sâmbătă, 13 martie 2010

Poporul Responsabil

Facem ce facem, şi ne întoarcem la abjecţia politicii româneşti. De trei luni, de când a depus jurământul, traian băsescu o freacă la rece. Se dă împuşcat în aripă. Chiar şi zvonurile cu boala sa îi fac bine la imagine. De fapt, tactica ciocului mic e cât se poate de necesară, pentru că are în braţe un guvern absolut incompetent, care este creaţia sa de la boc până la ultimul tembel de care n-a auzit nici dracu', gen nenea ăla de la Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, parcă, o criză economică şi financiară care nu se dă dusă nici cu slujbe la Patriarhie şi nişte cetăţeni tot mai furioşi, care, la o adică, pot da după guvernanţi şi cu ceva mai consistent decât bulgării de zăpadă.
Evident că seceta de idei la guvernare e o realitate pe care Pulimea Sa n-o poate ignora. Dar de unde să ia idei, când el nu are dialog cu nimeni? S-a înconjurat de o mână de indivizi, nu tâmpiţi, dar în marea lor majoritate canalii, fiecare cu proiectul lui, care îi cântă în strună şi se folosesc de el pentru a-şi promova acele proiecte, politice, ideologice sau pur şi simplu de parvenire şi prosperitate personală.
Acum i-au oferit, ca de nenumărate ori în ultimii cinci ani, o nouă diversiune, cu care speră să acopere adevăratele priorităţi ale agendei publice, legate de şomaj, de scăderea puterii de cumpărare, de creşterea criminalităţii, de disoluţia statului, de corupţia portocaliilor, care au capturat statul şi-l mulg fără milă, de criza datoriilor, care ameninţă întreg sistemul de protecţie socială.
Şi atunci de ce să nu vorbim despre modificarea Constituţiei, ca să uităm de coplata în sistemul de sănătate, de schimbarea modului de compensare a medicamentelor, de costurile demente ale întreţinerii? Să vorbim, tovarăşi! De asta nici nu mă interesează elucubraţiile lui Cristian Preda şi ale altora ca el. Sunt simple baloane de încercare, lansate pentru a testa "piaţa" şi reacţia ciumeţilor din "clasa politică". La fel şi încercarea de a-l debarca pe Mircea Geoană de la şefia Senatului.
Orice scandal de aces gen este mană cerească. Inclusiv comedia aia de la Sfântu Gheorghe, cu "autonomia Ţinutului Secuiesc", care este o frecţie. Oricum acolo secuii fac ce vor şi vorbesc maghiara, pentru că sunt prea tâmpiţi să înveţe româna, nu în sensul că nu o pot învăţa, ci în sensul că sunt prea "mândri" pentru a vorbi limba fostelor lor "slugi". Doar că aşa se scufundă şi mai mult în sărăcie, şi urlă tot mai tare după autonomie, într-un soi de cerc vicios, din care elitele maghiare nu au interesul să-i scoată. Sper sincer ca nimeni să nu pună botul la o diversiune care duce tot la Cotroceni, şi poate ar trebui să ne întrebăm şi de ce de la comedia "proclamării" au lipsit jumătate dintre aleşii PCM, ăl cu iniţiativa, şi toţi cei 1700 de aleşi ai UDMR. S-or fi săturat şi ei de "proclamaţii" şi vor ceva mai pământesc: care o şosea, care un dispensar, care o alimentare cu apă, care un loc de muncă.
Luni, la Cotroceni, se va juca iar spectacolul grotesc al "consultărilor politice". Oricum nu se va întâmpla nimic concret. Doar că maşina de zgomote va fi turată la maxim, să acopere toate vocile care cer o altfel de guvernare. Şi care sunt tot mai multe, şi nu neapărat partizane.
E momentul reinventării mişcării civice în România. Ea a fost compromisă de felul în care "Alianţa Civică" s-a colorat partizan, la începutul anilor 90. Nu trebuie uitat că doar mai puţin de 5% dintre români sunt cu adevărat membri şi simpatizanţi ai unui partid politic, şi fac politică partizană. Şi că de votat votează în medie 30% până la 40% dintre cei cu drept de vot. Dar cei care doresc un alt mod de a face politică şi alt fel de guvernare sunt larg majoritari în România.
Cred că ar trebui să ne uităm cu atenţie la Italia, unde Berlusconi şi modul lui iresponsabil de a guverna au născut o reacţie civică nepartinică, "Poporul Violet". Avem nevoie de aşa ceva, pentru că şi berlusconismul, şi băsescianismul sunt eşecuri ale democraţiei, posibile din cauza demisiei cetăţenilor de la datoria lor de a cenzura derivele autoritare ale puterii. Şi acestei mişcări civice să-i spunem, de ce nu, "Poporul Responsabil".
Aici nu este vorba de ideologii, de stânga sau de dreapta. E vorba de buna-guvernare, care nu are culoare politică. E vorba de responsabila cheltuire a banului public, care nu are culoare politică. E vorba de un stat funcţional, care este partenerul, nu duşmanul cetăţeanului. Şi nici asta nu are culoare politică. Ce ziceţi? Merită să încercăm?

