joi, 11 martie 2010

Somn uşor, România!

Azi nu am avut chef de scris. O fi depresia de iarnă în prelungiri. E drept că m-am săturat de zăpadă. Zăpada e bună la munte, pe câmpie, peste grânele de toamnă, dar nu pe străzile unui oraş care şi în cele mai bune condiţii meteo e un coşmar. Şi care mai are un defect: e locuit de cea mai sinistră colecţie de cretini la volan, care se cred nemuritori şi mari maeştri ai şofatului, de vreme ce pilotează, pe polei, cu o mână, maşini cu motoare de sute de cai putere, echipate cu slicuri, că ei trăiesc în altă geografie, şi vorbind la telefon în timp ce trec de pe banda trei pe banda unu fără să le pese de alţii.
Tot în oraşul ăsta trăiesc şi cei mai siniştri responsabili politici şi economici din partea asta de lume, care nu de politicieni tembeli şi ticăloşi duce lipsă. Motiv să nu mă mir că băsescu a fost ales membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. O fi pentru că a extins "experimentul Philadelphia" la o întreagă flotă, sau pentru că a teoretizat despre virtuţile creşterii şomajului în cazul creşterii productivităţii muncii? Poate, totuşi, aduce flota aia înapoi, acum, că e cacademician...
În timpul ăsta Mugur Isărescu declară senin pentru FT că România nu are nevoie de o revenire spectaculoasă în materie de creştere economică. Ăsta s-a senilizat cu totul? Se teme de o repriză puternică a economiei, când toţi stau la căpătâiul ei şi aşteaptă să-i declare decesul? Ne împrumutăm în disperare de la oricine ne mai dă bani, şi noi ne temem de supraîncălzirea economiei? Asta e! Oricum, tâmpeniile lui boc din acelaşi articol din FT nu merită pomenite!
De ce m-aş mai mira că un deputat apare într-un dosar DIICOT Cluj, pentru că a făcut "un studiu de impact" cu o tânără obligată să se prostitueze de o reţea de trafic de persoare? De ce m-aş mira că 11 miliarde de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare, bani proveniţi din privatizări, şi care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru investiţii publice, s-au evaporat?
Nu-i înţeleg şi pace pe năucii care urlă pe toate drumurile că belele României se trag de la amestecul statului în economie. România este statul libertarian perfect: statul nu intervine, pentru că un popor de căcat a ales pentru a-l administra cea mai incompetentă echipă cu putinţă. Echipă care nu are viziune, nu ştie ce să facă, şi are o singură motivaţie: să se afle la comanda robinetului cu bani publici.
Oamenii s-au organizat spontan şi fac ce vor, în dispreţul total al legii şi al valorilor morale. Puterea este atât de fragmentată, încât a devenit ineficientă. Da, ne-am întors în Evul Mediu. Fie că ne convine, fie că nu, va trebui să ne alegem suzeranul. Înţeleg că unii, nu puţini, îşi pun speranţa în Pulea Vodă. E ca şi când ar spune că lucrează cu normă întreagă pentru Moş Crăciun...Alţii se simt datori faţă de baronii locali, vezi manifestaţiile în sprijinul lui Solomon sau titlul de "Cetăţean de Onoare" pentru fostul primar de la Râmnicu Vâlcea.
La ce bun atunci o discuţie pe o temă ca aceasta, pe care o găsim în "Le Monde"? La ce bun? Ce dracu are ţara în comun cu democraţia? Iar dacă afirmi, ca aici, că democraţia trebuie practicată, dacă vrem să ieşim din capitalism, linşajul este gata!
Nu pot încheia înainte de a vă invita să aruncaţi o privire pe studiul ăsta, făcut de Turambar. O să înţelegeţi atunci mai bine de ce nu funcţionăm ca o ţară normală, de ce la noi nu mai există a patra putere în stat, şi de ce ea s-a transformat din câinele de pază al democraţiei într-un duşman al ei. Hai, somn uşor!

5 comentarii:

Turambar spunea...

Am ajuns sa scriu si in Le Monde. Ce cuuuul e Turambar...

:) :rofl:

Constantin Gheorghe spunea...

Felicitări şi la mai mare! E de bine!

Fluieratorul spunea...

Basescu este Turkmenbashi redivivus. In curind o sa scrie o compilatie intre Biblie, Carticica Rosie a lui Mao, Mein Kampf si Levantul lui Cartarescu, desigur in versuri, ajutat de Florin Salam, care va deveni si el academician intre timp, si cu damf de Elena Udrea, intre timp urcata in cel mai inalt copac, cu tot soriciul din dotare, acum complet acoperit de Vuittoane si diplome de doctorat inramate.

Boc va conduce Fondul National de Investitii, si va semna actele, in mod deloc surprinzator, cu scrisul Elenei Udrea. Intre timp va mai face vreo trei facultati si doctorate (desi nu va sti niciodata de ce s-a anuntat o materie pentru examen si el va fi aflat de-abia dupa ce-a primit diploma, tot inramata), va apuca sa silabiseasca noua constitutie (care va contine un singur rind, "Statul sint eu!"), pina la capat, si va scrie un tratat de drept constitutional de-a dreptul senzational, fara insa a-l fi citit.

Tinara Elena Basescu va deveni actrita si diva, si se va marita cu un june smenar care, ca sa fie demn de asa o mina fina, va fi adunat, divortat de familia-i, spalat la dosar si facut director peste cea mai mare fabrica de Dustere.

Dan Diaconescu si Radu Moraru vor fi "ministrii informatiei", iar Andreea Pora si Rodica Culcer vor fi, in doua schimburi, ministrele propagandei.

Restul lipitorilor vor fi tot la post.

Bunul Simt si Normalitatea au murit deja, si noi nu ne simtim prea bine...

Karakas spunea...

Scrie bune Turambar. Pai ce naiba o sa urmeze? Regimul Generalilor cu/fara izmene?

Fluieratorul spunea...

Reparatie: cica basescu refuza onoarea titlului onorific.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...