vineri, 22 iulie 2011

Nenea tata lu' şpionii

Nenea tata lu' şpionii,

Nu ştiu dacă aceste modeste şi cam agramate rânduri vor avea onoarea să cază sub ochii domniei voastre. Da' în cazul în care se întâmplă vreo minune, am plăcerea să vă semnalez cum arată un agent de influenţare al guvernului maghiar, care se dă lebădă imparţială la şcoala de vară de Tuşnad. Unde, apropo, guvernul maghiar este prezent în păr(deşi e şi unii chelioşi pe acolo), şi unde se emit tot felul de enormităţi. Şcoala asta de vară este o bună oportunitate pentru serviciul pe care îl conduceţi(cel puţin formal) să facă ceva economii: e inutil să tragi cu urechea la Budapesta, când băieţii spun gratis ce au în scăfârlie în Românica.

Pe tip îl cheamă Christopher Bell, şi ditai profesorul de economie la, na, poznă, am uitat, mă rog, ceva care rimează cu pitpalac . Ei bine, deşi zice că nu e expert nici în Românica, nici în Grecia, şi în general nu prea ştie cu ce se mănâncă zona noastră, băiatul are păreri ferme despre autonomia Ţinutului Secuiesc, din Principatul Transilvania(pardon!?): e bine să existe, să fie pe criterii etnice, iar secuii să-şi facă propria politică fiscală. 

" HN: Avand in vedere ca suntem la BALVANYOS 2011, trebuie sa vorbim si de problema autonomiei. Din perspectiva economica, autonomia Tinutului Secuiesc ar fi benefica sau, dimpotriva, aceasta zona trebuie integrata intr-o regiune mai mare?
C.Ball: Daca vorbim de o unitate administrativa care sa se autoguverneze, cred ca din punct de vedere eonomic ar fi mai bine pentru Tinutul Secuiesc sa fie autonom. Eu sunt un adept al autonomiei locale, in sensul traditional al autonomiei etnice. In acest sens cred ca Tinutul Secuiesc trebuie sa fie in mod clar autonom.

Cred ca este exista destule argumente ca principatul Transilvania sa includa si o regiune ca Tinutul Secuiesc autonom. Sunt aspecte care duc la concluzia ca este o chestiune logica. Ingrijorarea mea este aceea ca oamenii cred ca, daca vor primi autonomie, totul va fi perfect a doua zi dimineata si nu este asa.

Economic, cred ca trebuie sa vedem circuitul economic. Daca schimburile comerciale sunt in majoritatea lor in Tinutul Secuiesc, atunci avem si argumentul economic. Astfel este normal sa ai o regiune separata. Daca schimburile comerciale ale Tinutului Secuiesc se fac cu alte regiuni din Romania, atunci este mai putin important din punct de vedere economic daca are sau nu autonomie.

Parerea mea este ca ar fi o ideea buna ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom pentru ca politicile fiscale sa fie realizate aici. Cu siguranta este o ideea mai buna din perspectiva poltica si culturala ca aceasta zona sa primeasca autonomie decat cealalta varianta, adica integrarea intr-o regiune mai mare."

Poate învaţă şi băieţii matale ceva: citez din CV ul flăcăului, care se dă virgin în materie de zonă. " Responsibilities: Research fellow; research focused on the local development (economic,governmental, and societal) of Hungarians living in Hungary and Romania; analysis was economic-journalistic. Regular reports were written by myself. They were edited and published by the Institute of Current World Affairs..
Organizational Description: The Institute funds individuals to live abroad and research topics of their own interest. Emphasis is placed on writing and language skills in addition to good analytical abilities.
Project Consultant, Hungarian Atlantic Council, Budapest, Hungary (July 1996 to 1998) Responsibilities: advising Council on organizational structure, and planning.

Contact: His Excellency Géza Jeszenszky (Ambassador to United States, 1998-2002); Organization Description: Hungarian Non-Governmental Organization (NGO) focusing on foreign policy issues in CEE in general and Hungary in specific. Its activities include publishing foreign policy related information in Hungarian and English, arranging conferences and seminars and acting as an information source in Hungary on NATO and other integration-related issues.

