duminică, 17 iulie 2011

Ciocnirea civilizaţiilor sau a generaţiilor?


Tot revine o idee fixă: aceea că noi, generaţia anilor 40-50, am "mâncat" viitorul generaţiilor care ne urmează, pentru că ne-am îndatorat să trăim bine, şi le-am lăsat lor "plăcerea" plăţii datoriilor. Nimic mai fals! Datoriile publice au fost folosite, în covârşitoarea lor majoritate, pentru a construi o civilizaţie materială fără precedent, de care se bucură încă şi noile generaţii: şcoli, spitale, căi ferate, aeroporturi, teatre, stadioane, autostrăzi, care au democratizat accesul la cultură, la educaţie, la sănătate, la călătorii, lucru mult mai important decât pare. Şi generaţia incriminată acum a plătit din greu pentru a construi astea, prin taxe şi impozite.

A existat o logică a acestei civilizaţii: aceea a solidarităţii naţionale şi sociale. Acum această logică a fost distrusă. Tinerii cărora le plâng de milă unii şi alţii, pentru că "plătesc" pentru părinţii şi bunicii lor, au beneficiat din plin de civilizaţia lăsată lor moştenire. Nu mai vor să plătească pentru asta? Probabil, dar asta pentru că nu mai au cu ce. Între timp ei au nimerit într-o altă civilizaţie, a lui "fiecare  pentru sine". O civilizaţie în care totul a devenit marfă, şi în care riscul nu mai este împărţit între membrii societăţii, ci doar o mână de "aleşi" sunt la adăpost de orice risc, pe cheltuiala tuturor. Veniturile tinerilor au scăzut dramatic, în termeni reali, pierderea de putere de cumpărare fiind acoperită de accesul facil la credit. Iar creditul ăla are nişte costuri mai mari decât credem noi acum. Criza datoriilor suverane este nimic pe lângă criza datoriilor private.

Nu, nu suntem totuşi într-o ciocnire a "generaţiilor", ci tot într-una a civilizaţiilor, din sânul civilizaţiei occidentale. O civilizaţie bazată pe solidaritate versus o civilizaţie bazată pe individualism feroce. Până la proba contrarie, civilizaţia bazată pe solidaritate a fost de departe cea mai performantă. Iar costurile ei au fost, la o mai atentă citire a realităţii, mai mici decât cele ale actualei civilizaţii, ieşită din mintea ideologilor neo-conservatori. Când vom înţelege asta, va fi totuşi prea târziu pentru a mai putea schimba ceva...

7 comentarii:

Karakas spunea...

Subscriu. A mai ajutat si diviziunea bipolara, est-vest. Exista o competitie ideologica folositoare pentru ambele tabere, chiar daca exista acea diviziune exacerbata intre blocuri. Ambele tipuri de societate erau preocupate de bunastarea omului, evident, in moduri contrare si de mutle ori contradictorii. Dar rpeocuparea exista. Acum exista o preocupare bizare pentru plata datoriilor publice, care distruge tot ce s-a facut de la al doilea razboi mondila incoace in materie de civilizatie.

Fluieratorul spunea...

Ei, in "vechime", s-au stors ai nostri muncind si pentru lucruri care nu trebuiau sa fie facute, numai pentru ca Romania sa fie "self consistent" in sinul CAER si ne-datoare la americani. Prabusirea enorma a lucrurilor care nu trebuiau sa existe, care s-a intimplat dupa '90, a antrenat din pacate si unele lucruri cit se poate de viabile, si pe asta n-a facut-o generatia tinerilor care iau acum credite.

De fapt, astia care sintem constienti de sine, erespectiv activi in "cimpia muncii", din anii '80, vedem cu ochii nostri in clar cum s-a dus dracului solidaritatea, in doua orinduiri, ca n-o sa-mi spuneti ca in dupa 1983 a mai existat in Romania solidaritate umana reala... Poate prin Bucuresti, ca in Brasov aveam deja experienta la bataia pe ce se mai dadea pe linga cartelele de alimente, la invatat la lampa, si ai mei, la o singura duminica libera pe luna...

