duminică, 3 iulie 2011

Ascensorul social şi rezultatul la bac


Ascensor social(Guy Le Baube)

Nu sunt sociolog, cele spuse de mine acum nu au în spate cifre, statistici, focus grupuri şi alte alea. Nu, e ce se vede cu ochiul liber. Iar ce se vede, dincolo de pitorescul unor declaraţii ale elevilor care au picat cu brio la examenul de bacalaureat, este faptul că ascensorul social a început să coboare vertiginos.

Părinţii mei au făcut parte din prima generaţie care a experimentat ascensiunea socială prin educaţie, deşi au plecat sub proaste auspicii, născuţi fiind în anii '30 ai secolului trecut.  Au muncit şi au învăţat, şi-au făcut studiile la o vârstă la care alţii aveau deja carieră. Dar nu au renunţat. Şi toată viaţa lor au avut o singură obsesie: copiii lor să înveţe, să aibă o soartă mai bună. Şi au reuşit să ne convingă de legătura între educaţie şi poziţie socială. 

Eu sunt produsul obsesiei lor. Fratele meu, la fel. Şi ca mine sunt, poate sute de mii sau milioane de români care s-au ridicat prin educaţie, deşi părinţii lor proveneau din medii umile. La rândul meu, am reuşit să transmit această convingere fiului meu. Asta deşi după Marea Revoluţie Capitalistă din Decembrie soarta n-a fost tocmai clementă cu mine. Dar buna educaţie din anii comunismului m-a scosa din rahat, asta e!

Din păcate, la fel de mulţi oameni pentru care înainte de 1989 pornise ascensorul social, nu mai sunt în el. Este vorba despre clasa muncitoare, este vorba despre muncitorii agricoli. Uitaţi-vă de unde provin cei care au picat masiv bacul anul ăsta: din cele mai sărace judeţe, din zone în care a migrat masiv mână de lucru în străinătate.

Trebuie să facem această analiză, înainte de a trage concluzii. Dar nu pot să nu-l bag în pizda mă-sii pe un dobitoc, care pe Realitatea Tv le dădea sfaturi de genul: să mai lase cluburile de fiţe şi să pună mâna pe carte! Amărâţii ăia văd cluburile de fiţe în tabloide! Sunt respinşi de societate, nu-şi găsesc un rost în ea, nu văd niciun motiv pentru a învăţa, iar profesorii, umiliţi de o clasă politică imbecilă, nu le mai sunt modele, câtă vreme şi ei sunt nişte perdanţi, deşi au pus burta pe carte la vremea lor. Şi au ajuns, ca şi elevii lor, nişte perdanţi, într-un ascensor social în cădere liberă.

Ascensorul social nu va mai pleca în sus. Deloc. Cei care conduc lumea nu mai vor să aibă concurenţi. Elitele se recrutează deja dintr-un cerc de aleşi, tot mai strâmt şi mai ermetic. Şi doar în mod excepţional se deschide spre exterior. Iar educaţia va continua să se degradeze calitativ, fie că e vorba de sistemul public, fie că este vorba de sistemul privat. De acum înainte întotdeauna se va găsi un robot sau un calculator care să înlocuiască un om...

7 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Se intimpla ca si in cazul meu lucrurile sa stea la fel, in sensul ca parintii mei, nascut tot in anii '30, sa se fi ridicat, dupa ce in tinerete au spart pietre la Bumbesti-Livezeni, facind scoala la virste la care aia cu facultati muncitoresti le luau fata in orice profesie deja, si sa se ridice prin competenta incontestabila si fara a fi membri de partid. Pe mine si pe frate-meu ne-au impins cit au putut, sa invatam cit putem, sa fim atit de buni incit sa nu putem fi dati la o parte. Si ne-a mers, atita timp cit competenta a fost un atu.

Acum, lui frate-meu ii merge din plin ca inginer in Canada, duce o viata decenta si este apreciat. Copiii lui merg la scoala acolo, la o scoala pe alese, din fericire pentru el, si n-au cum sa ajunga rau intr-o societate in care foarte putini se lupta (inca) pentru competenta. Am deseori impresia ca in tara aia oamenii nu stiu sa construiasca competente, fiind ei foarte obisnuiti sa le importe la pret mic.

Mie mi-a trebuit intii un masterat ca sa ma "tin tare" in profesie, si am facut unul in the hard way, de-ala de doi ani, cu examene si proiect in engleza, trecut prin ciururi si dirmoane de profesori straini. Pe questia asta, dupa niste ani de munca mi-am pierdut serviciul, si am gasit cu greu altul, din motive de calificare exagerata. Intre timp, specializarea mea a devenit la moda prin aparitia birourilor de poriectare deschise de multinationale, si am prins iar citiva ani pe val, fara concurenta, intrucit scoala romaneasca nu produce "meseria" mea. (Ar produce-o cu brio macar la o facultate, daca d. Hadar n-ar fi uitat de pasiunile d-sale pentru a se dedica in ultimii ani muncii sindicale.)

