miercuri, 20 iulie 2011

De ce?



traian băsescu s-a dus(îmbrăcat foarte casual, ca să zic aşa) să se "reculeagă" la căpătâiul călugărului Arsenie Papacioc, prezentat de cei mai mulţi ca un soi de duhovnic al României, sau cam aşa ceva. În plus, şi nu vreau să fiu greşit înţeles, Papacioc a fost legionar, şi înainte de a-l aresta comuniştii, a făcut acelaşi lucru mareşalul Antonescu. Îşi asumă şeful statului, prin omagiul adus lui Papacioc, şi această apartenenţă a sa? Se recunoaşte în ideile lui?

Vă mai amintiţi de corul de maici care-i cânta altui călugăr, Iustin Pârvu, "Sfântă tinereţe legionară"? S-a întâmplat ceva după? De fapt, ce vrem? Ce a vrut să demonstreze cu asta şeful statului? De ce era nevoie de acest gest? Poate că trebuie să citim altfel acum şi declaraţia recentă privitoare la repetarea ordinului de trecere a Prutului, dat în urmă cu şapte decenii de Antonescu. Poate avem un extremist de drepta în fruntea ţării, şi abia acum aflăm. Ştiu şi eu?


PS: moartea unui om este întotdeauna, indiferent de biografia lui, un moment de tristeţe. Dumnezeu să-l odihnească pe Papacioc! Nu despre el este vorba mai sus, ci despre cel din fruntea statului. Care trebuie să se gândească, atunci când face gesturi publice.

6 comentarii:

Dan Stoica spunea...

Bai face si tiranu' greseli, trebuie recunoscut sincer, barbateste; cu ar fi mesajul adresat familiei Paunescu (aici cred ca a cam fost influentat de delirul media; Ciutacu vad ca recidiveaza si astazi). Oare si-o asuma, prin omagiul adus lui Paunescu, apartenenta la ideologia pe care acesta a slujit-o?
PS Cand, anul trecut, la Mioveni s-a cantat Internationala s-a intamplat ceva? O fi Internationala mai putin scandaloasa decat Sfanta tinerete legionara? Recunosc ca, pentru mine cel putin, nu...

Constantin Gheorghe spunea...

Să discutăm acum diferenţele dintre cele două şi simbolistica lor? Sânt nedumeririle mele, şi oricum nu avea ce căuta nici la Păunescu. Pentru simplul motiv că atâta timp cât acesta a trăit, l-a durut în cur de Păunescu. Asta e! Republica Ipocrită România...

Ged spunea...

Nea Costică, eşti de comă domne! Văd că şi legionarii te iubeşte.
Cum li se pare că o iei pe arătură cu atacarea oastei Căpitanului, cum gata cu revolbelu la tâmpla lu matale.
Mie mi-a murit alalteri un pretenar d'ăsta. Nu-ţi moare şi lu tălică

N. Raducanu spunea...

Legionarii aveau cateva idei de baza: nationalismul (cu sovinismul implicit), misticismul religios ortodox, respingerea democratiei si sustinerea unui regim politic autoritar, rezolvarea prin violenta a divergentelor politice, proslavirea unui sef ca intruchipare a unui trimis divin. Unele dintre ele se regasesc ca tendinte si in comportamentul presedintelui. Tendinte de extrema dreapta, care s-ar putea concretiza si amplifica in ajunul alegerilor, cu introducerea de uniforme, cizme si diagonala drept ideologie, spre incantarea multor amatori ai politicii de mana forte. Si spre surpriza sefilor partidelor de opozitie, iarasi prinsi nepregatiti de noua miscare tactica populista a adversarului.

pacos spunea...

Domnule Gheorghe, n-are nicio treaba cu nicio ideologie. Sau are, cu cea care-l mentine pe el si pe-ai lui la "butoane", oricare ar fi aceea. Atat.

Era un prilej de-a mai iesi in public, sa nu se mai spuna ca nu mai are curajul necesar. Rationament bun, ce sa zic... Cine sa-l injure la manastire? si cu asa ocazie, daca asta se se poate numi ocazie.

cristi spunea...

@pacos - subscriu, asta a fost una din puţinele ocazii în care Băsescu a putut să iasă în public fără să fie huiduit. Asta e, avem un preşedinte funerar.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...