-
"In ceea ce ne priveste, situatia din Basarabia si Transnistria pune Romania intr-o postura de vulnerabilitate fata de malaxorul acestei strategii. Scenariul este transparent: intretinerea potentialului de conflict in zona Republicii Moldova si incercarea de a atrage Romania in turbionul astfel creat.Pana la urma, interventia in forta nu conteaza in sine atat de mult. Ceea ce conteaza este amenintarea si santajul cu ea. Odata prinsi in turbion, aplicarea celorlalte angrenaje de influenta si presiune asupra noastra se declanseaza automat, iar impactul lor creste exponential."
Bunul simţ îl obliga să detalieze: cum poate Rusia atrage România într-un conflict legat de Republica Moldova? Suntem sau nu membri ai NATO? Pentru noi nu funcţionează regula muschetarilor? Poate Rusia ataca Moldova? De ce ar face acest lucru? Ce ar avea de câştigat? Cum o face?
Moldovenii şi-au făcut-o cu mâna lor. Sigur, în 1992 ruşii au intervenit în conflictul transnistrean, dar într-un alt context, care nu mai există. Acum nu ar mai interveni. Pentru că nu mai au nici de ce, Moldova nemaifiind o miză, şi nici cu ce. Atunci trupele ruse erau şi în Ucraina, era o continuitate a spaţiului strategic, care acum nu mai există. În plus, ruşii profită din plin de pe urma aderării ţărilor foste socialiste la UE. Le place să facă bani, şi nu vor tăia găina cu ouăle de aur.
-
"Este clar insa ca au ajuns la concluzia ca, pe termen scurt, ii poate pune in pozitii de forta in relatiile internationale. Si, cum in mod traditional politica rusa nu este una inspirata de principiul constructiei institutionale, ci de cel al fortei pure, optiunea lor nu trebuie sa fie o surpriza.Nu are rost sa zabovim prea mult asupra acestei strategii. Principiile ei au fost expuse de nenumarate ori. Sa mentionam numai cateva aspecte aplicate la cazul Romaniei: Rusia investeste masiv in oligarhia romaneasca, oferindu-i accesul la resursele naturale din spatiul ex-sovietic, protectie politica si beneficiile sustinerii date de network-ul subteran al agentilor de influenta si informatie rusi. Folosind influenta si profiturile obtinute din exploatarea resurselor naturale pe piata internationala, continua infiltrarea economiilor din jur, precum cea romaneasca, prin investitii directe si mascate si prin achizitii strategice in diferite sectoare industriale.Astfel, Moscova va face tot posibilul pentru a-si plasa agenti in punctele cheie ale economiei nationale. In paralel, va incerca sa creeze dependenta si interes financiar in randul a cat mai multi decidenti politici, implicandu-i ca beneficiari directi sau reziduali ai afacerilor ruse."
Iarăşi nimic argumentat, susţinut pe nume şi pe cifre. Doar lozinci. Capitalul rus este peste tot în lume, ca şi capitalul american, chinez şi de alte provenienţe. Peste tot banul încearcă să cumpere politicieni, influenţă, să maximizeze profitul. Şi atunci, de ce doar cel rus e toxic? Dacă dau şpagă americanii, francezii şi britanicii, e de bine? E de bine dacă ei cumpără conştiinţe, şi e de rău doar dacă o fac ruşii? N-ar fi bine să fim principiali? Sau doar proştii sunt principiali, deştepţii sunt realişti?
De fapt, săgeţile sunt îndreptate împotriva lui Patriciu, pentru că Voiculescu nu ştiu să aibă afaceri cu ruşii. Dar poate că Aligică se gândeşte la Stolojan, la Fecioara din Pleşcoi şi la alţii, pe care Nastasiu îi acuză că reprezintă interesele ruşilor de la "Marco" în România? Nu, nicio şansă! Ăştia sunt buni, unii sunt şi în conducerea ISP, alături de Aligică!
