marți, 2 martie 2010

Milton Friedman şi cutremurul din Chile

Sigur nu v-a dus mintea la asta! Chile a fost salvat la cutremur de Milton Friedman şi de băieţii veseli ai şcolii de la Chicago! Aşa spune un bou în WSJ, azi. Comparând ceea ce nu se poate compara: geologia şi mecanica seismică în două zone total diferite.
Sigur, între Chile şi Haiti sunt diferenţe semnificative: de cultură, de dezvoltare, de organizare socială. Haiti este un stat eşuat, deşi capitalist. Chile este un stat organizat, într-o mai mare sau mai mică măsură. Chilienii au construit mai bine, pentru că zona este supusă frecvent efectelor cutremurelor. Au avut şi cu ce construi, spre deosebire de haitieni, care trăiesc într-un alt climat, într-o altă geografie. Chilienii au introdus, ca şi România lui Ceauşescu, după 1977, standarde stricte în materie de construcţii. Dar pentru asta nu e nevoie nici de "şcoala de la Chicago", nici de dictatură, ci doar de bun-simţ. Sunt curios, la următorul cutremur care construcţii vor rezista mai bine: cele construite după 1977 şi până prin 1991-1992, sau cele din boomul anilor 2000? Pun pariu că scorul va fi în favoarea "comunismului". Şi pentru asta ar trebui să ne întoarcem la comunism, sau să facem statul ăsta de căcat să funcţioneze?
Este stupid, cred eu, să spui că dacă nu erau Pinochet şi "Chicago boys" chilienii erau morţi acum. Sigur, adepţii lui Friedman sunt băşicaţi că numele idolului lor este legat de crimele regimului Pinochet, şi unul dintre ei se foloseşte de nenorocirea unor oameni, fie din Chile, fie din Haiti, pentru a-l spăla de "păcate". Dar flăcăul care scrie penibilitatea din WSJ nu ne spune în ce măsură "şcoala de la Chicago" îi va ajuta pe chilieni în reconstrucţie.
De unde vor face rost de circa 30 de miliarde de euro, cât sunt pagubelele, la prima strigare? Şi apropo de stat: şi în Chile am văzut aceleşai scene de haos şi de disperare, pentru că oamenii nu au fost ajutaţi după cutremur. Magazine jefuite şi incendiate, lipsă de apă şi de alimente, cafteli cu forţele de ordine. Probabil că se aşteaptă ca forţele pieţei să rezolve şi problemele astea sociale. După principiul : cine scapă bine, cine nu, ghinion! Dacă nu l-au citit la vreme pe Milton Friedman, acum s-o ia în mână!
Pe noi cine ne-ar salva? Tot Friedman, sau încercăm cu Biblia? Sau scoatem "Omagiile" de la naftalină?

6 comentarii:

Iulian spunea...

De cand WSJ a fost a preluat de Rupert Murdoch a scazut la nivel calitativ.
Articole de opinie, cu masiv continut ideologic neo-liberal predomina in fata celora informativ-analitice care au consacrat publicatia.
Scopul publicatiei nu mai apre a fi atat sa-si informeze cititorii, cat sa constituie un punct de reper ideologic pentru publicul sau tinta.

Desmond spunea...

Nu compar ce nu ma pricep, insa daca Chicago Boys au venit in Chile cu Pinochet, se cheama ca au venit in circumstante represive. Deci nu democratice. Poate Allende ar fi esuat intr-un model sovietic. Sau dimpotriva, ar fi experimentat altcumva "socialismul la urna". Cert e ca a fost asasinat, multe mii de chilieni au disparut sau au fost torturati. Daca asta e o smecherie care arata ca experimentele Scolii Austrice functioneaza, mai bine lipsa. Cat despre celebrul lor sistem de pensii, tare mi-e ca mare parte din chilieni ar prefera vechiul sistem. Daca-ar mai putea alege. Neoliberalismul nu-i construit pentru democratie.

Karakas spunea...

Cititi editorialul lui Paul Krugman de azi din IHT

Financial Reform Endgame

"...relying on the magic of the market to keep banks safe has always been a path to disaster. Even Adam Smith knew that: he may have been the father of free-market economics, but he argued that bank regulation was as necessary as fire codes on urban buildings, and called for a ban on high-risk, high-interest lending, the 18th-century version of subprime. And the lesson has been confirmed again and again, from the Panic of 1873 to Iceland today. "


Mama lor de pietzari liberi! Adica hoti!

Nu am nimic cu liberii ginditori care produc ceva util pentru societate. Dar ma simt prostit de "injinerii" astia financiari, care ne dau peste bot, cu niste hotii de prima clasa, pentru ca legea este de partea lor (sau ii ignora).

http://www.nytimes.com/2010/03/01/opinion/01krugman.html?em

Anonim spunea...

http://www.federalreserve.gov/BOARDDOCS/SPEECHES/2002/20021108/default.htm

citeste atent!!!

chestia asta de care va mirati voi este f veche. problema romanilor si chiar a ta este ca n-ati citit presa vestului in anii 90 timp in care s-au spus extrem de multe pina au fost toti vorbaretii astia indepartati reciclati etc. la vremea aia toti fara exceptie asteptati ploile cu salam din vest si nu aveati timp. friedman printre altele este ala care s-a ocupat de estul europei pe vremurile vechi "ajutind" anumite tari sa se modernizeze. pe timpul vietii el a spus intr-un interviu la ce foloseste teoria lui.acum vedeti.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Nu as locui intr-o cladire construita dupa '95 nici daca mi-ar da-o gratis.

Anonim spunea...

Chiar astazi am citit un text despre cartea Free to Choose scrisa de Milton Friedman pe site-ul www.ecol.ro. Mie mi-a placut mai mult Capitalism si libertate...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...