miercuri, 25 aprilie 2012

Cultura lucrului prost făcut



Un muncitor a fost grav rănit, după ce, pe fondul furtunii din Bucureşti, a căzut de pe schele. Era vorba despre un bloc în curs de reabilitare termică. Omul nu avea cască de protecţie. Înţeleg că s-a prăbuşit şi o parte din schelă. La un alt bloc s-a prăbuşit schela cu totul.

Două lucruri. Primul se referă la aceste şantiere, unde lucrează mulţi oameni necalificaţi, angajaţi la negru. Nici personalul angajat cu acte în regulă nu este mai strălucit. Regulile de protecţie a muncii nu se respectă cu metodă, respectarea lor ar costa. Capitalismul ucide. Şi deocamdată capitalistul român nu a aflat că şi lipsa forţei de muncă devine un cost. Din păcate, fără un stat puternic, care să-i oblige pe angajatori să respecte legea, se va muri în continuare peste tot în România.

Al doilea lucru: calitatea managementului şi a personalului tehnic. Oamenii cu experienţă lipsesc, au plecat afară sau sunt la pensie. Cei tineri nu au experienţă, şi nici nu există un mediu constrângător, care să-i obişnuiască disciplinaţi. Mai mult, şi să vrea, nu pot respecta legea, pentru că li se cere direct să nu o respecte, deoarece respectarea ei implică o serie de costuri. Iar în asta joacă un rol şi creşterea uriaşă a parandărătului dat la obţinerea contractelor. Firmele serioase, care au sediul în ţări serioase, ce nu se joacă atunci când e vorba de lege, chiar dacă mai uită de ea în România, tot se tem că cineva de acasă poate afla de măgăriile făcute aici şi pierd, imagine şi bani.

Noi, românii, avem deja o cultură a lucrului prost făcut. Pur şi simplu nu ne pasă de ceea ce facem. Una dintre explicaţii este aceea că nu avem motive să lucrăm bine. Munca este plătită mizerabil, nimenui n-o respectă, statutul social al celui care munceşte bine este zero, şi aşa mai departe. Altă explicaţie este slaba pregătire profesională, de fapt precarizarea muncii. Cunoştinţele se transmit între generaţii şi se acumulează în timp. Acum cei care pot transmite cunoştinţe sunt tot mai puţini, iar continuitatea într-un loc de muncă, necesară acumulării cunoştinţelor, este tot mai redusă.

Aşa că o să tot auzim despre accidente şi incidente, aparent provocate de fenomene meteo extreme, dar care, de fapt, au drept cauză cultura lucrului prost făcut...

3 comentarii:

Karakas spunea...

NDP, partidul de centru-stinga din Canada, in crestere de simpatie in multe regiuni/provincii, a reusit sa convinga pe Liberali la putere in Ontario sa creasca taxele pentru cei bogati, pina cind se plateste datoria provinciei. In acelasi timp, noul buget prevede CRESTERI pentru alocatia de copii, pentru asistenta sociala/welfare si beneficii pentru persoane cu disabilitarti.

Se incearca de asemenea oprirea unor privatizari in domeniul transporturilor, compania Ontario Northland Transportation Corporation.

Austeritate? Da, pentru cei care au mult mai mult decit le trebuie!

http://www.thestar.com/news/canada/politics/article/1167093--ontario-budget-ndp-moves-save-liberal-budget-and-prevent-an-election

ciprian teodorescu spunea...

ieri,tot la un bloc reabilitat,in dr.taberii,un bou de muncitor urca pe schele,ca o maimutza,fara casca de protectie,fara nici o asigurare.Precizez ca 90%din muncitori aveau casti pe cap plus ca stateau inauntrul schelelor.asta se credea alpinist,o luase pe dinafara lor,urca in "scheme".probabil ca era unul din cei ce lucrau "la negru",apropo de disciplina.
eu m-am uitat la multe blocuri in reabilitare si am observat ca multi aveau castile pe cap,si unii chiar hamuri,ceea ce e greu de crezut.sunt si muncitori care vorbesc acolo,direct cu patronii,ca sa fie angajati cu ziua,cum ar veni"la negru".aici raspunderea si responsabilitatea e jumate jumate,as zice,pentru ca muncitorul respectiv stie ca n-are nimic asigurat decat o plata cu ziua,poate o masa la pranz si atat.daca pica de pe schela sau mai stiu eu cum,e vina lui,el a vrut sa castige asa,fara contract,dar e si vina patronului pentru ca nu si-a luat nici o masura de siguranta.
Eu lucrez in asigurari si de ani buni incerc sa fac asigurari colective de accidente,pe santiere,in care se acopera multe neplaceri.costul acestor asigurari ,care ar fi platit de firmele de constructii,e foarte mic,raportat la costul platit de patron,in cazul unui accident mortal,de exemplu.dar pe acesti patroni nu-i intereseaza.decat stit Dvs.ce...

Fluieratorul spunea...

Ati pus doua puncte pe "i" cu: "Munca este plătită mizerabil, nimenui n-o respectă, statutul social al celui care munceşte bine este zero, şi aşa mai departe. Altă explicaţie este slaba pregătire profesională, de fapt precarizarea muncii. Cunoştinţele se transmit între generaţii şi se acumulează în timp. Acum cei care pot transmite cunoştinţe sunt tot mai puţini, iar continuitatea într-un loc de muncă, necesară acumulării cunoştinţelor, este tot mai redusă."

Asta e esenta a ceea ce s-a intimplat in ultimii 23 de ani. S-a destramat o cultura care de bine, de rau, exista, iar omul, din cea mai valoroasa resursa, a devenit jetabil.

De ani de zile o spun: statul roman nu stie ce sa faca cu oamenii, incearca sa scape de ei pe orice cale. Pre-decembristii o faceau amatoristic, post-decembristii o fac concertat, cu stiinta si metoda. Asa au ingropat tara in mediocritate, au tras-o in stapinirea lor si o jefuiesc nestingheriti. Nu-i opreste nimic.

De-aia plec, si de-aia n-o sa mai votez niciodata in tara asta. N-am pentru cine; intre cei de la putere de-acum si challengerii lor, din punctul meu de vedere, nu e nici o diferenta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...