Ce se intimpla e ca sint acum "nivelat" de cursurile de calificare la genunchiul broastei si asteptarile minimale ale celor din multinationale, pentru care si in aceasta meserie, care ar fi avut nevoie de ceva cunoastere si experienta, munca low-level cu ghiotura se face la noi, iar proiectele de bun simt, cu inginerie in ele, se fac "la ei". Cu foarte rare exceptii, pe care le mai prind din zbor. Pentru aceste exceptii eu mi-am schimbat locul de munca si orasul de mai multe ori, si se pare ca am gresit facind asa... Ce noroc ca n-am copii, as fi avut o problema si cu mobilitatea, si mai ales cu orientarea si ajutorul si inspiratia pe care li le-as fi oferit...

[Fine del primo tempo]

Fluieratorul spunea...

[Secundo tempo]
In zilele astea ar trebui sa termin o teza de doctorat facuta pe bune, si stiind eu ce spuneti si dvs., nu-i mai vad rostul... Am pierdut un job de cind m-am apucat de tez, am fost repede taxat ca "persona non grata" de catre golegi si sefi si tratat atit de "bine" ca m-am "ejectat" singur, ca sa-mi pastrez sanatatea mentala oricum periclitata puternic si de relatia cu grupurile universitare in care sint implicat din pricina tezei... Aveam o viata mai usoara daca spaguiam. Am ales sa nu spaguiesc, si pentru asta "sistemul" ma- pedepsit tot timpul, si probabil ca ma va pedepsi din plin si la sustinere, daca nu cumva o sa ma aleg cu un reject... Inutil sa spun ca am parte de animozitati si la prezentul loc de munca, mai ales cind ma mai scapa gura si vorbesc despre vreo carte pe care am citit-o...

Cred ca asta nu se intimpla pentru ca tara in sine ar avea mai multa nevoie de mine prost decit destept. Tara n-are nevoie de mine anyway. N-are nevoie de nimeni. Daca ar avea nevoie de cineva, n-ar fi fost atitia oameni plecati. Oameni de toate felurile. In tara asta nu e nevoie de nimeni, pentru ca tot ce stiu guvernantii, toti guvernantii post-decembristi, este sa gestioneze terenuri. In rest, tot ce implica oamenii (agricultura, industrie) s-a dus dracului.

Ce sa inteleaga un tinar din toate astea in Romania? Ce intelege oricine si aiurea, ca de exemplu http://www.hotnews.ro/stiri-international-9252285-mor-daca-inteleg-ceva-panseu-despre-generatia-tampita-succesurile-bac.htm

Eu ce sa zic, sper ca reclama cu iepurasul Duracell sa nu fie mincinoasa si sa ma tina bateriile sa ma pot bate cu morile de vint in continuare, ca sint prea batrin pentru capsuni.

Questia asta cu bacalaureatul imi produce o tristete iremediabila. Azi nu m-am enervat, nu de-aia sint asa de bavard, doar ca mi s-a facut lehamite...

chien spunea...

In sfarsit un comentariu lucid si cu sens :(
M-am saturat de vaicarelile despre cluburi de fite, facebook, Columbenii ca modele si profesori lenesi. Explicatii luate de-a gata si repetate papagaliceste de tot felul de oameni care cred ca tara se reduce la Bucuresti. Tot ei sunt aia care nu obosesc sa ceara privatizarea invatamantului, ca si cum asta ar rezolva toate problemele. Si tot ei sunt primii care comenteaza pe forumuri ca daca profesorilor nu le convin salariile, n-au decat sa plece din sistem si eventual sa emigreze si ei, ca parintii copiilor saraci picati la bac.

Anonim spunea...

part 1

1. Ce se intimpla e ca sint acum "nivelat" de cursurile de calificare la genunchiul broastei si asteptarile minimale ale celor din multinationale.

2. Pe questia asta, dupa niste ani de munca mi-am pierdut serviciul, si am gasit cu greu altul, din motive de calificare exagerata.

3. Am pierdut un job de cind m-am apucat de tez, am fost repede taxat ca "persona non grata" de catre golegi si sefi si tratat atit de "bine" ca m-am "ejectat" singur

4. Aveam o viata mai usoara daca spaguiam.

5. Inutil sa spun ca am parte de animozitati si la prezentul loc de munca, mai ales cind ma mai scapa gura si vorbesc despre vreo carte pe care am citit-o...