9 comentarii:

Adrian Stoica spunea...

Interesant si adevarat...
Pe de alta parte, exista o miscare civica care se manifesta, e adevarat, mai mult in spatiul virtual ... dar exista. Intrati, va rog, aici:
http://nobasescuday.blogspot.com/
si veti vedea despre ce este vorba.

atreides spunea...

Sigur ca merita, absolut.

Valerius spunea...

"E momentul reinventării mişcării civice în România. (,,) Şi acestei mişcări civice să-i spunem, de ce nu, "Poporul Responsabil". (..) Ce ziceţi? Merită să încercăm?"

Categoric, e nevoie de o astfel de mişcare civică. Din punctul meu de vedere, toate partidele parlamentare s-au înstrăinat de majoritatea acestui popor. O mişcare civică autentică ar însemna ieşirea din această stare de turmă dusă la abator. Speranţa mea de coagulare a unei mişcări civice netrucate în jurul personalităţii lui George Pruteanu s-a stins când acesta a murit.

Constat că există tot mai multe bloguri în care spirite lucide iau atitudine critică faţă de starea dezastruoasă în care se află România şi faţă de cei vinovaţi de această stare. Dar "blogoreala" asta trebuie să treacă de la monadizare către o unitate de idei şi atitudini. Pentru asta este nevoie de personalităţi competente, curajoase, dinamice, care să fie recunoscute ca atare în blogosferă (pentru început).
Cred sincer că sunteţi o astfel de personalitate.

Anonim spunea...

lasa sa va traga si voua una d-asta sa va iasa pe nas vestul vostru luminos! dupa aia sa va vad daca va mai da mina sa protestati si vreau sa aud cine este vinovat. probabil tot ceausescu ca mintea romanului a ramas in 2 rotite care sint invirtite de-o sfoara si nu mai poate trece de faza asta.

http://www.wdr.de/tv/monitor//sendungen/2010/0107/elena.php5

Anonim spunea...

Buna ziua,
V-am adaugat in blogroll.
O duminica frumoasa!

Anonim spunea...

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/148609/Tanara-internata-in-stare-grava-direct-de-la-serviciu-a-murit.html

soarta asta o merita toti cei care tipa de nebuni ca a fost rau pe vremuri si repeta tot de nebuni desigur varinta idioata din care rezulta c-ar exista o alta lume care cica ar fi aia civilizata.

Anonim spunea...

da, merita, indiferent daca opiniile noastre politice nu coincid intotdeauna.

Valerius spunea...

M-am uitat la adresa semnalată de dl. Adrian Stoica: http://nobasescuday.blogspot.com/. Aderenţii sunt de o diversitate uimitoare. Dar cred că acesta este drumul cel bun, al solidarizărilor relative, "punctuale", dinamice: ceea ce-i uneşte pe toţi acei oameni, atât de diferiţi, este inacceptarea lui Băsescu şi a politicii lui.

Fluieratorul spunea...

"Poporul responsabil", ce fain suna... Format din cine? Omul mediu, care nu-si poate plati creditele luate cu buletinul pe plasmele la care sa vada meciu', nu mi se pare prea responsabil... Omul computerului, care s-a bagat la cumparat apartamente de 120 mp pe care sa le plateasca in 30-35 de ani si moare cu miinile pe tastatura, nici asta nu mi se pare prea responsabil. Si mai sint si alte categorii, la fel de discutabile.

Nu exista popor responsabil care sa fie format din oameni care iau decizii iresponsabile si nefondate (sau prea putin fondate) in existenta lor personala.

Daca ma uit in jur (firma cu multe computere), sint singurul perfect solvabil din 75 de oameni. Cam putin pentru un "popor"...

In rest, perfect de acord, ar trebui sa existe o societate civila in Romania, in sfirsit, ar trebui sa existe o societate, nu o gloata si-o tagma jefuitoare.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...