Project Director, Hungarian Atlantic Council, Budapest, Hungary (January 1995 to July 1996)

Responsibilities: Developing and managing projects; organizing international conferences; furthering connections with foreign NGO and business community in Hungary; editing all English publications."

Altminteri, obiectiv individul, nu? Vedeţi, tata lu' spionii, cum se face un lucru cuşer în materie de agenţi de influenţare? Nu că n-aţi şti, dar, ca pe orice rrom(ân), vă omoară practica.

Trag nădejde că nu există, în NATO, o olimpiadă a şpionilor. Că ne-am face dracului de râs!

PS: noi mai avem agenţi de influenţare, sau şi-au dat cu toţii "demisia", văzând ce stat de căcat au de "promovat"?

4 comentarii:

Karakas spunea...

Nu cunosc structura retelelor romanesti de influenta in exterior. Dar stiu ca atunci cind Basescu a venit la putere, la pus pe Baconschi sa redefineasca relatia statului cu structurile existente: organizatiile romanesti din disapora, in sensul ca au renuntat la a mai coopera cu ele, pentru ca nu i se parea lui Baconschi destul de rafinat. In schimb, a zis ca o sa apeleze la personalitatile romanesti din diaspora sa faca munca asta de influenta.

Rezultatul il vedeti si voi. Organizatiile romanesti, alea care nu s-au destramat, sau care nu au preferat sa se izoleze de Romania, au ramas fie cele religioase (bisericile romanesti), fie cele care raspund la comanda politica, de partid.

Practic eu nu vad ca mai avem centre serioase de influenta in exterior, in afara ambasadelor. Romania a ramas cu Tismaneanu doar, agent.

In ce-l priveste pe englezul ungurit, sa-l bagam romaneste la origini, cu tot Principatul lui cu tot.

pacos spunea...

Domnule Karakas, n-am avut niciodata centre de influenta atat de puternice incat sa contrabalanseze influenta maghiara. Niciodata.
Si v-as reaminti ce s-a intamplat la inceputul anilor '90, cu nebunia declaratiilor facute de senatorul Tom Lantos. Pentru ca am cam dat dracului tot, singura cale de contracarare a fost aparitia UDMR in parlament ca si partid politic, desi organizatia era constituita strict pe criteriul etnic. Un compromis care dureaza dar care, se pare, nu mai e suficient pentru unii. D'aia apar tot soiul de indivizi dusi cu pluta.

Karakas spunea...

@pacos, influenta maghiara in SUA si Canada nu mai e ce a fost. Motivul e simplu: generatiile de maghiari vechi, profund anti-comunisti, din cei scapati dupa invazia sovietica, s-au cam dus, sau sunt suficient de in virsta sa nu mai fie activi. Pe de alta parte, imigratia recenta din Ungaria peste Ocean e infima. Romania a avut la un moment dat niste struncturi informale de lobby inainte de Epoca Basescu. Dar in timpurile alea exista preocupare si capacitate organizatorica la MAE, la DRRP/DRP. Intelectualii din diaspora pe care se bazeaza Baconschi sunt mai mult interesati sa fie finantati din Romania. Altfel, vocea lor nu doar ca nu se aude, dar nu se simte in rezultate.

pacos spunea...

Domnule Karakas, am dat exemplul cu Lantos nu numai pentru ca lobby-ul maghiar in USA si/sau Canada era extrem de puternic, ci pentru ca e foarte bine cunoscut.

In 29.06, la Budapesta s-a dezveit o statuie al fostului presedinte american Ronald Reagan. La ceremonie au participat Condolezza Rice, Edwin Meese si un congresman republican reprezentand California, Kevin McCarthy. Trebuie sa spun ca ambasadoarea e tot din California
O zi mai tarziu, Hillary Clinton inaugura institutul Tom Lantos.

S-ar putea sa nu mai fie ce-a fost, dar e.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...