-
Date fiind circumstantele Romaniei (lipsa unei minoritati rusofone, puternicul sentiment inertial antirus al populatiei, absenta unei "partide ruse" bine inchegate in cercurile militare si ale serviciilor secrete etc.), manevrele Moscovei vizand politica interna romaneasca vor fi obligate sa se miste pe niste directii mai sinuoase decat in cazul altor tari din spatiul ex-sovietic. In exercitiul nostru speculativ prioritar pare a fi scenariul constituirii in jurul oligarhilor dependenti de resursele si protectia rusa si a celorlalti agenti economici tributari intr-un fel sau altul Moscovei a unui nucleu informal menit sa devina un vector de influenta politica. In functie de evolutiile si cerintele viitoare si in masura in care conditiile o permit, ar urma transformarea acestui nucleu intr-o "partida politica rusa" in adevaratul sens al cuvantului, folosind ca vehicul fie un partid existent, fie unul nou creat.Evident ca, in paralel, va continua procesul de infiltrare a partidelor si organizatiilor ce reprezinta valorile, principiile si interesele occidentale in Romania si sabotarea din interior a actiunii acestora.In sfarsit, dar foarte important, este incurajarea regulata a unor crize politice de genul "mineriada" sau "suspendarea presedintelui". Aceste crize au un obiectiv dublu. Primul este testarea rezistentei si slabirea mecanismelor democratice constitutionale ale sistemului politic roman. Al doilea este utilizarea efectului de revelator pe care il au. Modul in care se pozitioneaza si se polarizeaza opinia publica, formatorii de opinie si decidentii politici in cursul crizei permite Moscovei sa testeze vulnerabilitatile si potentialul de a se insera in dinamica pusa in miscare de clivajul in cauza, sustinand o grupare sau alta. "
Nea a lu Gică, după ce scrii mata aici, Pulea Vodă sigur e omul ruşilor! Pentru că "mineriadele" sunt de uz intern, şi au avut drept consecinţă, paradoxal, nu apropierea faţă de ruşi, ci accelerarea procesului de occidentalizare şi de ancorare la blocul euroatlantic. Suspendarea preşedintelui este un exerciţiu de democraţie, şi o lecţie pentru amatorii de dictatură.
Dar de ce nu pomeneşti de crizele guvernamentale generate de Pulimea Sa, de distrugerea alianţelor parlamentale care sprijineau guvernele, de atacurile permanente la adresa parlamentarismului, de încercările de a distruge pluralismul politic? Astea nu sunt periculoase? A, ele au legătură cu Pulea Vodă! Şi el e democraţia întruchipată şi îngerul exterminator de ruşi! Bă, tu eşti prost?
-
Toate cele de mai sus au, evident, nevoie de o sustinere propagandistica. Este adevarat ca purtatorii de mesaj ai Moscovei au avut o prezenta continua in Romania, chiar si in momentele de relativa slabiciune rusa, in anii ‘90. Este totodata adevarat insa ca natura nationalist-comunista a regimului romanesc de dinainte de 1989 a facut ca numarul acestor agenti de opinie sa fie relativ mic in comparatie cu alte tari din zona.Totusi, toate momentele de rascruce si toate deciziile majore de politica externa romaneasca au functionat ca un turnesol si i-au revelat destul de exact pe cei din redactii sau organizatii care, dintr-un motiv sau altul, spontan sau dirijat, s-au manifestat ca agenti si apologeti ai alternativelor favorabile Moscovei.Mai mult, in ciuda faptului ca, nici economic, nici politic, nici civilizational-cultural, Romania ultimelor doua decenii nu a suferit cu nimic din cauza gradului limitat de cooperare cu Rusia (din contra, s-ar putea spune ca o oarecare distantare si indiferenta fata de Moscova pare sa-i priasca Romaniei), ideea ca Romania trebuie neaparat sa "dezghete", "incalzeasca" sau "relanseze" relatiile cu marele "vecin de la Rasarit" a devenit un refren al discursului de politica externa. Este acest refren doar un simptom al cronicului deficit analitic al comentatorilor care gasesc instinctiv in el o modalitate expedienta de a-si camufla vidul de idei cand vine vorba de a imagina directii de politica externa? Sau trebuie sa citim mai mult printre randuri?Una peste alta, este de asteptat ca in Romania sa vedem o intensificare a eforturilor de a influenta opinia publica. Neavand nimic de oferit politic, ca securitate si cultural-civilizational Romaniei - actualele noastre formule si aranjamente in aceste privinte fiind infinit superioare -, punctul forte va fi evident argumentul economic: ce bine ar duce-o romanii daca liderii lor ar accepta parteneriatul « economic » cu Moscova.Este deci usor anticipabil scenariul unui proces in care prima etapa presupune solidificarea si mentinerea unui curent de fundal, coroziv antioccidental, antidemocratic si anticapitalist, folosind influenta institutionala si a unor figuri publice care, la momentele oportune, marcheaza, dirijeaza sau speculeaza acest curent. Pe fundalul acestui continuu zgomot de fond, ce bruiaza eforturile de asanare si occidentalizare a discursului si opiniei publice romanesti, are loc incercarea de convertire treptata, in masura in care conditiile economice, politice sau militare o permit, a discursului negativ intr-unul pozitiv, de simpatie pentru cauza rusa a momentului. Bineinteles ca, in paralel, se va reitera pana la satietate ce oferta economica extraordinara are Moscova pentru Romania. Dar, la un moment dat, s-ar putea sa apara un element nou. Sa vedem despre ce ar putea fi vorba".
