duminică, 15 noiembrie 2009

Dansez sau votez?

Dezbaterea celor doi, de ieri de la prânz, a strâns cu totul 720.000 de privitori, la cele cinci posturi care au difuzat-o în direct. Realitatea TV a avut 317.000 telespectatori (2,7 rating); Antena 3, 263.000 (2,3); B1, 95.000 (0,8); OTV, 23.000 (0,2); N24, 22.000 (0,2). ProTv, cu o reluare a emisiunii "Dansez pentru tine", a strâns peste 450.000 de privitori. Deci, avantaj divertismentul.
Să ne uităm puţin mai atent la cifre. În ce măsură dezbaterile pot schimba ceva în intenţiile de vot? Ar fi bine să ştim cine erau cei care s-au uitat la dezbatere. Interesant ar fi fost dacă se uitau nehotărâţii. Sau cei care zic că nu merg la vot. Dar nu au fost ei, ci aceia care au deja formate intenţiile de vot, şi vor să vadă în aceste dezbateri confirmarea alegerii lor.
700.000 de privitori înseamnă 4% din totalul alegătorilor, şi circa 8% din totalul celor care vor merge sigur la vot. Mă îndoiesc că băsescu a dizlocat ceva din voturile lui Antonescu, şi invers. Iar dacă printre privitori s-au aflat şi susţinătorii celorlalţi candidaţi, vedem că impactul dezbaterii de ieri este spre zero. Şi nu cred că va fi mai mare nici dacă propusele întâlniri de la ASE, de la Iaşi şi de la Cluj, evocate de Mircea Geoană, vor avea loc şi vor fi transmise în direct.
Dar... Există şi un dar: cred că un impas mai mare decât dezbaterea în sine au avut comentariile pe marginea presupusului atac la adresa lui Crin, legat de drama primei sale soţii. La care Crin nu a răspuns în direct, dar care a primit un răspuns extrem de dur din partea unor jurnalişti şi blogări.
Totul a pornit de la Corina Drăgotescu. Care avea de plătit o poliţă pentru mârlănia lui băsescu, dintr-un moment greu, de cumpănă, în viaţa ei. Şi a găsit momentul perfect să i-o plătească. Înainte de a mă înjura, citiţi transcrierea dialogului dintre cei doi:
"Traian Băsescu: Domnule Antonescu, cred că greşiţi în abordarea dumneavoastră, cel puţin în ceea ce mă priveşte, şi, decenţă ar trebui să vă spună că un bărbat, care are trei femei în casă, le respectă. Un bărbat, căruia nu i s-a întâmplat nici un incident dramatic, în care să-şi lase soţia singură, şi să ajungă în situaţii dificile. Vreau să vă corectaţi imediat şi să cereţi scuze pentru ce aţi spus. Pentru mine, femeia este mult mai importantă – orice femeie – decât dumneavoastră… Crin Antonescu: A, bun. Nu despre asta e vorba. Traian Băsescu: …decât dumneavoastră. Dumneavoastră nu aveţi în societate valoarea unei femei – oricare dintre ele. Până şi aceea pe care… căreia i-am cerut scuze ca am jignit-o… exact pentru că vorbiţi aşa despre femei. Crin Antonescu: Cum? Nu vă tulburaţi, că n-am vrut să vă jignesc şi, oricum, … n-am jignit femeia. Am spus că aţi promovat un model de femeie care nu e cel mai sănătos în societatea românească. Asta am spus, şi n-am de ce să-mi cer scuze."
Vedeţi vreo reacţie din partea lui Antonescu? Eu, unul, nu văd. Semn că nu s-a simţit atins. Şi cred că nici nu are ce-şi reproşa în acel episod tragic din viaţa lui.
Aşa că acum traian băsescu culege ce-a semănat. Dar asta nu face parte din agenda publică, unde altele sunt priorităţile.
Cred că şi în ziua votului românii se vor întreba: votez sau dansez? Eu cred că vor dansa. Că de pe urma votului nu au ce câştiga. Din păcate...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...