6. Cred ca asta nu se intimpla pentru ca tara in sine ar avea mai multa nevoie de mine prost decit destept. Tara n-are nevoie de mine anyway. N-are nevoie de nimeni.

7. Eu ce sa zic, sper ca reclama cu iepurasul Duracell sa nu fie mincinoasa si sa ma tina bateriile sa ma pot bate cu morile de vint in continuare, ca sint prea batrin pentru capsuni.

8. Questia asta cu bacalaureatul imi produce o tristete iremediabila. Azi nu m-am enervat, nu de-aia sint asa de bavard, doar ca mi s-a facut lehamite...

BINE AI VENIT IN VESTUL IUBIT SI CIVILIZAT!!!!
ma bucur c-ai reusit sa expui si marile avantaje pe care le ofera!!!
Punctele 1-5 sint mot a mot si in vestul minunat de zeci de ani asa ca v-ati adaptat la societatile moderne si avansate. nu asta ati vrut?! acum aveti din plin totul si sper sa va bucurati mai departe de aceste noi cuceriri ale societati capitaliste multilateral dezvoltate.
la punctul 6 n-ai nimerit-o prea bine deoarece crezi ca asta exista numai in romania ceea ce este fals. in primul rind nu au nevoie de generatiile vechi pentru ca astea inca ii incurca pe bosi din simplul motiv ca noi am avut parte de educatie am dispus de un invatamint bun si ca atare ne incapatinam sa nu acceptam prostiile lor fara comentarii iar in plus putem influenta negativ generatiile noi pe care le-au redus ei cu atita munca la nivelul lui homo erectus.
la punctul 7 ne ajuta ei cu mincarea lor f buna si plina de tot felul de formule chimice desigur benefice lor deoarece le dam si bani ca sa plecam mai repede iar medicina lor avansata este clar ca ne va usura trecerea intr-o lume mai buna. da bosii sint tare grijulii cu noi si nu vom ajunge pe nici un fel de cimp!!!
punctul 8 a fost implementat si la voi tot asa ca la toti ceilalti si nu aveati cum sa scapati. ma refer la bac nu la chestia cu tristetea. pe postul tv german sat 1 s-a discutat in cadrul unei emisiuni despre generatiile noi iar titlul era "devenim noi o natiune de idioti?" cred ca este clar!
nu mai stau sa dau date insa daca le vreti va pot vorbi despre minunatul sistem de invatamint vestic si maretele lui rezultate pe calea fauririi omului nou dorit cu atita ardoare de bosi. in sfirsit a aparut acolo unde a avut toate conditiile iar astea nu puteau sa fie in alta parte decit in minunatul vest farul calauzitor spre noi si mari "succesuri" pe care le puteti admira live 24 din 24 de ore oriunde va aflati. teoria este a lui wundt iar ea se aplica in vest din 1898!!! generatia anilor 60 a fost o exceptie iar ea a aparut datorita faptului ca bosii au fost ocupati cu alte treburi cum ar fi impartirea prazii dupa 45.
http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE
http://www.youtube.com/watch?v=yw1w5AwGwOw
http://www.youtube.com/watch?v=fpw_9FFhfHI
http://www.youtube.com/watch?v=I_uY8mt30a0

Anonim spunea...

part 2

ooooooooooooooo canada..... o alta tara minunata din care romanii viseaza de zor sa gasesca o solutie pentru a ajunge in ameRICA lor. inecul in bine este si el periculos.
sa vedem ce zice tot un inginer cu birou.

"Abia putem sa ne platim casa si creditele iar restul cat de putin il dam pe necesitatile copiilor....ma gandesc cu groaza la viitorul lor n-am cum sa-i ajut cu scoala mai departe. e exorbitant si sant doi!!

......e cel mai bun lucru pt ei pt ca nu avem banii sa-i tinem in scoala pe amandoi doar daca castigam la loto!!! in sfarsit sant cam dezolat.......

Santem rau de tot cu banii si nu pot sa-mi permit internet aici unde stau in xxxx asa ca ma folosesc un pic de asta din birou.

