marți, 12 iulie 2011

Ultima soluţie, încă o dictatură!



Intenţionam să scriu despre asta de ceva vreme. Două sunt lucrurile scoase la iveală, mai mult ca orice, de această criză economică: degringolada gândirii economice şi irelevanţa ideologiilor, în politică. Irelevanţa ideologiilor pare să fi fost pe gustul tuturor, decidenţi politici, economici, politologi, intelectuali publici. Asta a permis spargerea marilor blocuri sociale, capabile să determine adoptarea unor politici publice cu adevărat în sensul "interesului public".

Degringolada gândirii economice vine din dorinţa celor mai mulţi economişti de a nu ieşi din "rând", de a nu contrazice gândirea unică. Ceea ce pătimim acum, la modul propriu, este rezultatul moştenirii otrăvite a "monetarismului", un curent de gândire economică devenit peste noapte din dogmă, un soi de ideologie de substituţie.

Ceea ce numim acum "ideologie" nu este decât o vulgată monetaristă, pe care mintea unor politicieni imbecili, mai ales din SUA, şi care sunt imitaţi slugarnic de alţi politicieni şi mai idioţi din Europa, şi de la noi(nu, noi suntem în Europa doar pe hartă!), a transformat-o în unicul proiect de viitor al unor naţiuni care, până în momentul în care Reagan a ajuns la Casa Albă şi a impus-o drept "adevărul adevărurilor", reprezentau o locomotivă a lumii libere. După trei decenii de monetarism cretin, declinul Occidentului este nu doar o realitate de necontestat, ci şi un pericol pentru  civilizaţia noastră.

Nu ne dăm seama de răul făcut de "iluminaţii monetarismului" Occidentului. De ce au ajuns SUA "bolnavul" lumii? De ce nu mai poate produce nimic valabil în gândirea economică, în afară de tot felul de scheme pentru a îmbogăţi şi mai mult nişte indivizi care trăiesc doar pentru adrenalina riscării a mii de miliarde de dolari  în tot felul de afaceri care nu mai au nimic în comun cu economia reală?

Toată lumea vorbeşte despre nevoia de "schimbări structurale", despre "criza datoriilor suverane", uitând că datoriile publice sunt o fracţiune infimă, raportate la aventurile monetare ale demenţilor cu maus şi calculator, care au aruncat lumea în haosul crizei economice. 

Lucrurile sunt mai simple decât par, noi le complicăm. Economia este despre producţia de bunuri şi servicii, despre ocuparea forţei de muncă, despre satisfacerea  unor nevoi reale. Avem şi cunoştinţele, şi mijloacele materiale şi umane pentru a face lumea în care trăim şi mai bună, şi mai prosperă. Cu o condiţie: să fie mai egalitară. Polarizarea economică şi socială este principalul pericol pentru viitorul nostru, al tuturor.

Criza din SUA este despre polarizarea socială dusă la extrem şi despre refuzul bogaţilor de a plăti şi ei preţul crizei. În Europa este acelaţi lucru. Ne place sau nu. Nu, grecii, italienii, portughezii, spaniolii, irlandezii, românii, bulgarii, nu sunt mai leneşi sau mai neproductivi decât nemţii.  Nu despre asta este vorba. Europa, în loc să fie solidară şi să ajute aceste ţări să îşi reducă decalajele de dezvoltare, moştenire istorică, a uitat de această datorie şi a început să-i imite pe americani.

Germania, cu o politică obtuză şi rigidă, vrea să profite de context pentru a conduce Europa, după cum o taie pe ea mintea. Doar că mintea ei nu este croită pentru aşa ceva, ci doar pentru dominare. Nu ştiu ce a câştigat, punând reflectorul pe Italia. Cu sau fără "austeritate", Italia nu poate ieşi din criza datoriilor decât prin creştere economică. Lucru general valabil. Şi ce a făcut Germania? I-a dat-o la temelia creşterii!

