joi, 12 noiembrie 2009

Întoarcerea la anii '80

  • Ce scriam eu cu vreo trei-patru luni în urmă se adevereşte: creşterea taxelor şi impozitelor este de neevitat. Ce-i mai grav, din punctul meu de vedere, este că economiei româneşti nu i se poate aplica niciun plan de relansare. Asta nu justifică modul mizareabil în care a fost gestionată criza. Guvernul Boc a luat măsuri care au agravat criza, şi asta se vede cu ochiul liber, nu trebuie să fii cine ştie ce analist economic.
  • Acum, ce vom face anul viitor? Pentru că, dacă aplicăm simultan mărirea taxelor şi impozitelor şi reducerea drastică a cheltuielilor publice, criza se va agrava. Când 63% din PIB se formează în sectorul terţiar, adică în servicii, şi când scăderea consumului este deja dramatică, o nouă reducere semnificativă a consumului ar duce la un veritabil colaps al veniturilor bugetare.
  • Sigur, se vor găsi o mulţime de teoreticieni să mă înjure pentru ce voi spune, dar singura soluţie ar fi creşterea masei monetare, prin creaţie monetară. Ştiu, inflaţie, alea, alea. Dar şi aşa avem inflaţie, cea mai mare din UE. Va fi mai mare ca acum? Poate, dar dacă o injecţie de putere de cumpărare duce la relansarea creşterii economice, efectele negative se vor atenua rapid. Oricum, prea multe opţiuni nu avem. Şi pe cele mai multe le-a epuizat "reţeta" FMI. Rezultatele se văd.
  • De fapt, şi aici ajungem la miezul problemelor, următoarea criză va fi, pentru România, criza datoriei externe. Publice, dar mai ales private. Cu o economie care nu produce, de unde bani? Păi, din taxare. Simplu. Taxare care duce la scăderea consumului, deci şi a producţiei, etc, etc. Bun: iată cercul vicios! Cum ieşim din el? Nu ştiu. Dar faptul că nu ştiu eu nu înseamnă nimic. Grav este că decidenţii nu ştiu nici ei, şi de aici încolo începe nebunia.
  • Ne întoarcem la situaţia din anii 80, când plăteam datoriile. Rezultatul amânării consumului aînsemnat nu doar cozi la magazine, ci şi reducerea fondurilor investite în producţia de bunuri industriale şi de consum, pentru dezvoltare tehnico-ştiinţifică, pentru modernizarea aparatului productiv. Asta se va întâmpla şi acum.
  • Nu trebuie să dramatizăm prea mult această criză politică. Este doar o briză primăvăratică faţă de ce va veni în anii următori, indiferent de cine va fi viitorul preşedinte. Dacă rămâne traian băsescu, nimic nu garantează stabilitatea politică. Omul nostru este nebun, şi dacă-i vine pe chelie, va distruge orice alianţă guvernamentală. A distrus toate combinaţiile posibile, rezultate din două alegeri parlamentare. Şi dacă avem alegeri parlamentare anticipate, doar obţinerea majorităţii absolute de către oranjgutanii lui din PDL ar da o şansă stabilităţii politice. Dar nici aşa lucrurile nu sunt clare. Dacă nu iese el preşedinte, ci Geoană sau Antonescu, şi actuala majoritate rămâne la guvernare, PDL se va radicaliza şi va face guvernarea imposibilă, prin presiunea străzii asupra guvernului.
  • Cu regret observ că gândirea economică autohtonă nu a produs, la nivel teoretic, nimic legat de cauzele, consecinţele şi soluţiile crizei. Vorbitul în dodii al lui Isărescu e doar vorbit în dodii, şi atât. Şi priveşte doar aspectele monetare ale economiei, care sunt importante, dar de departe insuficiente.
  • Întrebarea este dacă această criză este o oportunitate pentru economia României, pentru a se restructura, pentru a deveni mai competitivă. Răspunsul este nu, nu e o oportunitate. Pentru a face restructurarea economiei ai nevoie de bani, pentru că nu avem capacităţi de producţie excedentare, de vreme ce peste 90% dintre mărfurile vândute pe piaţa românească provin din import. Cum poţi relansa producţia, dacă şi piaţa internă, şi cele externe, se contractă?
  • Aşadar, anii 80 se întorc, în cea mai mizerabilă formă. Atunci penuria era organizată, pentru a amâna consumul, şi astfel se eliberau resurse pentru plata datoriilor şi pentru investiţii. Acum penuria se auto-organizează, prin scăderea dramatică a puterii de cumpărare. Care va desfiinţa multe locuri de muncă în ramurile productive. Din păcate, această restrângere a consumului nu pune lqa dispoziţia economiei resurse financiare, de vreme ce peste 70% dintre români nu pot rezista, în caz de pierdere a locului de muncă, mai mult de o lună din economiile pe care le au.
  • Ce va fi? Nu ştiu? Ştiu că anii 80 au fost dramatici. Şi credeam că nu se mai termină...

