miercuri, 18 aprilie 2012

Cine plăteşte oalele sparte



Eu, unul, m-am săturat să tot aud de restituiri! Nu mă mai interesează cât costă tâmpenia asta, şi aşa am plătit cât n-a plătit nimeni din fostele ţări socialiste. Să dăm înapoi TOT ce se mai poate da fizic, indiferent ce există acolo: şcoli, spitale, secţii de poliţie, primării. Tot nu mai avem nevoie de ele: am închis atâtea şcoli, spitale, am dat afară atâţia poliţişti şi funcţionari, care-i problema? Sunt şi muzee? Cine dracu mai merge la muzeu? Daţi-le şi pe astea!

O singură condiţie: statul să nu aibă dreptul să închirieze, indiferent de motiv, niciuna dintre clădirile retrocedate. Când eşti proprietar, ai şi nişte obligaţii. Treaba ta ce faci cu clădirea: găseşti chiriaşi, o vinzi, o foloseşti pentru tine, e a ta. Costă mai mult să închiriezi, decât să-ţi construieşti altă clădire, dacă chiar ai nevoie, tu, ca stat. 

Unde nu mai există fizic proprietăţile, despăgubirile să fie limitate, ca valoare, la 250.000 de euro, cum au făcut toţi din jurul nostru, şi nu i-a mai dat nimeni în judecată la CEDO. Am o cunoştinţă care a plecat în Elveţia, în anii '80. A primit vreo 80.000 de lei pe apartament. Iar după decembrie 1989 a venit, parfum, şi a cerut şi apartamentul înapoi. Pe care l-a primit. Asta e! 

Sigur că nimeni nu va fi de acord cu limitarea despăgubirilor, mai ales că proprietăţile care nu mai există fizic sunt, bag mâna în foc, puternic supraevaluate. De fapt, aici e buba şi jalea mare a celor care protestează acum împotriva limitării despăgubirilor. 

În fond, dacă ne-au tăiat salariile şi pensiile o dată, o mai pot face încă o dată, ca să dea despăgubirile. Dar să se întâmple ceva! Câte secole vrem s-o mai întindem? Să le dea, şi gata! Dar după ce le dau, ăla de se mai trezeşte că are ceva de revendicat, direct la mititica! Că are şi nesimţirea limitele ei. De 22 de ani tot apar "moştenitori". De unde dracu? S-a deschis robinetul de la conducta cu "moştenitori"?

Văd că s-a băgat în ciorba asta şi Gitenstein, care are evidente interese, fie şi numai ca apartenenţă etnică, dacă nu mai mult. Cu atât mai mult nu avem interes s-o întindem prea mult. Dar să se înţeleagă el cu FMI şi cu CE, pentru că banii trebuie luaţi de undeva...

E şi asta o formă de "solidaritate". Noi suntem solidari cu vechii "proprietari". Bănuiesc că ştiţi de ce apar ghilimelele...Cu noi, ăştia de plătim oalele sparte şi lăcomia Mafiei restituirilor, pe care nimeni, nici boul ăla de ambasador, n-o vede, pentru că nu vrea s-o vadă, cine dracu o fi solidar?

2 comentarii:

db spunea...

Uff, aveti multe (dupa mine - prea) momente in care sunteti doar comunist de tip nomenclaturist, de loc liberal. Exemple: 2 din fuga - asta de acum, in care judecati stramb si ala cu proiectul de anvelopare termica a blocurilor - recititi ce comentarii ati avut atunci. Daca restituirea s-a facut prost, nu e vina celor carora li s-au luat proprietatile sau a urmasilor lor, chiar si cand unii dintre acestia au fortat legea sa-si recupereze "mai bine" proprietatile. E vina celor care trebuiau sa faca o lege fair - in favoarea fostilor proprietari, fireste - si clara, sa o aplice si sa verifice cum a fost aplicata.

Fluieratorul spunea...

Se intimpla ca proprietatile care n-au interesat pe nimeni (fie nu erau institutii in ele, fie nu stateau nomenklaturisti) s-au retrocedat cu acte inca de prin '93, si intre timp au fost eliberate si de chiriasii eterni. Alea in care statul sau unele persoane au interese treneaza de atunci. Ca si problema ciinilor maidanezi, si asta a devenit prea complicata acum, pentru ca n-a fost rezolvata la timp. Desi, ca si in celalalt caz, legi au existat, nu s-au aplicat. Prietenii stiu de ce.

Banii ar trebui dati de cei gasiti vinovati de trenarea si pervertirea situatiei, nu de bugetul de stat. Bugetul de stat a acoperit mult prea multe hotii si incompetente deja.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...