luni, 30 aprilie 2012

Un scandal artificial



Văd că se întinde un scandal artificial, născut doar pentru că statuia lui Traian, împăratul, nu preşedintele, care a fost montată pe treptele ce duc la Muzeul Naţional de Istorie a României, este o donaţie a Primăriei Generale, unde primar este Sorin Oprescu. Scandalul este întreţinut, şi nu înţeleg de ce, şi de directorul muzeului, unu' de care n-a auzit nici dracu' până acum, specialist în numismatică, Ernest Oberländer Târnoveanu.

Că e statuia unui zoofil, de vreme ce Taian ţine lupoaica în braţe, iar el e în pula goală, ba că nu ştiu ce-i iese lupoaicei din gât, ba că Traian e un criminal, care i-a kilărit pe bieţii daci, mă rog, un întreg repertoriu de cretinisme, pe care îl găsiţi lăţindu-se în întreaga presă. Cel mai bine îl citiţi pe HotNews, aici.

Dincolo de mişto răzbate o crasă lipsă de cultură, şi o mizerabilă cunoaştere, de fapt, o necunoaştere a istoriei, naţionale şi universale, precum şi un fond periculos de rasism şi xenofobie. Şi în loc să toarne şi ei, alături de oberul ăla de la Muzeu, gaz peste foc, jurnaliştii ar face bine să-şi pună nişte întrebări despre capacitatea intelectuală a cititorilor lor. Asta în situaţia fericită în care nu sunt la fel de idioţi ca şi cititorii lor, dacă nu mai rău!

Nu sunt eu cel care poate spune ce valoare artistică are statuia. Iar un simplu "îmi place", sau "nu-mi place", nu aduce nimic discuţiei, fiind o poziţie subiectivă. Dar putem discuta despre calitatea educaţiei, despre programa de istorie din şcoală şi din liceu, despre valorile pe care le promovăm în societate, despre noi, ca naţiune, despre identitatea noastră. 

Episodul ăsta nu e dătător de prea mari speranţe. Dimpotrivă, le îngroapă şi mai tare... 

9 comentarii:

Ștefan A. spunea...

Domnule Gheorghe
1- Lupoaica care alapteaza pe Remulus si Romulus e simbolul orasului Roma - Italia . Respectivii frati sint in imaginarul colectiv si conform legendelor in parte intarite de istorie , intemeietorii orasului Roma . O copie a celebrei sculpturi se afla si la Cluj .
2. A lega statuar Traian si lupoaica ca parinti a natiunii romane , demonstreaza o necunoastere crasa a istoriei noastre nationale dar si a istoriei imperiului roman . Eventual si daca vizitati Roma, o veti intelege mai bine vizitind zona Colosseum. In imediata apropriere se afla copia fidela a columnei lui Traian (originalul e bine depozitat in muzeu ) si care altceva nu este decit istoria viziva a razboiului de cucerire a Daciei .
Deci , prima sa se studieze istoria si ulterios sa se creeze sculpturi moderne care incurca mere cu pere .
Personal pot sa inteleg si sa admir o sculptura veche tip Davide de Michelangelo realizata in 1501 si in care nuditatea reprezinta talentul genial al sculptorului in a modela marmura doar din ciocan si dalta dar nu voi reusi sa inteleg niciodata unde e talentul (in 2012) in reprezentarea unui om nud numit imparat care nu se stie daca tine in brate un lup , un caine maidanez sau o alta fiara mioritica . Cum avem amindoi o anumita virsta , stim bine ca si in perioada de aur socialista tara era plina de artisti de dubioase talente dar tinuti bine caci laudau prin creatile lor maretiile societatii socialiste si a conducatorului iubit . Ce poate intelege un vizitator admirind aceasta "opera" de arta la intrarea unui muzeu ? Cumva ca intra in un lacas a prostului gust ?

Fluieratorul spunea...

Poate ca sint eu un mare incremenit, dar statuia cu pricina, pe linga ca reprezinta o idee incorecta istoric, e gresita si din punct de vedere estetic, dupa toate regulile, si lipsita de gust. Pot sa scriu pagini intregi cu "de ce"-ul, fara sa pomenesc de elementele anatomice explicite. Figura imparatului Traian este cunoscuta, exista busturi ale lui, din antichitate, reprezentat in glorie imperiala care erau mai potrivite. Statuia cu pricina este neinspirata si anacronica, "modernisme" de genul asta nemaifumindu-se in lume de vreo mai bine de jumatate de secol. Peste toate astea, eu nu cred ca era nevoie de asta pe scarile muzeului de istorie. Iar pot umple citeva pagini cu "de ce"-uri.

pacos spunea...

Cu ceva timp in urma, ati scris "Popândăul, sau cum ne batem joc de noi pe banii noştri".
Nu pot decat sa spun ca tot ceea ce ati scris acolo despre statuia lui Serban Cantacuzino se potriveste perfect cu cazul de fata.

Hidos. De-a dreptul hidos.

Karakas spunea...

Scuze , pun la articolul asta, e legat de banci.

Bancile canadiene au primit pe timp de criza, intre 2008 si 2009, imprumuturi DIN BANI PUBLICI in valoare de $75 MILIARDE dolari. Guvernul canadian A REFUZAT cereri de a explica tranzactiile in detaliu. De retinut, ca guvrnul Canadei a sustinut repetat ca sistemul bancar canadian e solid si nu necesita "bail-out", cum s-a intimplat in SUA.