11 comentarii:

Anonim spunea...

daca nici acum nu vede romanul ca vestul este autorul anilor 80 asa cum au fost ei mai ales ca acum sint readusi in viata zilnica atunci isi merita din plin soarta!!! inca odata sa va uitati la situatia economica a vestului de atunci ca sa intelegeti mai bine de ce s-a intimplat ceea ce-am vazut si trait. apoi luati ziua de astazi tot asa prin comparatie la ei respectiv la noi si sint curios daca iese tot varianta cu vestul iubit care ne da noua de toate si o sa ne ajute s-o ducem bine! si tin sa-ti spun ca intre vestul de astazi si romania de atunci prefer romania de atunci din simplul motiv ca se traia mai bine ca-n vestul vostru iubit si neaparat luminos. gradul de libertate era imens pe linga ce ofera vesticii astazi!!!!!

Anonim spunea...

der

Malaysia was the only country severely affected by the 1997 Asian economic crisis that declined to adopt an IMF program. This article assesses this decision in terms of principle, and of the outcomes of the unorthodox policies Malaysia implemented. It concludes that Malaysia recovered faster as any country that implemented IMF policies and gained a number of significant advantages by charting its own course out of the crisis. Saying no to the IMF was right for Malaysia.


cine se baga cu vesticii si aplica prostiile lor nu va ajunge bine fapt care poate fi verificat. articolul scris de tine este fffff bun insa nu se poate intimpla nimic din ceea ce-ai oferit ca solutie din simplul motiv ca romania prin multimea de romani fara cap si-a semnat condamnarea la saracie.


"Cu regret observ că gândirea economică autohtonă nu a produs, la nivel teoretic, nimic legat de cauzele, consecinţele şi soluţiile crizei."

orice ar face sau spune ar insemna sa recunosaca prostia vesticilor si asta n-o pot face tocmai servitorii aflati in slujba vestului. si-ti spun eu ca-n vest este aceeasi situatie iar problemele normal ca sint aceleasi asa cum le-ai descris aici. normal ca vor incerca sa se scoata pe spatele altora insa de prosti ce sint nu-si dau seama ca toti sint in genunchi si atunci efectiv n-ai pe cine calari. imi mentin parerea ca acum este doar preludiul crizei al carei efect masiv se va observa in perioada 2012-14.

Béranger spunea...

Ba îmi pare rău, soluţia este alta, nu inflaţia. Inflaţia ar duce la necesitatea acordării unor ajutoare suplimentare pentru păturile defavorizate, având ca efect o nivelare excesivă a veniturilor.

Soluţia -- care nu se va întâmpla niciodată în căcatul ăsta de ţară -- ar fi:

(1). Ieşirea din UE. Ce curul meu de-a adus UE (nu, corupţia nu a scăzut!) afară de scumpiri "că aşa vrea coana Europa, să ne aliniem preţurile şi/sau accizele la valorile UE"? (Preţul gazului se poate dubla peste 1 an, pentru că pizda Europei vrea ca gazul intern să coste la fel ca cel de import! Pă ce chestie, babo?)

Intrarea în UE ne-a adus numai libera circulaţie fără viză şi chiar fără paşaport. Ei bine, mă cac pe circulaţia fără vize! Cine chiar n-are altă treabă decât să se labagească de 100 de ori pe an în UE să facă bine să-şi procure o viză pe termen mai lung! Eu după anul 2000 nu am mai făcut nici un concediu în afara României.

