sâmbătă, 6 martie 2010

O analogie scelerată

"Statul a avut intotdeauna cam acelasi rol, dar odata cu aparitia "statului bunastarii" oamenii au fost amagiti ca statul face si drege pentru ei, dar defapt furtul nu a facut decat sa se inteteasca, iar numarul hotilor, sa creasca.Daca in trecut, cresterea taxelor sau inflatia ducea aproape de fiecare data la miscari sociale violente (multe rascoalelor medievale), acum oamenii se amagesc cu iluzia ca acestea sunt pentru "binele general"- scoli, spitale, asistenta sociala etc. Majoritatea par sa ignore cresterea din domeniul birocratic, evident neproductiv, care o eclipseaza clar pe cea a angajatilor productivi ai statului (medici, profesori). Problema e ca la un moment dat se trece de un prag al sustenabilitatii, cand cei cu adevarat productivi, platitori de taxe, nu mai pot sustine masa celor care freaca menta si fura.O analogie ar fi un sat de oameni harnici, sa-i zicem Hadareni, unde se aciueaza cativa hoti. In cativa ani, numarul hotilor a ajuns suficient de mare incat sa devina deranjanti pentru restul locuitorilor, iar peste alti cativa ani, satenii ajung sa sufere puternic de pe urma furturilor. Pana la urma satenii pun mana pe par si pe canistra si reduc numarul hotilor :)In momentul de fata, sistemul economic si politic al "statului bunastarii" seamana cu un Hadareni in care oamenii tocmai si-au gasit campurile culese. Sa vedem ce se va intampla in continuare..."
Cel care scrie astea este un tânăr. Are 26 de ani. Este produsul şcolii româneşti post-revoluţionare. Are toate şansele să fie, în viitor, un posibil responsabil guvernamental, sau politic. Ca el sunt mulţi. Fanatizaţi de gândirea libertariană. Care lui i-a întunecat până într-atât judecata încât face o analogie scelerată: între un act de auto-justiţie, inacceptabil, care a fost o pedeapsă colectivă, şi un act rasist, pentru care România a avut de suferit, poate chiar mai mult decât de pe urma mineriadelor, şi între statul bunăstării, în care săracii sau excluşii sunt prezentaţi ca nişte hoţi care fură munca altora şi trebuie exterminaţi de bunii cetăţeni care muncesc, şi pe care statul îi spoliază, în numele săracilor.
Ce dracu să-i explici unui mankurt ca ăsta? Orice ai spune, răspunsul este automat: citate din von Mises. Nimic: nici îndoieli, nici spirit critic.
Stai şi te întrebi: unde e şcoala românească în povestea asta? Cine sunt cei care îi învaţă? Să nu-mi spuneţi că von Mises este noul Dan Brown şi cărţile lui bestseller. Şi la fel, nu cred că l-a studiat pe von Mises din scoarţă în scoarţă. A citit un soi de vulgată a "şcolii austriece", cam de acelaşi calibru cu vulgata marxistă, care a produs fanaticii secolului 20 în partea asta de lume. Acum se ridică, pe noua vulgată, o nouă generaţie de fanatici. Care ar da liniştit foc "duşmanilor poporului" sau "raselor inferioare". Cu cel mai natural aer cu putinţă. Viitorul sună bine!

10 comentarii:

Constantin Gheorghe spunea...

Eu cred că se exagerează în ceea ce priveşte statul român. Suferim de prea puţin stat, nu de prea mult. De fapt, pe noi asta ne deranjează: că nu avem stat performant, ca în Occident. Dar nu vrem să plătim pentru a-l avea. Da, este şi multă corupţie. Dar în momentul în care corupţii sunt votaţi cu ambele mâini, cu entuziasm, iar atunci când statul pune gheara pe ei mulţimile nemulţumite de stat fac demonstraţii de solidaritate cu ei, nu cu statul, ce spui tu şi ce spun alţii se anulează, devine ridicol.
Şi în materie de taxare România este prtintre ţările europene cu cele mai mici taxe şi impozite. Firmele vor să câştige mult, şi să nu plătească nimic, dacă s-ar putea. Nu se poate. A, că se mai poate rări birocraţia, da. Dar şi aici e un clişeu. Din 1,3 milioane de bugetari, funcţionari sunt doar vreo 140.000. De fapt sunt prea puţini faţă de necesar, de aici şi proasta performanţă a statului. Dar e mai uşor să înjuri statul pentru orice. Ia să ne mai uităm şi la noi, cine ştie...

Al spunea...

