O observaţie de bun simţ, care societăţii(?) româneşti post decembriste nu-i spune mare lucru: raţionalitatea individuală nu aduce cu sine raţionalitatea colectivă. Poate că, luate fiecare în parte, comportamentele indivizilor pot fi perfect raţionale, dar doar în sistemul propriu de referinţă. Apoi, pentru că intervine un factor extrem de important: asimetria de informaţie, raţionalităţile individuale se pot transforma într-un dezastru colectiv. Cei mai mulţi dintre indivizi nu au suficiente informaţii relevante(pentru că aventurile sexuale ale unei tute sau ce a mâncat în 1989 la nu'ş ce nuntă Ion Dolănescu nu sunt folositoare pentru a lua decizii care privesc viitorul individual, dar şi pe cel colectiv). În acest caz indivizii fie îşi fac rău lor, fie, atunci când aleg, exercitându-şi drepturi constituţionale, fac alergeri care, la nivel colectiv, se dovedesc iraţionale. Exemple, cu duiumul!
Ne pregătim, individual, să facem o nouă alegere care să afecteze societatea, în ansamblul ei? Este o posibilitate care nu poate fi exclusă. Dimpotrivă! Şi uite aşa în lumea Internetului, a televiziunilor cu duiumul, a miilor de surse "alternative" de informare, elementele în baza cărora indivizii fac alegeri ce lor li se par raţionale sunt tot mai puţine şi de mai prostă calitate. Un motiv ar fi că indivizii nu mai sunt dotaţi, prin educaţie, cu sisteme de validare a relevanţei informaţiei şi nici nu ştiu cum să le folosească, atunci când le au, pentru a structura o decizie. Un alt motiv ar fi că indivizii sunt pur şi simplu saturaţi cu informaţii şi cel mai simplu mod de a se apăra este refuzul de a mai consuma informaţie.
Cred că ne aflăm în faţa unei mari probleme, de care se leagă calitatea guvernării, calitatea vieţii şi bunăstarea indivizilor şi naţiunilor.O problemă căreia nu i se întrevăd soluţii în perspectiva timpului scurt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu