Pe scurt, că subiectul nu-mi face nicio plăcere. Isărescu vede creştere economică. Eu nu văd motivele pentru care economia României ar creşte. De ce? Pentru că, structural, nu s-a schimbat nimic. Tot felul de trepanaţi cred că schimbarea structurală e echivalentă cu a da afară oameni şi a închide capacităţi de producţie, şi la stat, şi în sistemul privat. Asta nu înseamnă absolut nimic. Pentru că în structura aparatului productiv nu s-a întâmplat nimic. Tot produsele şi serviciile alea le vom avea şi după reluarea creşterii economice. În structura lor nu s-a schimbat nimic, dar absolut nimic. N-a crescut nici productivitatea, nici nivelul tehnologic, nu s-au inventat servicii noi, nu s-au introdus în fabricaţie produse noi, adaptate noilor condiţii de pe piaţă. Criza n-a fost o oportunitate pentru nimeni.
Administraţia politică a statului n-a urmărit decât două obiective: să salveze afacerile sponsorilor, restul să se descurce, şi să găsească bani pentru asta. Iar banii trebuie luaţi de undeva: de la salariaţii bugetari şi de la pensionari. Şi pentru asta trenbuie inventate justificări: bă, din cauza bugetarilor şi pensionarilor nu aveţi voi autostrăzi. Ia să le luăm ăstora banii, să facem autostrăzi. Şi criza din Grecia tot din cauza pensionarilor şi bugetarilor e! Să-i stârpim, şi să vedeţi ce bine ne va fi! Tuturor! Dar mai ales bogaţilor!
De fapt, nimic nu se va schimba în România. Pentru că, de fapt, nu ne interesează asta. Pentru că dacă ne-ar interesa, i-am lua de guler pe guvernanţi şi i-am obliga să facă ceea ce trebuie. Aşa, ei se consideră la adăpost de orice responsabilitate, şi în loc de relansare, discutăm despre comunism, despre modificarea Constituţiei, despre schimbarea nu ştiu cui, despre orice, de fapt, numai despre ceea ce trebuie, nu.
Vom continua să ne luptăm între noi, în timp ce ei vor fura liniştit banii publici, spunându-ne că ne fac un bine! Iar noi le vom şi mulţumi pentru asta. Şi ne mai putem numi popor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu