marți, 3 aprilie 2012

Muţunache, Labă-Tristă şi mândru că vinde ţara!


Scurt, că m-au apucat dracii. La Hurezeanu Limbă-Dulce, Muţunache Labă-Tristă dă un recital de ticăloşie. Şi apără cu argumente tembele vânzarea Cuprumin. Făcându-se că nu înţelege esenţa scandalului. Scandal care nu vine din imbecilitatea unui popor care "nu vrea să-şi vândă ţara", de troglodit ce este, ci din conştiinţa faptului că este furat pe faţă. Ei bine, este furat pe faţă!

Ăia de-au cumpărat Cuprumin NU au banii pe care s-au angajat că-i dau pentru cumpărarea întreprinderiii miniere. Abia acum îi caută. De ce le-ar da băncile bani? Doar pentru că sunt o firmă canadiană obscură? Care garantează cu ce? Ei bine, aici este ticăloşia! Pentru că garanţia lor este ceva ce nu le aparţine: cuprul din România. Pe care nu l-au plătit! E ca şi când eu aş garanta un împrumut cu casa cuiva, care nu-mi aparţine, dar i-am promis proprietarului că-i dau banii, garantaţi cu casa lui, când mi-o da banca bani.

Sunt curios dacă ăia din Canada vor plăti cele 200 de milioane de euro, în cele zece zile legale. Mai degrabă nu. Ei nu au decât un milion. Acum aleargă după bani prin SUA. 

Muţunache Labă-Tristă este infinit mai ticălos decât credeam, şi infinit mai periculos pentru România. Şi mă întreb dacă nu cumva ticăloşia asta se traduce şi în punerea pe butuci a SIE, că prea ne-au lovit tot felul de ghinioane de când a fost numit el în fruntea serviciului. Asta e! Succesuri!

4 comentarii:

Karakas spunea...

Nu stiam ca aia nu au bani, si ca garanteaza cu minereul altora. Macar daca era cine stie ce mare firma de exploatare, cu portofoliu, dar aia sunt niste nimeni, unii cu relatii, probabil foarte sus in Romania. Curat ticalosie!

Man, ala oare poate dormi noaptea? Il apara americanii? Sa vezi cind ii scapa din brate, ce mai fug in hauri de sarpe...

Karakas spunea...

Am citit astazi comentariile domnului Ungureanu despre pozitia domnului Ponta vis-a-vis de contractul cu firma canadiana. Dl. Ungureanu ocoleste anumite parti controversate din aceasta intelegere:

1. Aceasta firma canadiana este nou infiintata, special pentru operatiunea din Romania. Firma NU are experienta in domeniul mineritului. Nu are portofoliu. Intrebarile ce decurg de aici sunt de bun simt.

2. Firma apare ca nu are banii necesari inca pentru investitia propusa. Acum cauta investitori:

"In line with normal practice in the international mining industry, we are engaging with a broad range of investors from around the world to finance the mine’s rejuvenation and expansion"

O fi o practica "normala" sa nu ai toti banii si sa ii cauti pe la altii pentru o investitie, dar asta arata ca firma si institutia financiara din spate nu dispun de. Un specialist roman considera ca firma are nevoie de 92 milioane dolari pentru inceput, ceea ce nu ar trebui sa fie o problema pentru o banca solida de investitii.

3. In comunicatul firmei se fac tot felul de referiri vagi la cit de mult e preocupata firma de mediul aferent, si ca vor face investitii pentru infrastructura si alte "beneficii sociale".

We intend to raise the mine’s production significantly. This will result in many more job opportunities and improved work conditions at the mine. Local communities will also benefit from enhanced infrastructure and other economic and social benefits.

Promit in final sa elaboreze ce inseamna asta. Oare nu ar fi fost poate important sa se cunoasca de la inceput, macar citeva puncte concrete? Adica, ce anume vor face pentru infrastructura? Care vor fi beneficiile sociale si economice, in afara de crearea de locuri de munca? Cite locuri de munca, aproximativ, vor crea, si care va fi salariul mediu pentru mineri? Nu de alta, dar daca salariile vor fi mici, minerii vor prefera probabil sa plece in Australia la minerit...

http://www.financialpost.com/markets/news/BayFront+Roman+Copper+Comment+Their+Acquisition+Cupru/6386668/story.html

http://www.mediafax.ro/economic/ungureanu-criticile-legate-de-cupru-min-se-aseamana-cu-sloganul-din-anii-90-nu-ne-vindem-tara-9473270/

Karakas spunea...

Cu cit dl Ungureanu vorbeste mai mult public, cu atit lasa in urma mai multe semne de intrebare:

1. Unul se refera la datoriile Cupru Min, care ar fi avut datorii de 16,5 milioane EUR la sfirsitul lui 2010. Cred ca se poate prezenta cifra reala a datoriilor in acest moment. Nivelul datoriei nu pare a fi insurmontabil pentru stat, deci, de unde graba cu aceasta privatizare?

2. Dl Ungureanu a facut o referire peiorativa la cei care spun sa "nu ne vindem tara". Domnul Ungureanu poate nu e informat ca si canadienii au grija de resursele lor, si ca nu dau prea usor permise de exploatare strainilor. Nu sunt prea multe exploatari straine majore de resurse in Canada, in afara de cea a Shell, si citeva de marime mult mai mica in nord. Oricum, canadienii pornesc de la cu totul si cu totul alte fundamente, decit cele romanesti, asa ca ar fi trebuit sa punem in cumpana cind facem afirmatii lejere, pro sau contra.

Parerea mea este ca trebuie sa fim foarte atenti in actualele conditii economice, cind suntem usor de constrins (asa cum s-a pozitionat aceasta putere fata de FMI si probabil interese corporatiste straine). Vom afla probabil dupa alegeri, asta daca vor fi alegeri corecte. Sau le privatizeaza dl Ungureanu si pe astea (scuze, nu mi-am retinut "ciupitura")?

http://www.mediafax.ro/economic/ungureanu-criticile-legate-de-cupru-min-se-aseamana-cu-sloganul-din-anii-90-nu-ne-vindem-tara-9473270

Lucian Sarbu spunea...

Părerea mea e că vor plăti. Nu cred că trebuie să ne facem iluzii. Banii nu trebuie să vină neapărat de la bănci (credite, ceea ce presupune formalități lungi de acordare) ci și de la diverse vehicule de investiții care pot debloca banii de pe o zi pe alta. Asta e o afacere cu dedicație, nu cred că s-ar fi făcut dacă nu erau puse la punct toate detaliile.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...