Pentru aia care n-au fost in trena mai marilor zilei sau in cird cu trenele lor n-a existat niciodata solidaritate. N-a fost nimeni solidar cu taica-meu la Bumbesti-Livezeni, si nici nu ne-a venit vreodata rindul, din motive de "dosar", la repartizarea vreunei locuinte sau la vreo vacanta studenteasca pe bani mai putini. Cu mine, d-le Liberal, n-a fost nimeni, niciodata, solidar, decit la nivel "micro", de familie si prieteni. De-aia eu nu prea cunosc rolul solidaritatii in societate. Le cunosc, in schimb, pe cele ale eticii umaniste si dreptatii, pe care nici una dintre orinduirile traite de mine nu le-a aplicat.

cristi spunea...

Sunt mai multe idei fixe asemănătoare cu asta cu baby boomers care au acelaşi scop: de a dezbina, a instiga oamenii unii împotriva altora. De obicei, un american care vorbeşte despre baby boomers va continua cu povara grea a sistemului public de pensii (Social Security) şi asigurări medicale publice pentru cei peste 65 de ani (Medicare), şi cu nevoia de a tăia cheltuielile astea "neproductive" - eventual prin privatizare. Tinerii trebuie să se încaiere cu bătrânii, nu să caute soluţii fiindcă soluţiile sunt cam neconvenabile pentru unii bogaţi şi puternici. O explică foarte bine Paul Krugman aici. Şi Fukuyama (surpriză!) a scris recent o carte pe aceeaşi temă.

Karakas spunea...

Ce ne spune ultimul scandal in care e implicata familia magnatului Murdoch, Scotland Yard si politicieni din UK? Ca bogatii, prin corporatiile lor isi baga....nasul in politic, chiar si in patul politicienilor. Se fac tot felul de dosarele, pentru a ii compromite pe politicieni daca nu executa ce se comanda. Statul, Guvernul, Parlametul nu mai este sunt ale poporului, ci al celor care au bani sa-l manipuleze. Pai sa nu-ti vina sa pui de-o nationalizare?

http://www.nytimes.com/2011/07/18/world/europe/18hacking.html?_r=1&ref=global-home

Anonim spunea...

http://www.spiegel.de/spiegel/print/index-1997-6.html

dupa cum vezi era 1997 cind titlul era asa: reforma pensiilor sau cum ii jefuiesc batrinii pe tineri.

http://www.spiegel.de/spiegel/print/index-1997-40.html

sau asta cu bogatii mai bogati si saracii mai saraci si de ce in germania munca aduce din ce in ce mai putin. aici se discuta despre societatea 20-80% in care primii au iar restul vor trebui sa se descurce pt a avea mincare sau a fi mincare. era 1997!!!! ce faceau romanii? ce si la ce se "gindeau" ei?

Anonim spunea...

mai bine bagi ce-am scris mai in fata sa vada si cei care mai trec pe blogul asta!!! romanii vad ca s-au decis sa se sacrifice pt binele vestului.

Anonim spunea...

o sa-ti mai bag coperti ca sa vezi ce-a fost. este clar ca voi nici nu va gindeati la astea care vin acum peste voi!!!

uite la ce-a dus educatia tip vest:


http://www.spiegel.de/spiegel/print/index-2011-18.html


este despre escalarea atrocitatilor comise de tineri. sint gramezi de cazuri care se pretrec asa cum vezi aici si nu le pasa ca sint filmati. mai nou se comit violuri in mijloacele de transport in comun si nu intervine nimeni!!!! te plingi de ce este acolo? ce-i aici vine si la voi. asa simplu este! arata rau bucurestiul?
uite los angeles unde nu intra nici politia:

http://www.google.at/search?tbm=isch&hl=de&source=hp&biw=1366&bih=650&q=skid+raw+in+los+angeles&gbv=2&oq=skid+raw+in+los+angeles&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l1876l0l0l0l0l0l0l0l0ll0

si mai stiu o gramada de locuri d-astea!!! vrei paris sau berlin? le stiu pe toate!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...