Ciudată analogia făcută la sfărşit, dar poate s-a gândit la asta:

http://www.money.ro/editoriale/degecap-degesi-degeciat-ghici-ce-s-si-dupa-aia-ghici-cat-consuma-din-banii-tai.html

Fiecare minister are in subordine ceva instituţii ( faceţi o ”plimbare” pe site-ul guvernului si de acolo pe ministere )apoi înmulţiţi numărul acelora cu 41 aşa avem grozăvia unui aparat bugetar extrem de stufos.

Oare pe ce se luptă pletora de sinecurişti din partide, nu pe asta? Nu dacă ai pe cineva acolo poţi să o pui de o afacere cu statul şi astfel să te doară-n bască de criză?

Bănuţii de pe interbancar şi de la FMI oare nu se duc şi pt sau mai ales pentru alimentarea acestei caracatiţe, unde sefii sunt numiţi politic şi cu salarii mari plus că pot influenţa licitaţiile?

Tânărul a făcut o analogie greşită ( ca să fiu gentil) dar oare ceea ce vroia să spună în prima parte nu este real?

Deşteptul de guvren Boc 1 prin înţeleapta sa gândire a decis să introducă forfetarul pt 2009 calculat la cifra de afaceri din 2008 când economia duduia aşa că mie nu mi-au crescut taxele, nu, doar că trebuie să plătesc 20% (mizilic) din ceea ce am facturat pe 2009. S-ar putea spune, lasă ca ai lucrat şi făra factură, problema e că nu am lucrat făra factură şi eram la zi cu impozitele către stat.

Şi atunci să nu te apuce pandaliile când tu plăteşti taxe majorate iar alţii primesc prime din bani împrumutaţi?

Constantin Gheorghe spunea...

Povestea asta cu banii de la FMI folosiţi pentru îndestularea bugetarilor şi a pensionarilor este o minciună periculoasă. Pentru că banii au ajuns la BNR, iar la MF doar circa un miliard şi jumătate de euro, pentru susţinerea deficitului bugetar. Banii ăia pot fi foarte bine la Bechtel, spre pildă. Şi apoi, asta NU e criza statului, e criza economiei private. Statul plăteşte oalele sparte de alţii. Când urcau preţurile la terenuri pân' la cer şi lumea lua credite în disperare, nimeni nu protesta, deşi era evident că ne duceam cu oiştea în gard. Acum statul este vinovat. Restul sunt parfum! Ce urlete au fost când Isărescu a încercat să limiteze creditele în valută! Să nu fim ipocriţi.

asybaris spunea...

E cam greu sa ceri taxe si impozite in momentul in care stii ca banii aia, pe care tu i-ai muncit se duc aiurea, asta-i problema. Cineva cita articolul cu padurea de insitutii din aparatul statului. Eu platesc impozite ca firma (si nu sunt mici, o nu, va rog sa incercati sa faceti o firma, sa va ocupati de tot, sa munciti si apoi sa trebuiasca sa platiti si mai vedem ce spuneti) si mi se spune ca platesc acele impozite din obligatie morala si solidaritate. In realitate banii aia imi sunt smulsi de niste incompetenti care nici binele social nu pot sa-l faca pentru ca nu au nici ideea, nici conceptul acelui bine social, ei doar executa si urmeaza logica impersonala a unui monstru bugetar.

In momentul in care acea forma de stat imi cere banii stau si ma intreb...la ce bun? De ce sa dau? Pentru ce?

Si mai departe cetatenii se intreaba daca statul nu le mai poate asigura nici justitia, nici siguranta, nici binele de sa nu ia problema in propriile maini chiar daca asta ar insemna alunecarea in irational si violenta, adica spre ce sunt oamenii de fapt. Hadareni a fost o ilustrare perfecta a cum ar arata societatea fara stat. Ne deranjeaza ca ne fura tiganii? Nu-i nimic, ii invatam minte, le dam foc ca sa invete minte. Sunt vinovati oamenii ca si-au facut dreptate in cel mai simplu mod sau statul ca n-a reusit sa previna nemultumirea, sa faca ceva cu ei?

Anonim spunea...

statul occidental performant?! aia a fost odata ca-n povesti si nu mai vine! acum sint neoliberalii care papa tot iar norocul lor este ca au o masa de dobitoci incredibil de mare care-si iau gitul singuri cu mare bucurie iar astia sint tinerii de astazi care sint de-o prostie care lasa pina si infinitul universului sa para o simpla nuca. si nu vezi cum i-au convins pe prosti ca tot ceea ce gindesc ei este purul adevar?! idioti ca astia n-am vazut nici in filme!

