Liniştea asta politică este bună, dacă nu vine Pulea Vodă şi aruncă, mai peste vreo juma' de ceas, unul dintre bolovanii după care pleacă toţi "deştepţii" să-l pescuiască din baltă. Aş pune pariu că tema de bază o să fie succesul lui la Referendum. Din păcate nu este un succes, sau, dacă vreţi, este succesul ignoranţei civice a poporului român. Şi, de ce nu, al urii şi dorinţei de răzbunare a românilor pentru un eşec pe care băsescu a ştiut să-l canalizeze către Parlament şi parlamentari, deşi sursa primă a eşecului este el.
El, modul lui de a înţelege politica, lipsa lui de scrupule, proiectul lui totalitar, care s-a întâlnit cu fanatismul şi extremismul unor indivizi care, într-o ţară normală, nu ar avea ce căuta lângă un şef de stat, ci ar fi nişte marginali politici, un grupuscul anarhist, pe care stau cu ochii serviciile care se ocupă cu apărarea Constituţiei. La noi ăştia fac Constituţia!
Nu ştiu ce va urma. Ştiu însă cum s-a votat la Referendum: automat, fără nicio judecată clară. Căcăcioasa noastră clasă politică s-a ascuns cu capul în nisip, de teama "poporului". Când e să dea cu jula din banul public, nu se tem nici de Dumnezeu(drept e că nici El n-a luat pe nimeni de guler!). Atunci cum s-ar teme de "popor"?
De fapt, nu le prea pasă de Parlament, pentru că în altă parte sunt banii: este vorba de administraţia locală. Mulţi se vor face aleşi prin Consiliile locale şi judeţene, primari, vor avea pâinea şi cuţitul. Mă gândesc că pe unii a fi parlamentar e chiar o corvoadă: timp de patru ani ar face o grămadă de bani acolo unde jurnaliştii nu se prea bagă, unde cumetria este strâns unită şi funcţionează ca unsă.
Ca om de stânga, n-am înţeles de ce sprijină Geoană mizeria asta cu Parlamentul unicameral şi cu reducerea numărului de parlamentari. Este o slăbire semnificativă a democraţiei, şi stânga a fost prin definiţie, prin naştere, promotoarea democraţiei. Lupta claselor n-a fost una a excluderii altora de la exercitarea puterii, ci a includerii proletariatului în ecuaţia puterii. A fost o luptă pentru reprezentare în Parlament, pentru drept universal la vot, pentru drepturi politice egale cu ceilalţi. Să vezi un om de stânga acceptând reducerea numărului de reprezentanţi ai poporului, care duce la întărirea puterii banului în politică şi la mercantilizarea democraţiei, să vezi cum sistemul de contraputeri îşi pierde un instrument, Senatul, pe mâna unui om de stânga nu este ceva uşor de suportat.
Nu sunt convins că după aceste alegeri, oricare ar fi rezultatul lor, se va produce o limpezire a scenei politice, o calmare a jocului politic. Urmează nebunia modificării Constituţiei, în primul rând. Şi se vor ivi ele şi alte "oportunităţi" de scandal şi de zaveră între politicieni. Cum se vede, nu ne vom plictisi. Dar nici nu ne vom îmbogăţi. Noi, ca naţiune. Ei da, ca politicieni.
Un comentariu:
Notati ca in discursul sau care tocmai e desfasoara, onor Poolea Voda se crede in afara "clasei politice".
Discursul acesta este o ordinarie la care ma asteptam, dar mi-e teama ca nu e suficient ca sa ma duc sa votez cu Geoana.
In 2000, intre Tataia si Potaia s-a putut alege, am votat cu Iliescu fara sa mi se usuce mina. Acum, intre Pacala si Tindala, nu pot...
Trimiteți un comentariu