...Nu ma ajuta decat atunci cand nu ma gandesc la cum sa platesc datoriile, cum sa-i conving pe baietiii mei ca trebuie sa citeasca, sa povesteasca, sa scrie cursiv, cum de nu exista trenuri in secolul 21 intr-o tara din G 20, cum de toti stalpii de lumina si telegraf sant tot din lemn si cablurile nu sant ingropate, cum de circula 53' trailere pe autostrada, cum de ai programare la doctor la o ora si totusi se ia in ordinea venirii, cum de iti trebuie referinta de la doctorul de familie ca sa vezi un specialist, cum de doctorul de familie nu face vizite acasa, cum de carucioarele de la magazine nu au rolele directionale in spate ca sa poata fi manevrate usor si de batrani dar si de flacaii din parcare, cum de preturile cresc fara sa se anunte, cum de "donatiile organizate" cu copii si chipurile pt. copii, in fata magazinelor sant OK, dar daca, eu cer ajutor, pt copiii mei, in fata la metro ma aresteaza, pt. ca cersitul e ilegal, cum de ajutorul de la guvern pt copii se bazeaza pe venitul din anul precedent si de ce e invers proportional cu varsta copiilor, cum de platim taxe fed si provinciale la servicii sau munca prestata de ateliere sau oficii, cum de nu ai vechime in campul muncii, cum de ai doar 2 saptamani vacanta, cum de Employment Office Canada nu ofera employment ci doar sfaturi cum sa cauti employment, cum de japonezii, care stim ce alfabet au si care circula pe stanga, pot sa-si schimbe carnetul auto, iar europenii trebuie sa dea testul din nou!, cum de exista asigurare la orice si la nimic, cum de nu pot sa construiasca ferme eoliene pe lacul Ontario, la 5km de mal pt ca un grup de cetateni nu mai au peisaj lacustru, cum de platim 1mil. pe zi cand femeia cea mai bogata din lume vine in vizita la mosia de peste pond, etc,etc. Adica m-ar ajuta tratamentul pt inima daca nu as mai fi OM, ci doar un animal de povara... "

Anonim spunea...

part 3

acum sa trecem la urmatorea problema cu "părinţii mei au făcut parte din prima generaţie care a experimentat ascensiunea socială prin educaţie...." sau "parintii mei, nascuti tot in anii '30, sa se fi ridicat, dupa ce in tinerete au spart pietre la Bumbesti-Livezeni, facind scoala la virste"..... respectiv "si toată viaţa lor au avut o singură obsesie: copiii lor să înveţe, să aibă o soartă mai bună. Şi au reuşit..." si "pe mine si pe frate-meu ne-au impins cit au putut, sa invatam cit putem.....si au reuşit".
si tot asa pe drumul asta au reusit si bosii sa ne puna pe toti romanii la pamint si sa distruga romania pentru ca voi ati fost toata speranta lor si d-aia i-au dat bani lui nea nicu ca sa va duca la oras pe post de masa de manevra in folosul lor. le-a iesit de minune!!!
in cazul meu nu se potriveste o asemenea istorie - n-am avut niciodata rude la tara!- si d-aia sint si diferente intre noi din simplul motiv ca in familiile voastre nu exista nimic si ca atare nu poate fi vorba despre o experienta primita de acasa care nu are legatura cu cei 7 ani si care oricit ati invatat si oricit de bun a fost invatamintul nu v-a folosit in acest sensul de-a putea recupera aceasta lipsa. intelegeti voi acum de ce-am fost noi o prada atit de usoara pentru altii? rezistenta pe vremuri era in orasele unde mereu aparea o elita romanesca care ne-a scos din momente dificile si care trebuia distrusa sau cel putin izolata bagata in minoritate. asa ati aparut voi si ceialti ca voi care au umplut orasele si care in cele din urma si-au indeplinit menirea. personal n-am intilnit flotanti buni niciodata si daca ar fi sa ma iau dupa "valoarea" celor pe care i-am vazut la tv......nenorocire mare!!!! si tot pe linia asta toti care au condus romania normal c-au fost niste tarani ajunsi marionete in miinile bosilor. singurul care a incercat sa faca si bine a fost nea nicu fara de care voi nu ati fi ajuns ceea ce sinteti. si cind te gindesti ca tocmai ai lui l-au contestat si l-au sapat cel mai tare..... tocmai voi care ati profitat de pe urma lui la modul extrem tinind cont la ce este pe lumea asta a noastra. in cazul meu nu se potriveste deloc insa recunosc ca mi-a placut sistemul lui nea nicu unde faceai ce-ti trecea prin cap. zilele in care ma sculam dimineata cu intrebarea "ce vreau eu sa fac astazi?" au disparut definitiv iar asta se intimpla pentru ca traiesc in vestul vostru minunat iar asta nu-ti ia tot timpul ci toata viata pe nimic!!!!!
acest comentariu nu este facut pt a minimaliza sau jigni pe cineva ci doar pt a discuta cum ne-au facut altii praf folosindu-ne pe noi impotriva nostra.

Fluieratorul spunea...

Fain disclaimer-ul, d-le Anonim. Traiti cumva in vestul laudat? De curiozitate, no offense...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...