luni, 2 noiembrie 2009

Băşina care provoacă extazul

România nu este o ţară în care principiile să însemne ceva, şi în care logica este umilită 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, cam de când există viaţă cât de cât raţională pe aceste meleaguri. Sigur, ne-am născut, ca popor, creştini. Asta explică multe, pentru că multe lucruri din Biblie sunt şi ilogice, şi iraţionale, şi perfect inutile. Dar lumea le crede, dovadă faptul că am construit, după 1990, peste 3600 de biserici, dar niciun spital şi nicio şcoală! Logic, nu?
La fel de raţional şi de logic este, în acest context, şi demersul lui traian băsescu, de a-şi face din Ion Iliescu adversar în campanie, deşi fostul Preşedinte i-a spus-o de la obraz că aberează. Dar mult mai logică şi mai raţională este reacţia oranjgutanilor din dotare, care-l urmează în toate pe Pulea Vodă. Care oranjgutani, cum dă şeful o băşină, intră în extaz, de parcă au tras pe nas cele mai fine prafuri!
Comicăria ia proporţii epice. În bătălia cu Ion Iliescu intră o mulţime de tembeli, de la ziare şi jurnalişti la politicieni, sau "civici" vopsiţi portocaliu. Şi bulgărele de vorbe ia proporţii. Ioana Lupea scrie azi în EvZ un editorial, acelaşi ziar publică o fişă de cadre din 1953(au trecut 56 de ani de atunci, cretinilor!), Monica Macovei, această Ana Pauker a portocaliilor declară ritos: "Ion Iliescu a fost un blestem pentru România. Sa nu uitam de mineriada. Sub mandatele lui Ion Iliescu a inflorit coruptia. Reforma in Justitie nu s-a facut sub conducerea lui Iliescu. El a impartit tara in saraci si in baroni".
Madam! Ştim toţi că ai datorii faţă de Pulea Vodă! Le plăteşti şi tu cum poţi! Dar, pentru Dumnezeu! Puţină logică! Ăsta e capitalismul! Generează sărăcie şi polarizare socială. Generează baroni şi moguli. Mogulii sunt invenţia capitalismului! Asta am vrut, asta avem: capitalism! Nu vrem să plătim costurile? Ne propune idolul tău un capitalism cu faţă umană? Ia de la bogaţi şi dă săracilor, şi dacă da, cum face? Îi lasă pe regii asfaltului fără Bugatti? Face grădiniţă în casa din Mihăileanu?
Ce-ar fi trebuit să facă Ion Iliescu? Să le interzică celor care au făcut avere să se îmbogăţească? Nu urlaţi voi ca din gură de şarpe că e comunist pentru că vrea impozit progresiv? N-aţi introdus voi cota unică de impozitare, care a accentuat polarizarea socială?
N-ai fost tu ministru al Justiţiei, şi înainte de asta procuror? De ce n-ai făcut tu reforma în Justiţie? De ce ai întârziat punerea în aplicare a Codului Penal? Ce se întâmplă de cinci ani în Justiţie se numeşte reformă? Cum ai numit în fruntea DNA un om pentru care România a fost condamnată de două ori la CEDO? Pentru toate astea tot Iliescu este de vină? Voi nu trebuie să daţi socoteală pentru faptele voastre? Numai alţii sunt de vină? Voi nu?
Ion Iliescu n-a fost ceauşescu, şi nici România de după decembrie 1989 nu a mai fost o ţară totalitară. În democraţie trebuie să ne asumăm şi noi partea noastră de responsabilitate, pentru că Ion Iliescu n-a condus singur România. Cum vrea s-o facă traian băsescu. Nu, a existat un Parlament, a existat un guvern, a existat, mai bună sau mai rea, o presă liberă, o societate civilă. Toate astea nu au avut nicio contribuţie la felul în care arată acum România?
Ion Iliescu, ţintă de campanie, este semn clar de eşec al mandatului lui traian băsescu. Când nu ai ce le spune oamenilor despre tine şi despre faptele tale, inventezi duşmani. Sunt de plâns cei care mai pun botul la astfel de rahaturi ale lui traian băsescu. Mai ales intelectualii care îl susţin sunt de toată jena. Restul, de genul Macovei, Cotoi, Patapievici, Mihăieş, Lăzăroiu şi compania, sunt doar nişte jalnice rebuturi morale, care fac şi ele ce pot. Se gudură pe lângă stăpânul care le-a aruncat câte un os de ros...
PS: dacă astea sunt cele zece simboluri ale capitalismului românesc, atunci am dat-o dracului!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce atata atentie si patima pentru un personaj care a intrat in istorie de mana cu Ceausescu. Poate pentru ca multora dintre cei care au apucat comunismul sa le mai fie frica ca acesta sa se intoarca? Geoana, binecuvantat de cel mai mare fost comunist postdecembrist, nu a facut decat sa isi saboteze propria campanie. Soarele rasare de la est,intotdeauna, odata cu aparitia acestor triste personaje preistorice. Din fericire, cei care se mai sperie de fiara comunista sunt acum pensionari, bugetari cu pensii nesimtite, colonei si generali de securitate pensionati pe motiv de dureri de cap, basinosii unei generatii extaziate de propriile vanturi, cum bine spuneati dumneavoastra. Generatiile de tineri care s-au nascut in anii 80 privesc cu un dispret total spre aceste personaje care mai stau agatate cu dintii de beregata politicii romanesti, asa precum stau ciulinii in coada cainilor ciobanesti, in loc sa isi ingrijeasca locurile de veci. Eliberati scena, domnilor, timpul vostru a trecut. Ne-ati aratat ce ati fost in stare, atat impreuna cu Ceausescu, cat si impreuna cu minerii. Dosarele loviturii de stat din Decembrie 89' au inceput sa iasa la suprafata. Conspiratia incepe sa isi arate fata hada si patata de sangele nevinovatilor ce au murit pe strazile marilor orase ale tarii. Manile acestor politiceini sunt patate de sange nevinovat. Nimic nu poate sterge din memoria colectiva acest fapt. De altfel, istoricii deja consemneaza si arata cu degetul spre criminali. Ne ferim sa ii recunoastem? De ce? Numai complicii criminalilor din 89 se mai tem de adevar. Oricum, dupa atata timp, numai istoria ii va mai judeca.
Andrei Florian, Bucuresti, 46 ani

