miercuri, 4 aprilie 2012

HotNews îl traduce pe Muţunache



Tupeul este cea mai mare calitate a noului(şi mult prea vechiului, prin apucături!) premier. Un tupeu care-ţi taie răsuflarea! Iar tupeul merge mână în mână cu aroganţa, că de, prostul, dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul! Vreţi să vedeţi o probă de aroganţă tupeistă a unui prost fudul?

HotNews, oficina de net a guvernului şi a portocaliiilor, se simte obligată să traducă(a se citi să corecteze!) tâmpeniile spuse de premier aseară despre minereul de cupru de la Roşia Poieni: "Concentratia de cupru (n.r. din halda ramasa acolo - steril amestecat cu minereu de cupru- rezultata in urma exploatarii  minereului de cupru) e foarte mica, 0,3%, ceea ce face ca pentru zacamantul exploatat la suprafata sa fie nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a putea obtine profit. In comunism era o limita foarte mare de exploatatie, dar se atingea putin, iar tehnologia sovietica de atunci o avem si azi. Minereul de acolo a fost trimis la combinatul de la Zlatna care intre timp a fost vandut la fier vechi. Ploile au scos la suprafata cuprul si Arieselul a fost poluat serios. Aveam nevoie de o tehnica noua care poate sa scoata acele 0,3% procente de cupru si sa asigure normele de mediu." E cu nota redacţiei, să nu avem vorbe!

Deci Muţunache Labă-Tristă vorbea despre minereu, nu despre steril, ce rămâne după prelucrarea minereului. Halda de steril e una, exploatarea, locul de unde se scoate minereul, alta. Da, se pot scoate din steril şi alte metale asociate cuprului. Dar nu despre prelucrarea sterilului era vorba în privatizarea Cuprumin, ci despre rezervele de minereu de cupru. De fapt, jigodia minţea, pentru a justifica vânzarea, spunând că trebuie nu ştiu ce tehnologie ştiinţifico-fantastică pentru a scoate cupru dintr-un minereu de tot căcatul. Hai să fim serioşi! Şi sovieticii, şi putredul occident scoteau cuprul cu aceeaşi tehnologie. Iar uzina de la Zlatna începuse să fie reconstruită în 1985, după cele mai noi tehnologii.

Încă ceva: la Cuprumin se scoate doar minereu. Pentru asta nu ai nevoie decât de nişte basculante, excavatoare, maşini de forat găuri pentru explozivi, ceva dinamită, şi cam atât. Ce are sula, concentraţia de cupru din steril, cu prefectura, minereul brut? Care minereu o va lua pa! din ţară, să fie prelucrat în altă parte! Scrie undeva în contract că ăia de-au cumpărat se obligă să refacă tot procesul tehnologic, până la obţinerea cuprului rafinat? Nu! Deci, cum spuneam, pa!

Şi dobitocul ăsta se bate cu cărămida în piept că apără interesul naţional? Apără pe dracu: pur şi simplu a vândut rezervele de cupru, estimate între 8 şi 20 de miliarde de euro, cu 200 de milioane de euro, şi atât. Afacere, frate! Să bem şi să ne veselim!

Muţunache, tată! Ai început foarte prost. Din păcate pentru noi, trăim în România, altminteri azi ar fi fost un scandal imens după minciunile de aseară. În loc de scandal avem adoraţia tâmpă a unor cretini, care s-au săturat de curul lui băsescu, şi vor să pupe şi o prospătură.  

4 comentarii:

Luigi spunea...

Tot in aceasta perioada a pornit si proiectul de reabilitare a caii ferata din vecinatatea Muntilor Apuseni, impreuna cu coridorul feroviar de pe Valea Muresului, pana la Curtici.

In opinia mea, exploatatiile miniere din Muntii Apuseni si aceasta cale ferata sunt in conexiune. Cel mai probabil, reabilitarea caii ferate se va opri la Coslariu, langa Alba Iulia, de unde se vor incarca vagoanele cu minereu.

Tot in zona are afaceri mari clanul Videanu cu Marmosim. Probabil prin intermediul clanului Videanu se cumpara deciziile guvernului, atat in ceea ce a privit Cuprumin cat si in ceea ce priveste Rosia Montana. Zic 'probabil' din decenta, legatura fiind evidenta.

Mergand pe fir, acesta duce la Soros si la clubul lui afaceri. Estimez ca de la Soros vor veni si banii pentru plata recentului contract de privatizare Cuprumin.

Cred ca planul este ca minereul ce se va extrage de acolo sa ia calea Austriei - probabil cu halte de prelucrare in Ungaria, Croatia, Slovenia.

Cred ca in cadrul planului de scindare a UE clocit de baietii din Manhattan, Viena sa ia locul Bruxelles-ului sau sa devina centrul financiar al Europei de Nord.

Viena ar avea nevoie de acoperiere in metale pretioase pentru viitorul Euro tare, al nordului.

De aceea, contextul general al exploatatiilor miniere din Muntii Apuseni e mai grav pentru noi decat pare la o prima vedere.
Acum se pun bazele economice ale secesiunii Transivaniei fata de Romania, in contextul scindarii Europei.

casandra spunea...

Mie mi-a placut si justificarea aia cu "datoriile istorice groaznice" ale Cuprumin, de vreo 16 milioane de euro parca, pentru vanzarea rezervelor cu 200 mil. euro!
Si spune asta la doua zile distanta de cand guvernul a sters datoria CFR de 1 miliard de euro!
Tare tampiti ne mai cred.

chien spunea...

Si avem si o frumoasa deturnare de atentie de la chestiunea concreta a micului broker anonim care a cumparat acum spre un atac la PNL si Vosganian, care ar fi cerut spaga pentru Cuprumin (vezi Blogary si blogul lui Vosganian).

In privinta Cuprumin, mai e interesant ca initial licitatia a fost amanata pe motiv ca Barrick Gold voia sa faca niste prospectiuni ca sa vada daca merita sa participe (http://www.agentia.org/anchete/se-vinde-i-cuprul-rom-niei-rezerve-de-7-miliarde-de-dolari-36248.html), iar acum, dupa ce a decis sa nu mai participe, sluga RMGC de pe hydepark.ro da vina pe ecologistii care apara Rosia Montana, ca din cauza lor s-a speriat bietul Barrick si a fugit, asa incat statul a tras ponoasele si s-a multumit cu micul broker anonim. Te doare mintea!

Karakas spunea...

@Casandra, nu ne cred timpiti, ci neputinciosi.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...