Stefan A. spunea...

Nu se pot cere taxe mari cind conditia generala a oamenilor este saracia !
Nici occidentalii dupa razboi nu au inceput reconstructia cu taxe ridicate !
O tara saraca cu taxe ridicate , se dezintegreaza social si geografic . Asa invata istoria !
Un tinar crescut in ultimii 20 de ani, ce a vazut ?
Furt legalizat,coruptia ca cheie a succesului personal si prostitutia in toate formele . Inclusiv in forma politica .
Problema de baza este raportul intre taxele platite si calitatea servicilor oferite de stat !
Cit timp un stat nu ofera nimic decent in schimbul impozitelor platite , greu de crezut ca un tinar are incredere in acel stat !
PS. Banii ajunsi de la FMI la BNR nu au dus la cresteri spectaculare a rezervei valutare . A crescut rezerva dar in acelasi timp a crescut mult masa de lei in circulatie . Acei lei in plus au fost aspirati in TOTALITATE de stat prin imprumuturi din piata interne . Echivalentul a 10 miliarde de euro !(41 miliarde de lei ).
Vedeti mai bine unde au mers acesti bani ! In pensi si salarii ca de investitii directe nici pomeneala . Au crescut concomitent si arieratele , adica facturile mai vechi pe care statul nu reuseste sa le plateasca !
Toate acestea sint simtomuri de tari bananiere (cum zice bine Ilie Serbanescu) in care tara e mereu saraca si clasa politica + afiliatii ei traiesc bine pe spinarea cetatenilor lasati sa se descurce singuri !
Deci , ce viitor (luminos) poate astepta un tinar de azi in Romania?

toma spunea...

Urmaresc de ceva timp cateva bloguri cu pareri pro/contra statului.
Sunt la faza de citit teorii economice, asadar profan :). Parerea mea (umila) e ca nu exista diferente majore intre stat si corporatiile masive. Dimpotriva. Si cand aud termeni ca "rationalitatea agentilor economici" ma buseste rasul. The real life e altfel. Exista nu putine situatii in care se pot prefera merele portocalelor, portocalele perelor si perele merelor.
Astept sa intre careva pe-aici sa-mi spuna cat de bou sunt si ca n-am priceput nimic din cartile alea E ok :)).
Asta nu inseamna ca iau apararea statului. Hibele sunt atat de evidente incat n-are rost sa pierd timpul pomenindu-le.
Solutia? Habar n-am care e. Mi-e ca nu e. "Human nature" n-o permite.

Anonim spunea...

Domnule, nu intelegeti ce este liberalismul. Liberalismul se bazeaza pe un comandament de natura morala - axioma nonagresiunii. De acici imposibilitatea morala de a lua de la Gheorghe pentru a-i da lui Ion.

http://en.wikipedia.org/wiki/Non-aggression_principle

Liberalii nu vor initia nicicand violenta, suntem oameni pasnici. Nu dorim decat sa fim lasati in pace. Daca sustineti ca dam foc nu faceti decat propaganda de proasta calitate.

Anonim spunea...

N-am remarcat ca in articol sa fi prezentat si contraargumente pentru afirmatiile celui pe care il blamati pentru modul de gandire. Comentariul dvs. abunda numai de aprecieri derogatorii si intrebari retorice pe langa subiect.

ana_idu spunea...

Eu sunt un liberal de dreapta. Declarat si, mai nou, cu carnet! Dar chestia cu non-agresiunea e o prosteala curata. Gazela si leul sunt inamici. Gazela e un inamic la fel de puternic al leului pe cat e leul inamic al gazelei, totul depinde de perspectiva/scopul fiecaruia. Nu pricepi asta, nu esti liberal in ochii mei. Si sa nu uitam, atat gazelele cat si leii coopereaza intre ei. Totul depinde de scop. Statul, democratia, sunt mijloace, ustensile, tehnologii, si nu scopuri in sine.

De acord cu nefunctionarea statului la noi. Si mai am un lucru in care rezonez cu opiniile dvs.: analfabetismul generalizat in Romania, mai ales in randul celor cu studii inalte. Si care nu e de ieri, de azi. Pe vremea mea se spunea "cu cat afli mai multe, cu atat iti dai seama de cat de putine stii". Acesta este turnesolul pt autosuficientii analbabeti cu studii si lecturi multe, din care nu au priceput esentialul: cunoasterea e doar un instrument, pe care il poti folosi, nu doar etala ca pe un bibelou!

Ma scuzati daca am fost cam pornita si am cam pierdut legatura cu postarea dvs.?

Diana Usturoiu

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...