(2). Ieşirea din NATO. Să fim serioşi, n-or să ne invadeze nici Ucraina, nici Rusia! Până acum, apartenenţa la NATO ne-a adus numai cheltuieli enorme pe fronturi care nu ne privesc deloc!

Apropo, reintegrarea Franţei în comandamentul unit NATO a dus la cheltuieli mai mare decât se aşteptau băieţii. La noi a dus în plus şi la inflamarea coaielor unor politicieni.

(3). Renaţionalizarea industriilor vândute pe trei parale francezilor (ciment) şi altora, ca şi a regiilor de distribuţie vândute francezilor, nemţilor şi italienilor.

Până la un moment dat, Franţa capitalistă avea o prezenţă a statului în sectorul economic de peste 25%. România acum mai are fix pula, că a vândut totul francezilor, nemţilor, indienilor, etc.

În 1981, tonton Mitterand a naţionalizat nişte bănci şi nişte făbrici. Acum, omul s-a răzgândit, dar ideea e că se poate. Iată lista făbricilor naţionalizate atunci: Compagnie Générale d'éléctricité (CGE), Péchiney-Ugine-Kuhlman, Rhone-Poulenc, Saint-Gobain, Thomson-Brandt, Usinor, Sacilor, Dasault, CII-Honeywell, Compagnie Générale du constructions téléphoniques (CGCT), Roussel-Uclaf.

(4). Reintroducerea pedepsei cu moartea (în afara UE se poate) pentru crimele de:
-- omor calificat cu circumstanţe agravante (ex. omor multiplu) şi cu dovezi indubitabile care nu depind de mărturii umane care pot fi înşelătoare (nu se consideră mărturie umană faptul de a fi prins în delict);
-- subminarea economiei naţionale;
-- înaltă trădare.

(5). Revizuirea sistemului constituţional astfel încât cetăţenilor care au candidat de 2 ori în alegeri locale sau naţionale şi nu au fost aleşi să li se interzică orice candidatură publică pentru următorii 8 ani, indiferent de modul de participare (partid, independent). Numai aşa putem asigura o primenire a clasei politice!

Suplimentar, toţi cei care, înainte de această reformă, au fost în cel puţin 2 legislaturi membri ai parlamentului, să nu mai poată participa la următoarele 2 alegeri.

(6). Destituirea lui Mugurel Isărovici şi limitarea mandatului de Guvernator al BNR la maximum 8 ani.

(7). ... (sugestii? afară de împuşcarea pe stadioane a politcienilor?)

Darius cel Tulbure spunea...

Ce-i mai grav, din punctul meu de vedere, este că economiei româneşti nu i se poate aplica niciun plan de relansare. Asta nu justifică modul mizareabil în care a fost gestionată criza. Guvernul Boc a luat măsuri care au agravat criza, şi asta se vede cu ochiul liber, nu trebuie să fii cine ştie ce analist economic.

Poate nişte investiţii publice ar ajuta, dar nu ca cele ale lui Pogea în salarii şi pensii. Banii necesari s-ar putea obţine relativ ieftin prin creşterea bazei de impozitare (reducerea evaziunii fiscale).

dar singura soluţie ar fi creşterea masei monetare, prin creaţie monetară

Te referi la relaxarea creditului, şi nu la pornirea tiparniţei, nu?

În rest, foarte bună trecere în revistă şi un discurs nici de stânga, nici de dreapta. Moderat.

Béranger spunea...

Erratum: voiam să spun «flagrant», nu «delict»!

Béranger spunea...

Ba nu, Tulburel, omul se referea fix la pornirea tiparniţei, nu la relaxarea creditului!

Relaxarea creditului ne-ar băga într-o budă încă şi mai mare, papagalule! Vezi în Newsweek: Low interest rates: The next economic bubble.

Anonim spunea...

der

de acord cu beranger. de fapt am mai scris ca singura alternativa normala pt romania era inca de la inceput statutul de tara neutra.
daca nationalizezi trebuie sa ai si un plan de prevenire a consecintelor razbunarilor care urmeaza cu siguranta.

