luni, 8 martie 2010

Întoarcerea la ceauşism

Că Pulea Vodă nu ştie decât una şi bună, nicio noutate. O ţine ca Ivan cu fluierul cu Parlamentul unicameral. Pentru că altceva nu are de propus. Şi mai ales pentru că nu vede utilitatea democraţiei. Crede că aşa sistemul va fi mai eficient. Nu va fi.
Problema proastei guvernări NU stă în Parlament, pentru că NU Parlamentul aplică legea. Problema prostei guvernări se găseşte la Guvern şi în modul în care sunt selectate şi promovate elitele administrative. Pe de o parte îngrădeşti puterea Parlamentului, pentru a-l neutraliza în calitate de controlor al puterii executive, iar pe de altă parte înlocuieşti elitele administrative, câte vor mai fi fiind, cu activişti politici, a căror singură calitate este fidelitatea faţă de partid. Este, de fapt, o întoarcere la sistemul politic al ceauşismului, în care partidul preia controlul asupra statului.
Tot din proiectul politic al întoarcerii la ceauşism face parte şi înlocuirea lui Geoană din fruntea Senatului. Care se va petrece, mai devreme sau mai târziu. Aşa, controlul puterii asupra Parlamentului va fi total. Iar cu independenţii şi cu viitorii transfugi din PSD şi PNL se va pune şi de majoritatea necesară schimbării Constituţiei. Care schimbare nu se va limita la renunţarea la Senat, fiţi siguri! Va însemna, de fapt, schimbarea regimului politic, cu întărirea funcţiilor executive ale preşedintelui.
Bun, poporul ăsta s-a săturat de democraţie. De aceea va vota cu ambele mâini aceste modificări, din ură faţă de clasa politică. Doar că şi după asta tot de proastă guvernare va avea parte. Pentru că nu de la democraţie se trage proasta guvernare, ci de la absenţa ei, de la faptul că el, poporul, nu vrea să-şi asume nicio obligaţie. O democraţie nu poate funcţiona fără un sistem de contraputeri. Pentru a avea o Putere responsabilă şi eficientă e nevoie de o Opoziţie puternică şi eficientă. La noi opoziţia este văzută drept o anomalie, o pierdere de timp. Unanimitatea este idealul.
Doar că unanimitatea nu rezolvă nici problemele economice, nici pe cele sociale, nu rezolvă nimic. Dacă vom continua să credem în conducătorul providenţial, care se luptă cu toate greutăţiler şi le biruieşte, pentru noi şi bunăstarea noastră, înseamnă că n-am învăţat nimic din istorie, dar şi din viaţa noastră în ceauşism.
Aşadar, dacă vreţi să ştiţi ce-i băsescianismul, răspunsul este simplu: un ceauşism cu strabism!
PS: societatea civilă e moartă, şi a început să pută. Poate de asta a ajuns irespirabilă atmosfera politică...

6 comentarii:

Anonim spunea...

nu-l compara pe servitorul asta cu ceausescu! la ala s-a trait extrem de bine cit ne-au permis strainii. si cind am spus noi ca era rau a fost o simpla ploaie in rai. fata de vestul imputit traiam atunci la un nivel la care boii vestici nici nu pot visa!!! daca prostii vestici v-au prostit pe majoritatea reusind sa va bage in cap ceea ce n-a fost inseamna altceva nu ca asa ar fi fost!

Karakas spunea...

Peste tot democratia "capitalista" pute. SUA e aproape total blocata politic in procesul de legiferare. Pina si analistii recunosc ca politicul nu mai reuseste sa scoata tara din rahat. Pentru ca tot politicul e cumparat de capitalisti. Si pe astia ii doare-n posterior de poporul american. Important sa fie votate legile care le aduc lor profit. Americanii pot sa mai astepte citeva secole legile pentru sanatate.

In Canada, primul minitru conservator, a trimis parlamentul in vacanta 4 luni. Ca asa vrea muschii lui corporatisti.

UE e si ea blocata politic. Nu elaborez pentru ca stiti mai bine.

Asa ca, daca discutam despre democratie, sa folosim timpul trecut.

Karakas spunea...

Bill Maher despre sistemul politic al SUA, in emisiunea lui Larry King

http://vodpod.com/watch/3066279-bill-maher-interview-with-larry-king-pt-4

Anonim spunea...

karakas are dreptate cind afirma ca toti politicienii sint cumpararti de concerne. cine nu crede sa se uite ce se intimpla cu ei dupa ce termina activitatea politica. intrebarea ar fi pt ce motive sa-ti dea concernele un post de milioane pe an? asa degeaba?! in vest a existat un mare procent de industrie care apartinea statului si cu cit acesta era mai mare cu atit mai bine s-a trait. privatizarea s-a facut dupa cum s-a vazut in romania iar rezultatul este somaj si mizerie pe scara larga.
daca astazi ar fi fost ceausism ar fi insemnat sa fi avut lumea si drepturile de atunci iar asa ar fi insemnat sa fie batalie la intrat in romania. nici nu indraznesc sa compar viata din romania inainte de 89 cu ceea ce este in vestul mizerabil!!!! degeaba spui tu ca n-a fost bine pt ca este o aiureala totala! a fost extraordinar de bine. daca s-ar putea as da oricind cadou cacatul de vest pe romania aia cind a fost "rau"! cind ma gindesc inapoi pare ceva incredibil. deci s-o lasam moarta cu ceausescu ala raul ca se stie ce-a fost. daca vestul nu navalea la furat criza de astazi ar fi fost atunci insa consecintele ar fi fost de-a dreptul distrugatoare!!!! ai mai spus pe aici despre handicapatul ala de schumpeter ca nu stiu ce naiba ar fi gindit cu capul lui sec. poata n-ai stiut insa boul si-a probat cunostintele in realitate deschizindu-si mai multe firme de-a lungul timpului dind de fiecare data faliment cu susces. intrebarea corecta ar fi fost despre ce naiba a vorbit si timpitul ala? acum frumosii si desteptii astia de la e.u. au conceptiile lui scrise in spanacul ala al lor de la lisabona. te miri ca ne ducem de ripa cu totii?! in rest este valabil ce-au spus grecii: cind ei si noi deasemenea aveam o civilizatie vesticii toti se bateau prin pomi cu banane.

je, eu insumi spunea...

"Problema proastei guvernări NU stă în Parlament, pentru că NU Parlamentul aplică legea. Problema prostei guvernări se găseşte la Guvern şi în modul în care sunt selectate şi promovate elitele administrative."

"Pentru că nu de la democraţie se trage proasta guvernare, ci de la absenţa ei, de la faptul că el, poporul, nu vrea să-şi asume nicio obligaţie."


amice, te contrazici singur.

Anonim spunea...

Cele patru perioade principale ale degenerarii politice sunt descrise de Platon astfel: dupa statul perfect vine intai "timocratia", carmuire exercitata de nobili ce urmaresc onoarea si gloria; apoi oligarhia, carmuirea familiilor bogate; iar apoi " democratia", domnia libertatii care inseamna anarhie; iar la urma "strasnica tiranie, al patrulea si ultimul stadiu de boala al unei societati".

Identificand democratia cu anarhia, democratii sunt descrisi drept destrabalati, meschini, insolenti, anarhici si nerusinati, niste oameni care traiesc numai pentru placeri si pentru satisfacerea unor dorinte desarte si impure.

Platon era un adversar inversunat care condamna democratia, considerand-o drept guvernare a celor nechemati.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...