVA mărit. Ce urmează? Mărirea impozitului pe venit? Pentru că, să fim serioşi, decizia de azi a guvernului boc este insuficientă. E doar un soi de anestezic bugetar, cu acţiune rapidă şi efect foarte scurt. Lucrurile sunt mai complicate decât par.

Şi venim la problema de fond: cum repornim economia? Care va fi motorul creşterii economice? Acum s-a dat o lovitură consumului, şi încă una majoră. În rest, pe ce ne putem baza? Pe industrie? Greu de spus. Pe investiţiile în infrastructuri? Cine s-o facă, şi dacă o face, câţi din banii investiţi intră în economia românească, atâta vreme cât nu producem mai nimic, nici utilaje de construcţii, nici mijloace de transport, şi nici chiar ciment sau asfalt. Poate ceva nisip şi pietriş. 

Serviciile? Care servicii? Turism? Nu, că n-ai şosele şi ce-ţi mai trebuuie pentru un turism decent: posibilităţi de petrecere a timpului liber, gen parcuri de distracţii, de fapt, o industrie a divertismentului. Servicii financiare? Şi cine are bani să-şi cumpere servicii?

Nu discut despre agricultură. P-aia o putem uita. E moartă şi îngropată, câtă vreme 80% din necesarul de alimente este importat.  

Şi atunci, de unde începem? Este esenţial să răspundem la această întrebare. Dacă n-o facem, următoarea măsură "economică" va fi tot tăieri de salarii şi pensii şi tot măriri de taxe şi impozite.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Poate că aşa e în statul minimal: nu mai ai niciun control asupra realităţii, eşti lipsit de date esenţiale, pe care să-ţi fundamentezi deciziile.

asta este cauza! deci fara "poate".







Dan Diaconescu, cel care face propagandă sectelor anti-creştine, infiinţează Partidul Poporului Român şi candidează la preşedinţie. Patronul OTV pentru Gândul: Procesul de îndobitocire a naţiei e abia la început. “Mi-am văzut visul cu ochii. Am otevizat România. Voi continua să mă joc cu minţile voastre”
- Definiţi oamenii care scot scor bun la OTV.

- Dau din mâini, ţipă, vorbesc colorat şi în dezacorduri, se potrivesc cu telespectatorii.

- Nu riscaţi, făcându-vă telespectatorii mahalagii agramaţi?

- Aşa e poporul român. Eu încerc să cobor cât se poate discursul în emisiune, altfel oamenii nu înţeleg. Asta n-au înţeles politicienii, aşa au pierdut. Ţin minte că, într-o seară, am spus ceva despre „weekend-ul trecut”. Mi-au trimis mesaje o grămadă: „Dane, te iubim, eşti cel mai bun, dar ce-ai vrut să zici cu weekend?” De-atunci, am folosit numai „sfârşit de săptămână”.

În România există vreo 70 de posturi care au programe extraordinare – nu glumesc – şi la care nu se uită nimeni.

Dan Diaconescu

imi aduc aminte ca prin perioada anilor 70 americanii l-au intrebat pe nea nicu de ce nu introduce in romania sistemul vestic numit democratic la care el a raspuns ca nu este posibil asa ceva deoarece un astfel de sistem ar distruge poporul roman.
acum sa se gindeasca fiecare sa vada daca a avut sau nu dreptate.

Stefan A. spunea...

Nu exista si nu a existat niciodata o strategie de crestere a economiei ! Consumul imediat de resurse a fost unicul obiectiv . Cind aceste resurse (venituri) au scazut datorita crizei , au aparut solutile disperate , taieri pe toata linea , la toti si cu toporul pe fondul unei cresteri a cheltuielilor bugetare !
Guvernul crede ca a gasit solutia cu cresterea TVA . Se insala amarnic si prin toamna iarna vor fi nevoiti sa inveteze ceva pentru a tine pe linia de plutire banana republic numita Romania !
Ramine cum am stabilit cu mult timp in urma . O tara de kkt ! :)

Anonim spunea...

Sper ca totusi esti multumit. Acesta este singurul mod prin care statul asistential pe care il iubesti poate continua sa-si asiste in aceasta masura cetatenii.

Daca vrei si mai mult asistenta, este logic ca aceasta se va face prin noi impozite.

Darius cel Tulbure spunea...

Boc ştie numai să taie. Al dracu boc că taie! La comanda securistului de băsescu.

Serios vorbind, şi fără glumiţe şi jocuri de cuvinte, eu nu am nicio aşteptare de la ăştia. Nu înţeleg economia, nu-i interesează şi suspectez chiar că sunt rău-voitori. Apropo, nu există o lege care pedepseşte reaua-intenţie? Ar fi interesant ca Guvernul să fie acuzat de aşa ceva. Rea-intenţie. Sabotajul ţării întru jefuirea ei.

Fluieratorul spunea...

Las' ca vine Dan Diaconescu, salvatorul poporului, si da la toata lumea de n-o sa poata duce.

Cum repornim economia? Simplu: sa se schimbe prioritatile, intii munca si dup-aia pretentiile.

Constantin Gheorghe spunea...

De-ar fi aşa de simplu!

Anonim spunea...

E asa de simplu. Ciocul mai mic cu asistenta sociala, osul la treaba si se poate. Mai putini pensionari si handicapati inchipuiti, mai putini bugetari care stau si ard gazul toata ziua, mai putin contracte de stat date firmelor care trebuie, statul sa bage mana mai putin in munca celor ce produc. Pretentiile dupa munca, nu inainte.

geomarz spunea...

Este evident ca la problemele economice ale Romaniei guvernul actual NU are solutii. Tocmai pentru ca reprezinta un stat minimalizat si pauperizat de capitalistii locali la comanda celor mondiali.
Chestia cu ciocu mic, a onorabilului 'anonim' mi se pare o imbecilitate.
Stie domniia sa cite milioane de oameni nu au UNDE sa munceasca? Pentru ca respectivii hoti au distrus esfodajul social care le asigura locuri de munca?
Sint orase intregi MOARTE, ce sa mai vorbin de sate si comune !!!
Asta vor si oamenii sa aiba unde lucra, numai ca NU au UNDE.
Luati numai exemplul inchiderii Institutului Cantcuzino, ultima istprava a mafiotilor locali si mondiali. Fceti socoteala ce conteaza mai mult, istoria (1921, infiintat de casa regala, comunistii l-au tinut in functie si l-au dezvotat), necesitatea economica si prioritatea nationala (vaccinurile pentru populatia romaneasca, dipsonibile si ieftine) sau afacerile oneroase cu terenuri (acum este momentul sa se cumpere, sint ieftine dar nu vor ramine asa...).
Oamenii aceia, antrenetai in ceva cu totul particular, UNDE sa munceasca, stimat "anonim" !!??
De ce te faci ca nu stii cum s-au petrecut lucrurile cu industria romaneasca a mobilei , de exemplu, care a fsot cumparata de intreprinzatori italieni NUMAI pentru piata de desfacere dupa care su INCHIS TOATE unitatile de productie ?!
De ce te faci ca nu stii cum a fost falimentata agricultura pentru a se promova importurile !?
Asa ca, mai bine "ciocu' mic" la dumneata si mai lasa-ne in boii nostri...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...