miercuri, 11 noiembrie 2009

Bătălia pentru democraţie

Prieteni, până la urmă, despre ce este campania asta? Despre cine va fi viitorul şef al statului, omul care ne va reprezenta în faţa partenerilor noştri din UE şi din NATO? Păi, unde dracu sunt cele două în campania asta electorală?
Tot felul de tembeli din blogosferă se udă de plăcere la vederea celor două filmuleţe ale echipei de campanie a lui Pulea Vodă, în care Pulea Vodă este distribuit, evident, în rolul principal. Dar, dacă-mi aduc eu bine aminte, nici Badea, nici Gâdea, nici musiu Laptop NU candidează la prezidenţiale. Cele două mizerii(pentru că nici măcar haz nu au, sunt încrâncenate şi stupide) nu demonstrează decât impasul în care se găseşte campania lui băsescu.
Este vreo miză în disputa lui băsescu cu "mogulii" de presă? Poate. El ştie că presa a făcut din el preşedintele României. Tocându-l sistematic pe Năstase. Şi acum se cacă pe el de frică, pentru că aceeaşi presă a ajuns să-i fie duşman. Dar când ştii că ai nevoie de cineva, te porţi ca un domn, nu ca un porc, cu respectivul. Da, poate că în plan personal există o miză în lupta lui cu presa şi cu mogulii, doar că miza nu este şi una pentru România.
Este anticomunismul lui de ziua a şaptea o miză? Pentru el, care vrea să ia voturile fanataicilor de dreapta şi de extrema dreaptă, poate, deşi nici ăştia nu mai sunt ce-au fost prin anii 90. Pentru România, nu. Să fim oneşti: destalinizarea, denazificarea, decopmunizarea sunt procese care există doar în mintea unor intelectuali duşi cu pluta. Extremiştii nazişti, stalinişti, comunişti au fost extrem de puţini. Restul au fost CONFORMIŞTI! Care s-au dat după cum bate vântul. Şi partidul lui e plin de "comunişti", securişti, şi alte relicve ale comunismului, care o vreme au fost social-democraţi, azi sunt populari, mâine, dacă le ordonă Pulimea Sa, vor fi budhişti zen sau born again!
Este rusofobia o miză? Greu de spus. Ameninţarea rusă este mai mult teoretică, şi oricum este greu de explicat, raţional, de ce, dacă ruşii sunt dracu' gol, toată lumea bună europeană şi SUA se grăbesc nu doar să facă afaceri cu ei, ci să-i integreze în planurile lor geopolitice de viitor. Sigur, dă bine pentru fanatici lozinci de genul "Iliescu-KGB, Geoană-GRU", oamenii ruşilor ne vând din nou Moscovei.
Sigur, unor cretini spălaţi pe creier, care nu au habar de istorie sau cărora li s-au spus tot felul de tâmpenii, nu poţi să le scimbi convingerile. Doar că Moscovei am fost vânduţi de cei care ne sunt acum aliaţi în UE şi în NATO. De ce? Pentru că aşa cereau interesele lor. Pace cinic şi inacceptabil, dar şerveţelul ăla cu procentele există, nu e o legendă!
traian băsescu a ales nu o campanie negativă. Asta face parte din regulile jocului electoral. Nu, alegerea lui este scelerată, pentru că a ales să scoată ce este mai rău în oameni. Aşa a făcut în toţi aceşti ani. Sigur, poate fi o opţiune. Dar nu pentru cineva care conduce o democraţie,, ci pentru un dictator.
Am tot auzit scuza asta: băsescu nu este un dictator, nu a trimis pe nimeni în lagăr sau la Canal. Să ne înţelegem bine: orice dictatură a început la fel. Demonizarea partidelor, a Parlamentului, inventarea de "duşmani ai poporului", atacuri la adresa libertăţii de exprimare, folosirea instituţiilor statului împotriva adversarilor politici, demascarea lor ca "homosexuali", "masoni", "vânduţi oligarhilor", etc, etc, apelul la popor prin tot felul de referendumuri inepte, care doar decredibilizează instituţiile democraţiei şi justifică demolarea lor.
De fapt, suntem în plină evoluţie spre un nou totalitarism, în care un partid "prezidenţial", de fapt o adunătură oportunistă, se face stăpân pe un întreg stat şi îl foloseşte pentru a se perpetua la putere. "Voi numi premieri până când votaţi unul care-mi convine mie!" Asta e soluţia lui de rezolvare a crizei politice.
Aşa că ne jucăm cu focul lăsând lucrurile să se rezolve de la sine. Nu se rezolvă.
Aşadar, adversarii lui băsescu trebuie să spună oamenilor care este adevărata miză a acestor alegeri: rămânerea României în rândul ţărilor democratice. Restul sunt amănunte...

3 comentarii:

Iulian spunea...

Da, aceasta ar fi miza reala. Numai ca nu percuteaza la cei mai multi dintre alegatori. Oamenii numai vad rostul de a veni la vot impotriva bau-bau-ului antidemocratic.
Multora nu le mai pasa daca traiesc in dictatura, democratie, comunism, fascism, fie ce-o fi si cum l-o chema, ci numai sa le fie (mai) bine, lor si familiilor lor. Sunt redusi al starea de supravietuire, de agatare de orice (fals) profet salvator.
80 miliarde euro datorie externa, 1 milion de someri, inegalitati socio-ecomice de tip sud-american, un mediu public plin de cinism si vrajba, izolare externa. Asta e ce lasa Basescu in urma.
Parafrazandu-l pe Reagan (cand era candidat), "traim mai bine decat acum 5 ani"?

Karakas spunea...

Prostia se plateste. Cred ca Basescu are o nota lunga de plata.

Anonim spunea...

der

ii poti spune dictatura democratiei pt ca asta este si in vest. este o caricatura si dupa atitia zeci de ani petrecuti la astia nici macar nu ma mir deoarece cunoscindu-i nu ma puteam astepata la altceva din partea lor. singurul plus la noi este o doza de mitocanie insa asta nu schimba nimic.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...