sâmbătă, 21 aprilie 2012

Alegerile prezidenţiale din Franţa



Multă indiferenţă în România faţă de alegerile din Franţa. Ni se pare că nu au miză. Deşi au. Pentru că dacă va câştiga candidatul socialiştilor, François Hollande, victoria lui va accentua mişcarea de pendul în Europa, şi tot mai multe guverne vor fi conduse de partide de centru stânga sau stânga, mai ales că urmează o serie de ani electorali. Ele vor fi chemate să corecteze efectele sociale extrem de grave ale crizei financiare, declanşată în 2007, şi care, nici după cinci ani, nu pare să se fi rezolvat într-un fel. 

O remarcă, importantă, mi se pare mie. Frontul Naţional, condus de Marie Le Pen, şi Frontul de Stânga, condus de Jean Luc Melenchon, strâng cam câte 15% din intenţiile de vot fiecare. Or, şi una, şi cealaltă dintre formaţiuni reprezintă, în principal, clasa muncitoare franceză. Socialiştii şi dreapta lui Sarkozy reprezintă, în principal, clasa de mijloc, cu toate ale ei, interese şi angoase. 

O veste bună, în cazul victoriei lui Hollande, ar fi şi intenţia lui de a re-negocia Pactul de Stabilitate Fiscală, care este un dezastru pentru Europa. Acel Pact nu are nimic în comun cu interesele cetăţenilor europeni. Are legătură cu capturarea statelor de către grupuri de interese private, din zona financiar-bancară, care vor să pună pierderile lor în cârca omului obişnuit. Sigur, statele trebuie să-şi echilibreze bugetele şi să-şi reducă datoriile. Dar nu peste noapte. Pentru că aşa au băgat în groapă state precum Italia şi Spania, cu economii mai sănătoase decât ne prezintă propaganda acestor cercuri de interese financiar-bancare.

Rămâne de văzut care va fi rata de participare a electoratului francez. Sincer, nu am urmărit campania electorală din Franţa. Mulţi spun că a fost o campanie anostă. Nu asta contează. Contează dacă francezii vor să transmită ceva politicienilor lor, şi au determinarea s-o facă. Astea numai urnele ne-o pot spune. Mâine, pe vremea asta, vom şti ce şi cum...

6 comentarii:

Béranger spunea...

N-ar fi rău să iasă Hollande, deși nu este mai puțin mediocru decât era Emil Constantinescu, dar măcar nu e Sarko. Că doar n-o să iasă troțkista Nathalie Arthaud, și nici Monsieur Nobody Mélenchon!

E simpatic de comparat liniile majore ale programelor candidaților hexagonali aici, măcar să știm ce-au vrut poporenii franțuji când și-au băcat-o în urnă.

Problema țării ăleia este că la aceste alegeri au drept de vot 400.000 de handicapați mentali sub tutelă. Prea retardați ca să-și poarte singuri de grijă, dar îndeajuns de lucizi ca să hotărască destinul Țării, nu?

Ce imbecilitate, monșer...

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, în primul rând mă bucur să văd că mai exişti prin blogosferă. Aş fi la fel de bucuros să văd că ţi-ai redeschis blogul.
Acum, la oile noastre: o schimbare n-ar fi rea pentru Franţa. Şi nici nouă nu ne-ar strica una. Hollande este, ei da, un activist de partid. Dar, cine ştie: poate de asta e nevoie acum. De un om aşezat, nu de un zbuciumat ca Sarko. Cât despre ceilalţi, mi se pare că-i ştii chiar mai bine decât mine. Dar măcar au determinat o dezbatere. Ceea ce nu-i puţin lucru...

Fluieratorul spunea...

Acum s-a bagat Hollande in persoana la inaintare, ca acum 5 ani femeie-sa (ce-mi place expresia asta moldoveneasca, mult mai tare decit "muiere-sa"), fie ea si Royale, n-a reusit sa aduca functia prezidentiala in familie. Au si vreo 4 copii, mai pot incerca... La concurenta cu Carla.

Fac eu misto, dar din coltul meu (fundul meu de lume) ce se vede e ca francezii pierd teren pe tot frontul intr-una, de niste zeci de ani, si pe mina stingii, si pe mina dreptei. La grande ecole nationale nu mai e nici ea ce-a fost, si ce-a livrat pe post de elita in ultimii ani e cam de toata jena. Mi se pare ca francezii de azi sint umbrele parintilor si bunicilor lor.

Karakas spunea...

De la Romania nu mai am speranta, pentru ca este o tara care spune "Da, mai vreau!" si cind e furata, si cind e violata. Cind l-am auzit pe noul PM cit se invirtosa sa vinda companiile alea de stat cu resurse minerale am ramas cu gura cascata...ala oare pentru care tara lucreaza, al cui naiba PM este? Ei, aia e, ce-ntrebare, lucreaza pentru tara banului, acolo trage si se-nchina el, romanii pot sa se care unde vad cu ochii...Si cam asa gindesc toti papitzoii pusi sefi de stat si guvern de marile corporatii. Traiasca Capitalismul Multilateral Globalizat in frunte cu Gloaba Sefa!

Acum, Franta e Franta, si poate-poate se va schimba ceva incepind cu Franta, sa mai ricoseze si pe la noi...Dar politicienii trebuie sa aibe curajul sa spuna adevarul, si nu stiu cit il rosteste acest Hollande. Suntem adinc in buda, cu totii, unii mai adinc e adevarat. Dar fara o adevarata schimbare, radicala ca idei promovate, poate sa vina si mama Stingii, si mama Dreptei, si Papa de la Roma (adica Vatican). Nu ne vom avea ca fratii, dar ne vom minca....

ANONIMUS spunea...

In schimb le-a ramas"Panasul".Franta a pierdut de la al Doilea razboi Mondial,din pricina trufiei si suficientei,si credinta ca sunt "Buricul Pamantului".Au ajuns"Gica contra"Europei.Ura impotriva americanilor i-a terminat si credinta ca limba franceza este si acum ceva.Cu schimbarea computerului in franceza si-a terminat viitorul.Asa le trebuie.

Anonim spunea...

Este Marine - NU Marie!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...