luni, 30 aprilie 2012

"Să fie, să se găsească!"




Prieteni, admit, sunt eu prost şi nu înţeleg înaltele considerente ale ieconomiştilor noştri. Dar nici până într-atât de prost încât să nu mă întreb: la ce folosesc României cele 37 de miliarde de euro din rezerva BNR(cred că este suma care include şi valoarea rezervei de aur), la care se adaugă 5 miliarde de euro şi 7 miliarde de lei, un "buffer" al Ministerului de Finanţe. Iar Drăgoi Jr. se lăuda mai acum cu câteva minute că BM ne mai dă un miliard de euro.

România nu are bani să-şi co-finanţeze proiectele europene. Cretinii care ne conduc au tăiat sălbatic salariile bugetarilor şi pensiile, au redus cheltuielile sociale. Şosele, autostrăzi, căi ferate reparate, şcoli noi, spitale noi, pula! Auzim mereu refrenul "Nu sunt bani!" în schimb ne împrumutăm ca disperaţii, chipurile pentru că putem, şi după principiul, "să fie, să se găsească!"

Nu înţeleg nici în ruptul capului logica acestui tip de politică financiară. Să te împrumuţi scump, să ai un serviciu uriaş al datoriei externe, dar şi interne, într-un timp foarte scurt, şi să nu faci nimic cu banii împrumutaţi, ei bine, asta depăşeşte puterea mea de înţelegere. 

Dacă măcar păstram puterea de cumpărare a cetăţenilor(care vor suporta costurile acestor împrumuturi demente!), şi tot era ceva. Nu mai vorbesc dacă banii erau folosiţi pentru modernizarea firmelor cu capital public: să zicem Roşia Montană, CupruMin, CFR Marfă, producătorul de vaccinuri, de medicamente, continuam să construim hidrocentrale, să facem grupurile trei şi patru de la Cernavodă, investeam în irigaţii şi în refacerea agriculturii de tip industrial, nu ne-ar fi costat mai mult de un miliard-jumătate, două miliarde de euro pe an. Şi investiţiile astea se plăteau singure, credeţi-mă! 

Dar pentru asta trebuie să ai viziune, nu să te uiţi doar după comision. Sper că va veni şi vremea când vom afla cine a pus la cale politica asta scelerată de împrumuturi şi de ce. Şi va plăti pentru ea...    

7 comentarii:

Fila spunea...

Aveti asteptari prea mari de la dobitocii astia.

Karakas spunea...

Corect, intrebari foarte pertinente. De ce s-au facut aceste imprumuturi daca banii nu sunt folositi? Daca sunt folositi, pentru ce sunt cheltuiti?

vgeorgicas spunea...

Nu nuai ca nu se face ceva cu banii, datoriile tot amarastenii le platesc. Chiar si fondurile UE tot amarastenii le dau inapoi dupa ce niste baieti destepti s-au facut ca asfalteaza o sosea, de ex care s-a dovedit ca nu a fost asfaltata. Niste babe si niste mosi dintr-un fund de sat moldovenesc inapoiaza la UE 1 (unul) milion de euro pentru ca desteptii n-au facut treaba ca lumea.
Si asta este numai unul dintre multele cazuri asemanatoare.
De unde intrebarea: la ce le-a folosit roamnilor UE?

chien spunea...

Rezervele bancii centrale prin definitie nu se folosesc pentru cheltuieli curente ale statului, investitii, salarii, pensii, pentru ca altfel ar fi fost topite de mult. Asa e peste tot statutul bancilor centrale si al rezervelor. Numai Cojocaru-OTV sau Ghise de la PNL aveau fantezii ca o sa ia ei banii de la BNR ca sa-i dea pentru plata salariilor. Rezerva de la BNR, impreuna cu imprumutul de la FMI (partea care a intrat la BNR, adica aproape 10 miliarde) sunt destinate pentru sustinerea balantei de plati si apararea cursului. FMI nici nu acorda imprumuturi pentru dezvoltare, investitii etc, ci numai pentru sustinerea balantei de plati. Ca a lasat la dispozitia MF 2 miliarde din imprumutul dat in 2009 a fost doar o exceptie.
Banii de "buffer" de la MF sunt altceva, in principiu pot fi folositi pentru necesitatile curente. Ideea de "buffer" inseamna pur si simplu bani de zile negre, adica pentru cazul in care bancile ar santaja MF cu dobanzi prea mari sau CDS ar creste prea mult, iar statul n-ar mai avea de unde sa se imprumute decat la costuri foarte mari.

cristi spunea...

E o întrebare legitimă la care nu prea vrea nimeni să răspundă. Mai este una, care sună aşa: cum e posibil să avem un leu stabil cu atâta deficit comercial (cam 10 mld. euro anual)? Asta înseamnă că se schimbă mai mulţi lei în euro decât invers, şi asta ar pune presiune pe cursul de schimb în sensul devalorizării leului. Dacă nu se întâmplă aşa, asta e doar dacă cineva schimbă totuşi euroi în lei... cine oare? Şi mai e o întrebare, pusă de un tip de la ZF, şi asta fără răspuns.

Deci se pare că BNR subvenţionează masiv importurile (şi descurajează producţia şi exportul) sub pretextul menţinerii stabilităţii monedei pentru integrarea în euro, şi face asta cheltuind bani împrumutaţi. Aici e întrebarea în ce priveşte USL şi noul guvern: vor avea curaj să spună adevărul şi să acţioneze în consecinţă? Pentru unii renunţarea la iluzia tembelă "euro 2015" va fi dureroasă.

Karakas spunea...

@chien si ceilalti amici de blog
Am mai spus ca mi se incurca urechile cu teoria economica, si toate chichitzele financaire. Mi-s injener, am priviri inteligente :). Dar nu pricep de ce graba romaneasca sa intram in zona UE, cind e clar ca esti prins acolo cu menghina la outze...

Ponta si Georgescu au facut imediat niste declaratii despre acordurile cu FMI. Trebuiau sa le faca si inteleg ratiunea. Dar sper sa aiba destula minte sa nu ingenuncheze tara si mai mult in fata Portii Imperiale. Si cumva mesajul asta ar trebui transmis si romanilor care nu se pricep la finetzuri.

chien spunea...

@ Karakas: Secretul este ca in realitate nu exista din partea nimanui o graba de a intra propriu-zis in zona euro. Nici din partea Romaniei, nici din partea altor tari UE care nu sunt in zona euro. Ce exista de fapt este frica de "pietele financiare" (agentii de rating, investitori "nervosi", speculatori care isi iau banii si cade leul etc), care te constrang sa tai deficitele, inflatia, sa te tii de un program de privatizari si liberalizari de preturi... stii tacamul. Cum anume te constrang ai vazut: CDS mare, dobanzi mari, mesaje bine tintite ca tara rebela trebuie ocolita de investitii, ca e un focar de criza. Si atunci tarile mai slabe, mai expuse, cauta adapost pe langa tarile mai puternice. Asa a fost in 2009, cand aparuse ideea ca unele tari sa adere rapid la zona euro, chiar daca nu indeplinesc conditiile, ca sa se protejeze de criza. Asa e si acum cu pactul fiscal, care e al zonei euro, dar la care s-au inghesuit sa adere si alte tari din UE, tot ca sa se protejeze. Adica ideea nu e atat sa intri oficial in zona euro, ci sa ai economia tunsa si frezata ca si cum ai fi gata sa intri.
Explicatia chiar din gura lupului:
http://www.mediafax.ro/economic/franks-romania-nu-trebuie-sa-fie-urmatoarea-victima-a-pietelor-8904295

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...