duminică, 31 iulie 2011

Orwell, ruşinează-te!



S-a spus despre "1984" a lui Orwell că este o anticipare a viitorului într-o societate comunistă, şi o critică a ei şi a propagandei, care, în roman, este instrumentul de manipulare şi de control social. Ei bine, dacă ar mai trăi, şi ar afla despre "Nexus 7", proiectul finanţat şi dezvoltat de DARPA, bietul Orwel ar fi roşit de ruşine şi s-ar fi lăsat dracului de scris!

Ideea este simplă, consecinţele pot fi dezastruoase pentru democraţie şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Revoluţia tehnologică actuală pune la dispoziţie unui guvern care, deşi marţi poate intra în încetare de plăţi, un instrument de control absolut şi de dominare a lumii. 

Ca să învingi într-un război, trebuie să-ţi cunoşti adversarul mai bine chiar decât se cunoaşte el. Pentru asta trebuie să treci de multe obstacole: limbă, diferenţe culturale, religioase, de regim politic, de tradiţii şi obiceiuri, de felul în care se structurează relaţiile sociale. 

Până acum se spunea că nu-i poţi urmări pe toţi, întotdeauna. Acum se poate: tehnologia oferă o multitudine de senzori: camere fixe, camere mobile, programe de detectare a feţei, drone, radare, senzori de mişcare, senzori termici, urmele lăsate pe Internet, semnalul de la telefoanele mobile, etc. 

Întrebarea este: cum scoţi semnalul util din marea de informaţii? Cumm le corelezi? Ce faci cu datele? 

Să zicem că într-un mediu ostil, la prima vedere ai nişte lideri formali, cu care intri în contact. Este cazul Afganistanului, unde se şi testează proiectul. Dar dacă alţii sunt liderii de facto ai comunităţii? Cum îi afli? Păi, urmărind pe toată lumea, ajungi să cunoşti nodurile diverselor reţele sociale. Eliminând nodurile familiale, poţi afla ce te interesează. 

Mai mult, urmărind alţi parametri, poţi avea indicii că se pregăteşte ceva, că a crescut neliniştea socială, poţi măsura impactul diverselor măsuri luate de tine sau de colaboraţioniştii locali.

Tehnologia asta poate fi folosită împotriva oricui. Poate face imposibilă orice încercare de revoltă, orice rezistenţă împotriva unui guvern abuziv. 

SUA vor să domine lumea, pentru a-i drena resursele. Fără această dominare, fără spolierea resurselor celorlalţi, s-ar prăbuşi, economic şi social. Ne place sau nu, asta este realitatea, şi deocamdată nimeni nu vrea să facă nimic pentru a o schimba...    

Un comentariu:

Nautilus spunea...

"Întrebarea este: cum scoţi semnalul util din marea de informaţii?"

Nicicum, fiindcă e imposibil. Nici Echelon nu poate proceda altfel decât să reacţioneze la cuvinte-cheie şi la evenimente specifice, fiindcă este expus unei cantităţi de date atât de mare încât niciun om n-o poate urmări.

~Nautilus

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...