luni, 23 noiembrie 2009

Democraţia populară redivivus

Dacă nu ştiaţi care este definiţia democraţiei populare, v-a dat-o astă seară traian băsescu: "Singurul aliat pe care mi-l doresc e românul, zice el. Vă asigur ca alianţa cu mine e o alianţă care va forţa clasa politică să se modernizeze, astfel încât din resursele generate de un stat modern să putem trai din ce în ce mai bine. Cred că trebuie să rămânem în continuare parteneri, din acest motiv, într-un proces de reformă extrem de dificil."
Un stat, modern sau nu, nu generează resurse, ci consumă. Resurse pentru stat generează cetăţenii şi actorii economici, prin taxele şi impozite pe care le plătesc. Statul redistribuie resursele furnizate de cetăţeni. Sigur că resursele pot fi risipite sau alocate aiurea, sifonate prin acte de corupţie. Dar care este acea "modernizare a statului" care nu mai risipeşte resurse? Reducerea numărului de bugetari, a numărului de parlamentari sau o gestiune transparentă a banilor publici? De exemplu, Nuţica să nu mai facă licitaţii din fuga calului , doar pentru parandărăt. Mă rog, nu mai facem discuţia asta..
Asta este "democraţia populară", în care între Iubitul Conducător şi "popor" există o legătură apropape mistică, în care partidele nu mai există. Pentru că băsescu, în seara asta, îşi neagă şi partidul lui, nu doar pe celelalte, presupus adversare. Democraţia populară este o ne-democraţie, pentru că decizia este luată doar de Iubitul Conducător, poporul fiind alibiul pentru abuzul său de putere.
Într-un fel, poza de mai sus, pentru care îi mulţumesc prietenului Ciupico, autorul ei, aflat pe meleaguri infinit mai democrate şi mai tolerante decât Republica Absurdă România, explică ieşirea de acum o oră al lui traian băsescu. Este o disperare prost mascată. Care îl face să meargă la rupere. Fără să-i pese de ce lasă în urmă. Dar când i-a păsat lui de ceva?

8 comentarii:

Cristina spunea...

Domnule Gheorghe, v-ati obosit atata, cand puteati da un raspuns mult mai scurt la elucubratiil matrozului : "Marsh in gatzii matii!!"

Constantin Gheorghe spunea...

Să nu sărim calul! Şi mamele n-au ce căuta în ecuaţia asta!

Anonim spunea...

http://www.geldmarie.at/beihilfen/sozialmärkte.html

Ca. 1 Million ÖsterreicherInnen (Tendenz stark steigend) leben derzeit an oder unter der Armutsgrenze.

in a 6-a tara ca nivel de trai din lume 1 milion de oameni traiesc in saracie iar tendinta este de crestere rapida. pe linga acestia alti 3 milioane sint la un salariu departare. deci ce spune servitorul asta? ca face el aliante si o s-o duceti bine? bine ca unde? cereti adresa binelui ca sa-l vedeti mai intii!

Anonim spunea...

Un JEG uman...
ii mai trebuie lui Udrea niste hermesuri si alte vuittoane ??
Dar la programul PRIMA CELULA nu s-ar abona ????

Cine semana vant .. culege furtuna..

JOS CU EL... la gunoi.

Anonim spunea...

der
capitalismul biruitor care ne aduce noua viata buna asa cum inca mai crede doar romanul ultimul fraier mondial.

http://derstandard.at/1256745473269/Reportage-GM-Paradestadt-schrumpft-sich-gesund


reportaj despre Flint, Michigan orasul in care isi avea g.m. fabricile de productie si unde lucrau pina in anii 80 aproximativ 80.000 de oameni.astazi mai sint aproape 2000 de angajati. populatia orasului a scazut la jumatate -110.000- 25% traiesc in saracie iar criminalitatea este la un nivel ridicat astfel ca orasul este impinzit de mici altare ridicate in memoria celor ucisi..

Karakas spunea...

Preaiubitul s-a confesat la dezbaterea electorala cu Crin si Mircea ca e un fan absolut al lui Bush. "Texanul" Basescu.

Daca romanii cred ca politicile lui Bush au facut bine americanilor si celorlalti aliati, atunci nu le ramine decit sa-l realeaga.

Anonim spunea...

der

date despre parlamentarii germaniei in 2007:
numar total- 614
cistigul anual al toturor parlamenarilor- 79,1 milioane euro
fiecare cetatean plateste 0,96 pe an pt parlamentari
numarul populatiei- 82,4 milioane
un parlamentar la 134.246 locuitori

alte amanunte aici:
http://www.focus.de/politik/deutschland/diaeten/abgeordneten-diaeten_aid_28416.html

Cristina spunea...

Aveti dreptate, mea culpa pentru faza cu mama. In rest, raman nesimtita.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...