joi, 4 martie 2010

Unde e piaţa?

Aşteptând mâna invizibilă a pieţei...
M-am enervat văzând atâta imbecilitate în România! Activiştii din anii '50 pot fi mândri şi invidioşi: noua generaţie de astfel de legume intelectuale, produsul ultimelor două decenii, îi întrece în stupiditate, în imbecilitate şi în fanatism!
Cretinilor ăstora, orice le-ai spune, îţi dau un răspuns invariabil: statul e de vină, jos statul! Care stat, adunătură de dobitoci? Unde dracu mai vedeţi voi stat în partea asta de Europă? Chestia condusă de băsescu şi de boc(l-am avansat şi pe piticuţ în plutonul celor care şi-au câştigat "dreptul" de a le fi scrise numele cu minuscule, pentru că sunt doar nişte rahaţi de muscă pe fereasta politicii româneşti) nu poate fi numit stat. E o caricatură, o fantomă, un avorton, o impresie! Orice, numai stat nu!
Întrebi un bou: "bă, statul e rău! Bine! Dar unde pula mea e piaţa? De ce nu funcţionează? De ce nu sunt sisteme de irigaţii făcute de privaţi?" Şi ăla îmi spune că bine au făcut ţăranii că au distrus sistemele de irigaţii, că ERAU DE STAT! Şi boul scrie "DE STAT" cu majuscule, să se ştie cine e duşmanul. Dar de ce piaţa, aia de o ling toţi în cur, n-a produs un centimetru de sistem de irigaţii în douăzeci de ani? De ce a distrus sute de mii de hectare de vii şi livezi? De ce nu mai producem in, cânepă, lână? Nu e cerere? Ba da! Şi atunci, de ce importăm 80% din necesarul de alimente?
Exemple, cu duiumul! Câte capacităţi private de producţie de energie sunt în România? Făcute de la zero, nu cumpărate sau furate de la stat. Nu-mi daţi exemplul cu eolienele, că alea e de stat, în sensul că sunt o consecinţă a intervenţiei statului numit UE, care a decis că vrea energie verde şi foloseşte bani publici pentru a încuraja construcţia de fofeze. Fără UE, pula eoliene! Ca să fim clari! Câte spitale private avem? Dar nu din alea în care se suge celulita şi-şi fac unele buzele cât malul şi ţâţele cât pepenii! Alea care fac performanţă, cercetare, excelenţă!
Statul român nu vrea nimic! El e ocupat acum "să-i ia capul" lui Geoană, mai zornăie trei cătuşe, să amorţească foamea proştilor cu câte un cap de Moţoc, şi în rest se ocupă cu ciorditul banilor publici şi dirijarea lor în buzunare private. Piaţa nu vrea nimic! Pentru că ea nu-şi propune nimic! Piaţa este o abstracţie. În spatele ei sunt oameni, cu nevoi şi interese. Câtă vreme noi nu ştim ce vrem, nici pieţele nu ştiu ce vor. Aşa că, să ne fie de bine! Şi care puteţi, fugiţi! Aici n-aveţi viitor! Nici la stat, nici la privaţi! Suntem un stat eşuat, dar n-am aflat încă noutatea!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca deja aveti in minte si posibilele raspunsuri "la conserva" pe care o sa le primiti de la tinerii libertarieni cu colti de saurieni.
De ce n-a produs piata sisteme de irigatii? Pentru ca n-a lasat-o statul hraparet. (Desi daca ii intrebi pe marii afaceristi din agricultura, ei se vor plange ca NU au primit subventii de la stat, nu ca nu i-a lasat statul sa faca ce vor.) De ce te internezi intr-un spital privat luxos inainte de o operatie si ai surpriza ca trebuie sa te transferi la spitalul de stat rapanos ca sa ti se faca operatia? Pentru ca statul tine cu dintii de monopolul asupra aparaturii performante si a doctorilor capabili, in loc sa privatizeze toate spitalele si sa inlature astfel penibila diferenta dintre cele doua sisteme. Sunt eolienele incurajate de stat? Atunci inseamna ca nu sunt bune si trebuie demolate si ele (de fapt stati ca nu se mai poate, acolo e proprietate privata si aia e sfanta). Etc.