Karakas spunea...

Da, e destul de trist pentru oranjutani ca nu au alta alternativa decit sa il scoata pe Iliescu in lupta electorala, desi omul nu candideaza. Iar articolul din Le Monde e propaganda curata.

Ion Iliescu este un om mult mai echilibrat psihic decit Basescu. Iar ca om de stat, mult mai pregatit indetelectual. Propagandistii oranjutani uita sa spuna ca la Moscova erau scoli tehnice foarte bune. Pentru ei, tot ce e legat de Moscova este echivalent cu Iadul. Semn de ca neuronii s-au incaierat intre ei.

Acum, ce sa ne mai miram: Basescu uraste tot ce ii depaseste IQ-ul. De ce crezi ca vrea mai multi ospatari? Acolo poate el sa fie sef, la Birt! Lucrurile se leaga prietene!

edena spunea...

Ion Iliescu a fost o sansa pentru Romania, mai precis, pentru Romania capitalista. Un om instruit si educat, care a citit(cel putin) ca niciunde in lume, si, nicicind, capitalismul nu a fost construit de ingeri, ci de oameni ambitiosi si doritori de arginti; a incercat din rasputeri sa umanizeze acest proces la care au participat romani cu profilul adecvat. I se datoreaza si lui ca avem si capitalisti romani, altfel am fi avut numai capitalisti straini, deloc mai puri, doar mai brenduiti.
Ion Iliescu a fost o expresie a instinctului romanesc si, orice s-ar scrie acum,oricit de puternice ar fi cuvintele in deformarea realitatii, vointa populara ramane exprimata, in cifre absolute ,in procesele verbale ale alegerilor. Eu va propun sa-i compatimim pe nefericitii astia care se lupta cu o pagina de istorie incheiata.Va imaginati cum ii chinuie in intimitatea lor frustrarile??????

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...