Béranger spunea...

Apropo, ar fi trebuit să întărim relaţiile economice cu oricine din zonă, de la Rusia şi Ucraina la ţările Maghrebului!

Sub înţeleapta conducere care a culminat cu sifiliticul de Băse, numai Marea Neagră ce ne detestă mai puţin, în rest ne avem cu toţi vecinii la cuţite!

Capra râioasă tot cu coada sus, noi am vrut relaţii economice numai cu ţările NATO, de parcă asta ne-ar fi mutat de pe hartă în altă parte decât suntem!

Darius cel Tulbure spunea...

Béranger, eşti un necioplit. Se poate discuta şi fără jigniri. Dar e nevoie de maimuţe ceva mai evoluate. În fine - pe tine cine dracu' te-a-ntrebat?

Până la urmă orice discuţie argumentată devine o labă tristă în compania elementelor ca tine; nu are nicio relevanţă.

Iulian spunea...

Foarte multe postari pe zi si de buna calitate! Aceasta indeamna mai mult la un raspuns decat celelalte, care raspuns nu e deloc usor de formulat!
Pentru inceput, as spune ca au fost si alte psotari sau trimiteri cu analize critice pertinente ref criza structurala a capitalismului. Analizele nu lipsesc, ci solutiile...

Asadar, ce-i de facut, dupa cum se intreba Lenin odinioara?

Pogea et co mint populatia si le-a iesit de minune. Bugetul pe anul acesta avea cea mai ridicata pondere a cheltuielilor de capital de cand Ceausescu a reinceput plata datoriilor externe. Banii din imprumuturi nu se duc, cum ne mint, la salarii si pensii (ce stereotip au creat!) ci la cheltuieli materiale si de capital, de unde ies banii pentru partid si pentru campanie. Cine vrea datele exacte, sunt publice in Buletin MFP de pe siteul mfinante.ro

Dar sa revenim la cestiune. Inflatia nu e o solutie. Intrarea in zona euro in 2013/14 ne ajuta, dar mai e pana acolo (ne scapa de eterna problema a finantarii deficitelor externe, cursul de schimb, etc).
In mod evident, vor trebui marite si impozitele si reduse si cheltuielile. Intrebarea e de unde si in ce maniera. Impozitele ar trebui marite, cred eu, pe partea directa, mai ales cele reale (pe proprietate), ar trebui introdus impozitul pe avere (sau de solidaritate, cum i se mai spune) si revenit la IVG cu cota maxima de impunere undeva pe la 50-55% (guvernul Thatcherist New Labour a ridicat la 55% anul acesta, iar opozitia conservatoare a anuntat ca nu va schimba cursul). Desi vor induce un spirit de justitie sociala, multi bani nu vor intra la buget (cum bine spuen Liviu Voinea). Cum 79% dintre salariile din Romania sunt sub salariul mediu, problema e deci evaziuena fiscala, in special la TVA si la venituri salariale. Patronii si acum platesc oamenii din dividente. La TVA trebuie inchise portitele legale la rambursarile dubioase de TVA. La patroni, impozitele pe profit si dividente trebuie sa fie la paritate cu cele pe munca, altfel continua evaziunea.

Pe partea de cheltuieli, trebuie aruncata peste bord descentralizarea, care e bugetivora si netransparenta. Se creeaza noi structuri la nivel local paralele cu vechile sturcturi ale ministerelor. Bugetele locale trebuie strunite pe partea de cheltuieli dupa model englez. Desfiintate si alte agentii bugetivore (CNSAS de pilda). Pe partea de investitii, trebuie mers pe cele majore, de impact (caile ferate, autostrazi, metrou). Indiferent ce va fi, depindem seios pentru relansare de economiile vestice.

Peste toate acestea, batalia se va da impotriva privatizarii ultimelor companii de stat si a serviciilor publice (mai ales sanatatea, dar chiar si invatamantul) si a ideii de iesire din criza prin "retragerea statului".

Am scris mult, dar nu se pot da raspunsuri scurte la o asmenea postare de substanta.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Beranger.
Exact. Bine punctat.N-am nimic de completat.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...