luni, 8 martie 2010

Ce-mi place!

Sarah Palin, această Elena Udrea a politicii americane, care-şi construieşte un soi de platformă pentru alegerile din 2012, şi se opune vehement planului Administraţiei Obama de reformare a sistemului de asigurări de sănătate, a fost obligată să admită că a beneficiat de sistemul canadian de sănătate, mai bun şi mai accesibil pentru punga familiei ei. Şi se întreabă candidă: "Nu-i aşa că e o ironie?"
Atât mai poate produce curentul neocon? Tuta asta? Ce-mi place!

15 comentarii:

Radu spunea...

Cred ca dna Udrea este pe departe cea mai competenta femeie din politica.

transildania spunea...

Exemplu tipic pentru ipocrizia dusa la noi culmi de catre neoconi.

Claudia Muresan spunea...

Diferenta dintre ea si Udrea e ca nu s-a culcat cu nimeni ca sa ajunga primarita sau guvernatoare de stat federal. Mi se pare nedreapta comparatia. O fi stupida doamna asta Palin, dar a ajuns unde a ajuns 'prin ea insasi'.

Karakas spunea...

Totusi, diferenta e ca Palin e luata la bombardea in media SUA, de la stinga la dreapta. Vai de posteriorul ei! Pe cind, Sfinta Elena, ehehe, nimeni nu are voie sa se ia de ea. "Meta-Elena Udrea" este acum de neatins, untoucheable. Nici nu mai sti ce minister ma conduce:

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/irefutabila-doamna-e-udrea-33413.html

Silvia spunea...

Cred ca aceasta comparatie este una injusta.

Anonim spunea...

Doamna Palin are dreptate: socializarea medicinii duce - ineluctabil - la "death penels". In cazul romanesc vezi http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/888983/Cazul-care-spune-totul-despre-indolenta-sistemului-medical-/

Anonim spunea...

Death panels in NY Times de azi: http://www.nytimes.com/2010/03/10/opinion/10Ablin.html?ref=opinion

Karakas spunea...

Socializarea medicinii duce la "death panels?" O prostie debitata de niste republicani care cred ca toti americanii sunt prosti si pot fi dusi cu pluta. Multi sunt. Si ca sa argumentez ca este doar o manipulare grosolana: nimeni nu ii obliga pe americani sa faca screening. Aici nu e vorba de death panels impuse de guvern (caci asta vor sa spuna cei de dreapta, ca guvenrul te condamna la moarte prin socializarea medicinii si ca, vezi Doamne te-ar obliga sa faci nu stiu ce teste). E vorba de un proces in care tu ca individ esti pus in situatia de a alege.

In Canada asta se intimpla in fiecare zi. Guvernul vine cu mesaje in media de genul: "recomandam vaccinul anti-gripa porcina pentru aceste grupuri de pesoane: copii pina la virsta de..., seniori peste...". Si, evident, cine se informeaza bine ia decizia corespunzatoare. Dar nu inseamna ca guvernul are niste grupuri executive "ale mortii" in care comanda cetatenilor ce sa faca.

E insa uluitor cit de usor pot fi oamenii prostiti!

Anonim spunea...

In Canada oamenii mor zilnic fiind lasati sa astepte pe liste de asteptare. Sunt medic si cetatean canadian si stiu ce spun. Orice zi pe care un om care are cancer o petrece pe o lista de asteptare inseamna o sansa mai mica pentru vindecare. In Canada pacientii cu neo (cancer) petrec luni de zile pe liste de asteptare. In SUA mortalitatea cancerelor este mult mai mica decat in Canada tocmai pentru ca nu exista death panels, anume liste de asteptare.

Anonim spunea...

Sugerez autorului o dezmintire: detalii la http://spectator.org/archives/2010/03/10/sarahs-canadian-outreach

Acum migatia este inversa. Iubitorilor de cultura franceza le recomand productia domnului Arcand http://www.imdb.com/title/tt0338135/ . Nu e Michael Moore, este un film reusit.

Karakas spunea...