Are Germania, altă victimă a "ideologiilor de substituţie", capacitatea de a gestiona o criză generalizată în Europa? Ea nu este dependentă de pieţele Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei, chiar ale României, Poloniei, Ungariei? Băncile ei nu sunt expuse în aceste ţări? Cine îi cumpără mărfurile, deloc ieftine? Doar China? Păi, şi în China vor fi probleme, dacă SUA o iau la vale, pentru că nişte politicieni idioţi nu pot ieşi din determinismul unei ideologii cretine? 

Şi uite aşa se înmulţesc vocile care spun că democraţia dăunează grav creşterii economice. Ştiţi ce tot spune Pulimea Sa despre alegeri. Ştiţi ce spunea recent un  politolog german.  De unde temerea mea că se naşte o nouă ideologie, aceea a revenirii la totalitarism, ca unică soluţie de salvare. Ălora cu mausul şi calculatorul le plouă în gură după experienţa chineză. Uitând un lucru simplu: că următorul pas al chinezilor va fi democratizarea. Place asta sau Partidului Comunist Chinez.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Aveți și n-aveți dreptate.

Nu se mai iese din criză. Adevărat că din cauza mausului și calculatorului, dar nu numai pentru că niște jigodii au speculat în cunoștință de cauză tot, absolut tot. Calculatorul, adică posibilitatea de simulare a strategiilor oferă proiecții despre viitorul mediu. Nu contează ce cred șmecherii, nu contează dacă acționează în felul în care cred ei că îi pot "învinge" pe chinezi înainte de a deveni problemă. Lupta cu viitorul într-un sistem închis economic și demografic (doamna planetă Terra) e o ecuație fără soluție.

Monetarismul cocoțat pe keynesianismul consumului necesar a fi mereu în creștere nu are nici o legătură cu economia reală, dar nici economia reală nu mai există într-o lume a strategiilor computerizate. Planeta nu e o navă sau o corporație, nu există nici o capacitate intelectuală pe măsura complexității ei.

De asta nu vă înțeleg de ce credeți că există vreo soluție în egalitarism dirijat (cum nu este nici în polarizare, de acord). Nu există soluție pentru că am ajuns la limitele capacității noastre de înțelegere (acum, peste 100 sau 1000 de ani poate vom înțelege). Am mers prea repede, am jucat totul pe tehnologie, sîntem terminați.

De frica mulțimilor și de frica pierderii controlului (puterii) vor recurge la represiune pe scară planetară. Restul sînt visuri. Nu există soluții și hybrisul nu permite o relaxare, o extragere din capcana tehno-mediatică a omului devenit consumator. Nu cred că le va merge cu represiunea, dar tot degeaba. Mă rog, poate recurg la virusuri reale, "targetate", atunci da, ar fi o soluție, are și nume: genocid.

Fluieratorul spunea...

Io zic de vreo 10 ani cui vrea sa ma asculte ca orinduirea cea mai tare este de multa vreme demonstrata in China, dar am fost luat tot timpul cu "nu, ka kum ramine cu libertatea, cu democtaria, cu drepturile omului, cu garantul planetei" si alte aberatii asemenea...

Deci, cu dedicatie tuturor acelora care m-au injurat, de-acum incolo mai lasati iluziile si mincati realitate pe piine.

Vin vremuri interesante.

Anonim spunea...