Este inimaginabil, într-o ţară democrată, ca un tip care se autodefineşte liberal, să gândească aşa! Este o gândire nazistă! Ruşii sunt un popor de suboameni, care nu au nimic să ne ofere, nici măcar cultural-civilizaţional, că izolarea de Rusia, de tot ce înseamnă ea, este o binecuvântare pentru noi, iar cei care, fie şi pentru că li se face greaţă de "liberalismului" dobitocului, sunt demascaţi ca duşmani ai poporului şi agenţi ai Moscovei doar pentru că pledează pentru valori liberale şi democrate: nediscriminare, acceptarea diferenţei, egalitatea drepturilor şi obligaţiilor, toleranţă. Vă puteţi închipui că Aligică este liberal?
-
Se vor gasi politicieni romani care sa se autoconvinga de legitimitatea si necesitatea crearii unei "partide ruse"? Se vor gasi formatori de opinie, publicisti si oameni din mass-media care sa pregateasca terenul pentru un curent filorus subminand occidentalismul, valorile democratiei si ale lumii libere? Se vor gasi intre ei unii carora constiinta le va permite sa atace si sa demoleze figuri publice si institutii ce reprezinta legatura dintre Occident si Romania? Se vor gasi voci care vor raspunde chemarii panortodoxismului si vor promova antioccidentalismul, camuflat in mantia acestuia?Daca la intrebarea privind capacitatile Moscovei reactia normala este un onest "nu stim inca", la cel de-al doilea set de intrebari raspunsul este sigur: da. Categoric, da. Pana la urma, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca marja de influenta si control al instrumentelor politicii ruse fata de Romania este determinata, in primul rand, nu atat de puterea Moscovei, cat de slabiciunea clasei politice, a formatorilor de opinie si a intregii elite romanesti.Fara a-i imputa nici un fel de intentii malefice lui Mircea Geoana cu a sa "vizita secreta" la Moscova si fara a confunda registrul speculativ de mai sus cu realitatea datelor publice cunoscute la ora actuala despre aceasta vizita (adica fara a cadea in plasa teoriilor conspiratiei), sa spunem ca acest incident are totusi o calitate.Ne-a readus in atentie si ne-a obligat (fie si numai pentru cateva minute) sa reconsideram serios cateva teme perene ale geopoliticii romanesti. Teme care, iata, se dovedeste ca lipseau cu desavarsire din dezbaterea electorala de pana acum.
Este inimaginabil tupeul acestui individ! Dacă pledezi pentru relaţii normale cu Rusia subminezi occidentalismul, democraţia? Aligică, Ceauşescu te-a ratat! Dacă avea unul ca tine în aparatul de propagandă antirusă, om se făcea! Doar că acum nu eşti decât un jeg moral!
Nu, alegerile astea nu sunt, cretinel, despre pericolul rus! Sunt despre pericolul totalitar, reprezentat de traian băsescu şi de ideologii lui, printre care te numeri şi tu, şi specialistul în canibali! Voi subminaţi democraţia, voi sunteţi un pericol pentru valorile occidentului, de care faceţi atâta caz! Ruşii sunt doar un alibi pentru proiectul vostru totalitar!
Un comentariu:
Judecind dupa apetitul "analistului" de a folosi cuvinte ca "sabotarea", "infiltrarea" etc sunt tentat sa il intreb:"la ce unitate ti s-a facut prelucrarea?". Si pe mine m-a frapat prostia imensa re. "instrumentul militar". Tata, Romania e in NATO, nu-i ca Georgia.
Paranoia autorului insa atinge cote maxime aici:
"In sfarsit, dar foarte important, este incurajarea regulata a unor crize politice de genul "mineriada" sau "suspendarea presedintelui". "
Deci, cu alte cuvinte, Rusia a stat in spatele mineriadelor si, in special, a suspendarii presedintelui. Extrapolind in "logica" asta, nu Rusia baiete, ci extraterestrii care se infiltreaza si ii saboteaza pe rusi. Sa ii luam in ordine! Hilar!
Intr-adevar, "presa" de genul asta e de tot rahatul. In orice caz il pune pe Basescu acolo unde banuiesc ca vrea sa apara: ca un anti-rus gen Ceausescu.
Trimiteți un comentariu