O sa spuneti, si ce are de a face cu Romania? Pai are, ca e vorba de sistemul bancar si legaturile intre politic si banci. Si mai spune multe despre cum cetatenii sunt mintiti, fiind obligati fara sa stie sa plateasca din buzunar sectorul privat.

Cind e vorba de imprumutat state ca Romania, investitorii privati/bancile private strimba din nas si pun conditii grele. Dar cind e vorba sa ia bani de la sectorul public, o fac pe sest, in combinatii cu politicieni.

Cine sa mai creaza in capitalism cind se vede cita coruptie si imoralitate propagheaza pe glob?...

http://www.thestar.com/business/article/1170551--banks-received-billions-in-support-during-2008-09-crisis-report-says?bn=1

Ken spunea...

Partial off topic:
Prieteni, sunt semne ca dreapta "terorista" a luat-o dur in plex si acum care mai de care incearca resuscitarea reciproca gura-la-gura … ; )))
Dupa atatia ani de batjocora, tzepe si de bullying, sa-i vezi acum dandu-se de ceasul mortii este un mic deliciu, rautacios dar meritat. De aceea, daca vreti sa vedeti cum incearca regruparea, merita citit ultimul articol "comis" de ideologul-strateg al viitorului partid MRU, "bleen"/aka blogary, fost consilier la Lazaroiu si "hard core" intr-un soi de "shadow government", speranta de viitor a lui bese.

In orice caz, delectati-va doar pentru un momnet. Altminteri, Adrian Nastase avea mare dreptate cand spunea ca USL trebuie sa initieze un audit urgent la preluarea ministerelor, la care eu as adauga, crearea unui website pe care lumea sa poata vedea dovezi. Oamenii uita usor si, avand in vedere situatia complicata a economiei Ro care nu permite miracole instantanee care sa unga deopotriva ranile romanilor si cinismul, pentru a nu-i dezumfla pana la alegerile din toamna, dar si a nu le permite sa puna in carca USL potlogariile pdl, e nevoie de cateva acte justitiare exemplare care sa dovedeasca omului de rand ca noul guvern "means business", dar nu "business as usual."
Facand revista presei ro, am vazut pretutindeni oameni strigand cu naduf dupa justitie si amenintand ca altminteri nu merg la vot pt USL in toamna. Deci, sper ca noii guvernanti vor lua in serios cererile norodului. Ma rog, vreau sa sper ...

In ce priveste statuia, si mie imi pare cam ciudata ...
In fata unei institutii claisiciste, sa zic asa, parca se potrivea mai bine altceva. Dar asta nu inseamna ca "scandalul" nu este artificial intretinut si magnificat.
Oamenii noului guvern, de va trece, vor face slalom pe o partie minata la fiecare pas, iar cea mai mica gresala va fi exploatata maxim si indelung. Presupun ca oamenii noii puteri inteleg asta ...

Anonim spunea...

STATUIA LUI TRAIAN SI NUTZI

Anonim spunea...

"Inaugurado el monumento a Trajano en el Paseo de la O"
http://hemeroteca.abcdesevilla.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/sevilla/abc.sevilla/1993/12/18/007.html


ABC DE SEVILLA (18 dec. 1993)
"El alcalde y el embajador rumano inauguraron el monumento a Trajano en el Paseo de la O"
http://hemeroteca.abcdesevilla.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/sevilla/abc.sevilla/1993/12/18/047.html


(SEVILLA) Monumento a Trajano. Paseo de Ntra. Sra. de la O
http://www.flickr.com/photos/gonzalez-alba/2068783189/
http://farm3.staticflickr.com/2196/2068783189_89a6667d04_o.jpg


http://www.galeon.com/juliodominguez/2002/traj.html
LA SEVILLA QUE NO VEMOS: MONUMENTO A TRAJANO

Anonim spunea...

http://fotolog.miarroba.es/antonio59/estatua-a-la-orilla-del-guadalquivir-sevilla-590/

Esta estatua esta donada por el Gobierno de Rumania a la ciudad de Sevilla y tiene una frase escrita que dice Trajano ha construido un puente sobre el Danubio. <>. <>.
Apolodoro de Damasco
El ingeniero y arquitecto militar de Trajano, Apolodoro de Damasco, realizó la obra arquitectónica más relevante y admirada de Roma: el mayor y último de los foros imperiales. Es posible que ya Domiciano hubiese querido unir las dos áreas monumentales de la ciudad separadas por las colinas del Quirinal y el Capitolio; esta unión se hizo en tiempos de Trajano.
Apolodoro es también el autor de los planos y la construcción de un puente sobre el Danubio (103-105), en la ciudad de Drobeta (Rumania), cerca de las Puertas de Hierro. La obra tenía dimensiones aun hoy impresionantes: 1155 m de largo por 18,6 de alto y 14,55 de ancho. Sólo subsiste una pila del puente.
Gracias a esta obra la ciudad incrementó su valor estratégico, lo que le valdría la calificación de municipium en 124.
Más tarde, Apolodoro construyó en Roma la Columna de Trajano, conmemorativa de su victoria contra los partos y los dacios.

Traian spunea...

Legat de artistic, impact social si multe altele, se poate citi aici: Statuia lui Traian si Muzeul National de Istorie. Pe un blog, macar, s-a adus valoare discutiei.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...