miercuri, 4 noiembrie 2009

Nimic de aniversat

Se apropie o serie de aniversări care, mie, unuia, încep să-mi întoarcă stomacul pe dos. Este vorba despre aşa-zisa prăbuşire a "comunismului" în Est. De ce? Pentru că, în fond, dincolo de elanurile şi speranţele noastre, de dorinţa noastră de libertate, lupta nu era despre democraţie, ci despre economie. Prăbuşirea comunismului a însemnat, de fapt, îndepărtarea principalului obstacol în calea globalizării neo-liberale.
Ce a urmat lui 1989 a fost un dezmăţ economic. Estul a fost jefuit la sânge, prin privatizări forţate, prin deficitele de cont curent, prin împrumuturi oneroase, prin dezindustrializare. Prin incredibila lărgire a pieţelor, capitalismul a amânat cu două decenii o gravă criză de sistem, pe care nu a vrut s-o recunoască atunci, şi nici n-a vrut să plătească preţul restructurării sale. Acum criza este globală, pentru că, rămas de capul lui, fără contraputeri, capitalismul a devenit totalitar, a golit de conţinut democraţia. Iar preţul ieşirii din criza amânată se va dovedi de-a dreptul demenţial!
Deşi sunt mai multe ţări cu regimuri "democratice" în lume, democraţia este de o mai proastă calitate, de fapt, este tot mai mult o farsă sinistră. Polarizarea socială a atins cote ameţitoare, dacă într-o lume în care 1,5 miliarde de oameni trăiesc cu mai puţin de 1,2 dolari pe zi, demenţi precum Abramovici îşi cumpără iahturi de sute de milione de euro, iar un fotbalist se vinde şi se cumpără cu zeci de milione de euro!
Au murit degeaba cei care au luptat pentru libertate în 1989? Nu. Memoria jertfei lor, însă, ar trebui să nu ne lase să asistăm pasivi la dezmăţul antidemocratic al capitalismului. Dar nu suntem în stare de nimic! Nu mai avem demnitate, ci doar portofel şi rate la bănci. Crezând că vom obţine libertatea, am schimbat o sclavie cu alta. Şi ne este tot mai greu să judecăm care dintre cele două sclavii este mai rea.
Îmi este greu să accept că am fost doar un trupete, alături de miliarde de alţi năuci, în confruntarea dintre Karl Marx şi Milton Friedman, într-un război "neştiut". Noi chiar nu avem nimic de aniversat.

3 comentarii:

Anonim spunea...

furtul si jaful au fost caracteristicile vestului si le gasesti inca de la inceputul istoriei lor si pina astazi.ce asteaptai altceva?!daca nu se scoteau prin jaf in 89 ar fi fost siliti sa inceapa al 3-lea razboi mondial pt ca alta alternativa nu aveau si dupa cum bine poti verifica tot blocajul economic a fost cauza r.m. anterioare.efectiv acum au ajuns in punctul in care nu mai exista ceva de furat pt ca au luat la smintinit toate tarile si continentele pe rind.au ajuns pina si sa-si muste din propiul picior pt ca asta au facut acum cind si-au ingropat in datorii propiile state si popoare.aseapata perioda 2012-14 si vei vedea adevarata fata a crizei.deja au dat drumul nenorocirilor care ne-au adus in situatia de astazi!!!!!deci daca raul si-a reluat cursul sfirsitul deja se vede.si las-o moarta cu ce-ai patit inainte de 89 ca era prea bine prin comparatie cu viata pe care o poti avea in vestul luminos!ca si mine ai facut ce ti-a trecut prin cap fara sa te deranjeje nimeni iar viata iti era asigurata respectiv planificabila ceea ce in vest n-a fost posibil niciodata.sa nu-mi spui ca acum nu ti-ai dat seama cine sint cei care au organizat dificultatile romaniei de atunci!chiar si asa s-a trait mai bine si erai mult mai liber decit astazi in vest ca sa fie clar!asa cum ai recunoscut cele scrise aici recunoste si restul pt ca este tot adevarat.nici eu n-am crezut acum 20 de ani ceea ce astazi pot vedea insa realitatea ma sileste.recunosc deasemenea c-am vazut in 3 luni cite parale face vestul si daca mai era nea nicu ma intorceam pt ca este neplacut sa traiesti printre maimutele cretine vestice.astazi regret c-am vorbit cu ei pe la mare sau pe la munte cind ar fi trebuit sa-i invat oina romanesca cu batacul.mi-ar fi facut o f mare placere!!!!

Anonim spunea...

sa nu uit!poti aniversa pierderea vietii pt ca asta ai pierdut in 89.in vest asa ceva nu exista!!!ai o roata de hamser in care te alearga nenorocitii astia.atit!

Anonim spunea...

http://www.alter-eu.org/de

Kritik an Lobbyisteneinfluss in Brüssel

Wer liefert die Ideen für die Zeit nach der Krise? Es sind exakt dieselben, die für die http://www.alter-eu.org/de

Kritik an Lobbyisteneinfluss in Brüssel

Wer liefert die Ideen für die Zeit nach der Krise? Es sind exakt dieselben, die für die Wirtschaftskrise verantwortlich waren.


uite dovada pt cele postate pina acum mai ales acolo unde ti-am scris cite parele face e.u. si vestul iubit!

este criticata influenta lobistilor si se spune ca cei care au facut criza vin acum sa livreze ideile ce si cum sa faci sa-ti mearga mai bine dupa.asta scrie in germana!ai si adresa si deci te poti informa mai departe.

retine te rog ca voi preluati un sistem care asa arata iar acolo datorita celor rai din trecut totul a venit cu amortizoare in primul rind pt c-au mai existat generatiile vechi care erau formate in mare masura din homo sapiens.in curind o sa vedeti ce inseamna ca societatea sa fie dominata total de homo erectus vesticus!
noroc aveti ca nu poate veni unul ca mine presedinte care sa va sature de vest in pas alergator.dupa asta poate exista cu siguranta un viitor altfel nu va ramine decit sa va balaciti in haznaua tip vest.
ai vazut-o pe merkel la lins de talpi la americani?ai vazut ce teapa i-au tras pe partea cealalta?am murit de ris!diferenta intre astia si voi nu exista decit in videle voastre care se bazeaza in general pe legendele anilor 60-70.nu va merge bine insa in astfel de conditii cum ar putea sa fie altfel?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...