Anonim spunea...

nea gheorghe esti suparat rau!Dar unde era iliescu cind boc era nenascut politic si boborul sau tranzitoriu(ala care-l votase cu peste 80 la suta)distrugea..ce zisesi ca distrugea? irigatiile? da,irigatiile.Da'bancile cind erau devalizate de lacustele pedeseriste?dar fabricile luate pe nimic si date la fier vechi?Unde ti-era nea gheorghe iliescu,roman petrica,vacaroiu nicu,si toti martienii inerti ramasi dupa 89?Da' Petromu cine-l da-te,dar petromidia dar cu sterlingul cum e,dar cu feneiul,dar cu caritasul?Pai bai neanto gheorghe daca tot esti atit de acid fii bai asa cum trebuie,nu selectiv si pe parti!E sfatul meu anonim care te credeam nevanghelizat care team crezut om serios!

casandra spunea...

@Constantin,

De acord, multi dintre cei despre care scrii sunt prosti. Unii cu diplome, altii fara.

Dar in corul talibanilor sunt si oameni destepti.
Unii dintre acestia si-au construit cariere pe biblia Scolii de la Chicago si nu stiu cum sa ia distanta. Asa ca merg pe un drum infundat. Si dau in continuare in noi cu aceleasi lozinci pe care le stim de ani de zile.
Altii, au interese directe sa mai apere, cat se mai poate, un sistem care a produs multi, multi banipentru confratii lor de "profesie" din lume . Aici sunt mai ales tinerii cu scoala din industria financiara.
Cum s-au uitat ei salivand, ani de zile, la financiarii din Occident si la veniturile lor cu sase zerouri, pe putin!
Cum au perseverat si asteptat ei sa vina si aici ploaia de aur! Si acum ce, sa se sfarseasca "visul" neocon inainte de a vedea si ei ce inseamna un bonus serios?!Sa vina statul sa se uite mai atent la consecintele fundamentalismului lor economic? Mai bine fac si ei galagie multa si mai repede ne asurzesc pe noi cu violenta limbajului lor, poate statul bezmetic din Romanica le mai lasa o sfoara de speranta, o geana de optimism pesin, ceva...
Ei, acestia din urma sunt canaliile cu care avem o lupta de dus in viitorul imediat.

Si, spre surpriza mea foarte placuta, mai exista si specia oamenilor inteligenti care nu-si prostitueaza intelectul si care deja isi pun intrebari, cauta raspunsuri si nu ne prostesc in fata. Unii dintre ei publica in presa sau pe blogurile proprii. Oricare le-ar fi sensibilitatile politice, nu sunt talibani sau canalii. Pe acestia i-as clona, ca nu sunt multi!

Constantin Gheorghe spunea...

Casandra, nu generalizez, deşi azi sunt mai vehement. Respect pe ORICINE gândeşte cu mintea lui şi nu mă insultă recitindu-mi din cine ştie ce dogme. De altminteri, şi am mai spus asta: există doar politici economice publice bune, şi proaste. Nu de stânga, nu de dreapta. Stânga şi dreapta se despart în politicile sociale, în atitudinea faţă de democraţie, de drepturi şi libertăţi, faţă de stat.

Anonim spunea...

Dar despre "politicile ideologice"de ce nu vorbesti nea Gheorghe? Cum sa vorbesti despre politici economice si sociale bune intr-o tara a carei REVOLUTIE nu a pedepsit pe nimeni?Credeam ca fiind mai in virsta dumneata ti-ai fi dat seama ca nu poti construi nimic pe politica lui "NE FACEM CA DIN PUNCT DE VEDERE MORAL NU S-A INTIMPLAT NIMIC". Tocmai,ca totul acum izvoraste din nereparatiile morale.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...