Stimabile Anonim canadian si medic. Nu stiu de unde ai scos-o pe asta ca oamenii mor zilnic pentru ca sunt pe liste de asteptare. Pentru transplant de organe? Poate...Pentru hip replacement? Nu cred. Pentru cazuri de urgenta poti vedea un specialist imediat. La cancer, recunosc, nu stiu, dar, cum si eu sunt pe-acilea de ani buni, nu am auzit nici un scandal in media/presa ca oamenii ar muri pentru ca asteapta la tratament pentru cancer. Ar fi fost mare scandal si toata lumea ar fi stiut de treaba asta. Foarte posibil ar fi cazut guvernul pe o chestie de anvergura asta. Poate totusi elaborezi un pic cu argumente si eventual ceva materiale serioase.

Prefer un sistem "socialist" decit sa vad cum mor oamenii pe strada pentru ca nu au asigurare medicala ca in SUA. Si in Franta e un sistem "socialist" si francezii sunt foarte multumiti de el.

Pina acum sunt ok cu sistemul canadian de sanatate si nu as vrea sa vad sistemul american aici.

Anonim spunea...

Chestiunea cu hip replacement n-as pomeni-o. A fost publicata acum vreo 10 ani in National Post, pe vremea aceea nu cred ca se putea citi online. Un om a avut nevoie de o operatie de reconstruirea a soldului, a stat pe lista de asteptare vreo doi ani. Asta inseamna dureri ingrozitoare, imobilizare, imposibilitate de a munci. Situatia a fost comparata cu cea a unui cal: calul a facut operatia imediat, singura diferenta este faptul ca medicina veterinara este privata, nu este socializata. Dpdv medical nu este nici o diferenta. Mai mult, proprietarul calului, n-ar fi putut face altfel, ar fi fost arestat pentru maltratare daca si-ar fi tratat calul dupa aceleasi standarde dupa care sunt tratati oamenii. Cam asta e. Adaug si faptul ca durerea nu poate fi masurata, planurile de viata nu pot fi evaluate de birocrati. Poate vreau sa am operatia acum pentru a putea sa ma urc pe munte pentru ultima oara inainte de a muri de cancer. Poate vreau sa o am pentru ca altminteri nu pot munci - asta pentru ca prestez o munca fizica. Socialismul este un pat al lui Procust. Este inuman si odios.

Karakas spunea...

Anonime, inuman si odios este sa nu iti permiti asigurarea medicala sau plata tratamentului medical pentru ca nu ai job, pentru ca sistemul capitalist ti-a dat un sut in cur si pentru tine nu a fost un pas inainte. Durerea se gestioneaza cu pain killers. Sigur ca sa stai doi ani sa astepti o operatie de hip replacement nu e ideal. Dar cel putin statul nu te abandoneaza ca in SUA, unde poti muri linistit daca nu ai bani sa-l platesti pe doctor. Aia e inuman si odios. Cind individul nu se mai poate descurca singur, societatea/statul trebuie sa il ajute, macar o perioada pina isi revine pe drumul bun. Pentru ca acel individ a contribuit prin taxe la asigurarea bunastarii celorlalti.

Fiecare vede lucrurile din perspectiva lui. Te inteleg insa ca medic ca ai vrea sa poti sa rezolvi anumite chestiuni medicale mai rapid. Cred ca se poate vorbi mult mai mult decit am eu timp pe tema asta, asa ca ma opresc aici cu dezbaterea. Succes in meseria ta!

geomarz spunea...

Discutia de mai sus dintre Karakas si Anonim este interesanta.
Stiu si eu despre Canada ca exista liste de asteptare. Si mai stiu ca, in urgenta, la neo gastric FARA asigurare, se pune jejunostonma si se trimite acasa dupa TREI zile, ce ma-sa mare sa faca acolo decit sa moara...
Cit prveste calul cu pricina, ce s-ar face calul daca insul proprietar NU ar avea bani pentru hip replacement (adica proteza totala de sold, pe limba tuturor)? Cam asta-i problema.
Cit o riveste pe madama Palin, misto cunoana. Prostia intruchipata. Pacat ca nu a ajuns unde meritau americanii : in fruntea lor.

Robert spunea...

Nu cred ca Udrea este nebuna aia din SUA

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...