miercuri, 31 martie 2010

Lustraţia Maxima

Văd că iar ne cuprinde febra lustraţiei. Că de mâncat avem ce mânca, probleme sociale n-avem, criza economică s-o gătat, şi, în general, n-avem ce face cu timpul şi cu nervii noştri şi ai altora. Aşa că, de ce să nu fim radicali? Ne permitem luxul, doar trăim în cea mai bună dintre lumi.
Decât să facem lucrurile de mântuială, eu propun lustraţia maximă: niciun român dintre cei care aveau şapte ani sau mai mult în 1989 să nu mai aibă dreptul de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică. Cu alte cuvinte, de la Preşedinte până la ultimul consilier local şi de la senator la secretar de primărie, cine are mai mult de 27 de ani, afară! La fel şi profesorii, şi medicii, şi poliţiştii, şi militarii, şi procurorii, şi judecătorii, toţi afară de la stat! Nu contează că au fost sau n-au fost comunişti, utecişti, uasecerişti, şloimi ai patriei.
De ce aşa? Păi, simplu: plecăm de la ipoteza că cine a trăit mai mult de şapte ani în comunism, e infectat pe vecie de microbul acelui regim criminal. Aşa, avem cea mai radicală reînnoire a clasei politice şi a administraţiei, a justiţiei. Modernizăm definitiv şi irevocabil statul.
Acum, nu garantez că ne va fi mai bine. e posibil să ne fie şi mai rău. Dar dacă-i bal, bal să fie. Doar România e un veşnic carnaval. De ce ne-am priva de un spectacol în plus?

8 comentarii:

Stefan A. spunea...

Uneori sinteti o sursa de umorism extraordinar ! Continuati asa !
In rest , cum am stabilit. O tara de c...t ! :)

Karakas spunea...

Eu zic sa faceti niste comisii care sa ii lustreze si pe astia din diaspora. Ce mama naibii, au drept la votat, da' la scarpinat nu? Ca lunga-i mina Romaniei...Si daca tot devenim experti globali la lustruit, poate facem un trademark din asta, ca tot se chinuie aia de la Min Turissmului cu brandul pe tara. Man, lumea arde si Romania se piaptana!

Anonim spunea...

@Karakas Romania nu se piaptana... e DEJA "coafata"

Karakas spunea...

Ca tot vorbeam de ce fel de democratie are nevoie Romania:

Elena Udrea a spus: "Ţara asta are nevoie de o dictatură luminată, mai zic eu din când în când".

http://www.mediafax.ro/politic/udrea-tara-asta-are-nevoie-de-o-dictatura-luminata-mai-zic-eu-din-cand-in-cand-5792935/

Sa inteleg ca nu are dictatura, sau ca cea actuala nu e luminata?

Camil Stoenescu spunea...

lustrația ar fi fost o idee demnă de luat în calcul imediat după 1989, cum au făcut și alții mai înțelepți decât noi (cehii, polonezii). acum nu mai contează, e prea târziu

N. Raducanu spunea...

Chestia cu Lustratia nu se va termina nici peste 20 de ani, mai bine spus, niciodata. Caci nepotii anticomunistilor vor trebui si ei sa lustruiasca pe cineva. Ce diversiune politica e mai buna decat un zdravan proces al comunismului, cu Tismaneanu, Mircea Mihaies si Monica Macovei (sau echivalentii de pe atunci ai lor) in completul de judecata ?

geomarz spunea...

Nu era mai bine prin 60 caind se lustrau astialalti !
Da-i zicea epurare.
Au ajuns unii, copii fiind pe la facultati si s-a gasit ca nu aveau dosarul bun ... si afara cu ei !
A trebuit as vina Ceausescu in 65 si sa-l dea jos pe Draghici ca sa poata astia intra la facultate numai pe concurs nu pe origine...
Mare prostie a facut ! Nu ?
Trebuia sa o tina langa pina in 89... asa ca tembelii actuali.
Si sa stie toata lumea. Ideile nu mor cind vrea guvernantul. Mor numai atunci cind le vine ceasul.
Ideile de bine, umanitate, compasiune si mila, omenie si bun simt, chiar daca nu mai sint la moda, nu vor muti prea curind.

Anonim spunea...

este trist sa vazi ca ai tai si-au pierdut mintea de tot!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...