joi, 7 iulie 2011

Cu mucii în fasolea NATO



Scurt, deşi e foarte important: în România a trecut aproape neobservat summitul de la Soci, Federaţia Rusă-NATO. Ce a apărut în presă a fost legat de presupusa burzuluială a lui Medvedev la adresa lui băsescu. Dar ruşii sunt, de fapt, fericiţi: traian băsescu le-a furnizat pe tavă un eşec, care să sune a avertisment pentru NATO.  Şi-a ales prost momentul pentru declaraţii tălâmbe!

Nu e vorba doar de scutul anti-rachetă. Eu cred că ruşii nici nu-şi fac prea multe probleme din pricina lui. Dar joacă pe cartea asta într-un moment în care NATO are nevoie mai mult ca oricând de Rusia, pe cel puţin cinci mari dosare: Iran, Palestina(care promite să îşi declare statalitatea în septembrie, la Adunarea Genearală a ONU, vezi turneul lui "Bibi" Netanyahu prin Estul "sălbatic"), Afganistan(unde ruşii asigură rute de aprovizionare sigure, nu ca acelea din Pakistan, precum şi dotare pentru armata afgană), Siria şi mai ales Libia(unde NATO patinează şi se face de râs!). 

Ei bine, de succesul summitului de la Soci depindea poziţia Rusiei faţă de aceste dosare. Ruşii au spus "niet"  în bloc, şi s-a terminat distracţia. Evident, au marşat pe declaraţiile lui băsescu, dar mai ales pe decizia acestuia de a accepta scutul în România. 

Sigur, nu pun eşecul exclusiv în spatele lui băsescu.  Cauzele lui sunt mai profunde, şi mai complexe. Declaraţia lui băsescu e ce se vede. Iar cei din NATO nu au motive să ne mulţumească pentru că am ales cel mai prost moment pentru a da cu mucii în fasole! 

Izolarea României este aproape totală. În NATO suntem ăia cu caii, şi atât. În UE suntem puşi la gazeta de perete, la rubrica "Aşa NU!", cu vecinii suntem aproape la cuţite, excepţie bizara relaţie cu Budapesta, alt ciumat, şi cu Serbia, şi mai ciumat. China ne spune de la obraz că suntem tâmpiţi, Rusia ne face semnul ăla obscen, şi ne dă de înţeles că frigul, şi gazul care-l face suportabil, vin de la ei, frigul, gratis, gazul, la preţuri de "favoare".   

Dar avem noi preşedinte mascul feroque? Avem! Altceva nici nu trebuie!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...