are si fluieratorul dreptate dar nu stie de ce! china este experimentul bosilor inca de la mao. cine n-a vazut pe arte 12h documentare despre china a pierdut asta in cazul c-ar fi avut si mintea suficient de deschisa ca sa priceapa despre ce era vorba. mao n-a condus nimic! revolutia culturala a fost mai apoi adaptata la vest si a reusit cel mai bine in uniunea sovietica ailalta. in the eco-spasm report de alvin toffler scrisa in 1975 apare negru pe alb ce le trebuie bosilor si o spune unul clar de tot: daca nu mai vrem crize atunci ne trebuie un singur concern mondial. se vede directia sau nu si de cind? neamtul ala la care faci referire nu ai de unde sa-l cunosti cine este si pe lista cui se afla. baiatul este omul celor din us ailalta si face jocul lor. turcia in uniune insemana un pas mare in desfintarea popoarelor europene si alcatuirea molohului care le trebuie lor. prin anii 70 ei au crezut ca emigrarea din est si in special din romania bulgaria si grecia va fi suficienta pentru diluare insa n-a fost sa fie. ghinion! despre asta este mai mult de spus insa ma opresc aici pt ca oricum nu mai este relevant cine ce si cum. acum recunosteti pregatirea care ne-au facut-o in timp? dupa cum am spus voi n-o sa pricepeti niciodata din prima sau suficient de repede si nici complet despre ce este vorba. la noi putem vorbi doar despre 2-3 generatii cu carte solida dar in marea lor majoritate fara experienta iar asta se vede si se va simti mereu. bunicii din sate pierdute in timp si parinti chinuiti prin tot felul de inceputuri de fel de fel de drumuri nu sint o sursa de experienta decit in lupta pt supravietuire. deci nici n-am inceput bine pe calea cea buna ca s-a si terminat si am luat-o iarasi cu productia de prosti pe banda rulanta sub atenta indrumare a fratilor de la vest ca ei sint aia care ne duc spre drumul binelui. daca flotantii n-ar fi fost atit de incapatinati soarta noastra ar fi fost alta insa ei s-au pus peste noi in toate si s-a ales praful. cei din orase si din familii vechi cu traditie discutau despre problemele astea. ce-am auzit la ei in anii 60-70 desi eram mic am bagat la cap iar mai apoi am gasit scris in cartile scrise de vestici despre minunatul lor sistem. in concluzie una este sa pleci de la zero si alta cind ai ceva la baza. personal mor de ciuda ca ne fac niste boi carora le sintem net superiori prin niste metode care sint si vechi si cretine.

Anonim spunea...

acum problemele astea care se vad in e.u. sint tot mina bosilor care nu le convine ca se misca totul f incet. cine a crezut in prostiile cu democratie si nu stiu ce drepturi ale omului poate sa uite ca pierde timpul. e.u. a fost facut tocmai pt a anula peste noapte ceea ce s-a dat multimii in anii existentei a doua sisteme. nu mai discutam cum s-a "dat" ci doar ca le-a trebuit o momeala ca sa desfinteze un sistem pe care-l pierdusera partial din mina si care pina la urma nu le-a mai trebuit. acum le-o trag exact dupa scenariul din 1992 cind europeniii si-au luat teapa in criza monetara de atunci pt ca se incapatinau sa faca moneda unica si sa accepte state estice in organizatie. kohl spunea ca noi membri din est vor intra prin 2014 in e.u. iar moneda o sa fie introdusa in viitor dar nu curind. desigur ca bosii s-au bazat pe prostii lor de serviciu care sint nemtii si la scurt timp s-au facut toate. acum e ca-n filmele cu mickey mouse si ai 27 dintr-o lovitura. solutia bosilor ca ei au mereu sfaturi bune este practic desfintarea statelor care oricum putea fi usor observata de ani de zile. libertarienii sint creatia lor. cind devin inutili vor fi aruncati. daca iese rau vor fi dati populatiei sa se calmeze. libertarienii care la noi provin din tarani frustrati respectiv familii incadrate in categoria prostul satului nici nu banuiesc ce-i asteapta!!! la astia vezi imediat ca au stapini pt ca-n servilismul lor devin agresivi si sar mult peste cal desi nu le cere nimeni insa ei vor sa se evidentieze in fata stapinului poate mai pica ceva in plus. ce-o sa ma mai distrez!!!!
bosii se bazeaza pe teoria distrugerilor a lui schumpeter despre care spun ei ca este cel mai tare din parcarea cu economisti. pt cine nu stie asta si-a incercat si-n practica creatiile lui si a dat faliment de fiecare data. reprezentanti ai e.u. a declarat solemn ca ei tot pe ce-a spus asta se bazeaza asa ca ce va mai mirati ca se duce totul de ripa! cind scumpeter a vazut ca nu merge a spus "ca-capitalismul" este nedrept iar noi trebuie sa acceptam asta. deci s-a rezolvat!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...