miercuri, 2 septembrie 2009

Jurnalişti trepanaţi

Megalomania lui De Gaulle
Unii jurnalişti sunt fără speranţă! Au ajuns nişte trepanaţi, care scriu din reflex, aşa cum salivau la aprinderea becului câinii lui Pavlov. Unul dintre ei e Mirel Bran, beleaua care a ajuns "trimis special" al "Le Monde" . Nu mă interesează ce dracu' tot scrie el despre România, dar m-am săturat de clişee! Unul dintre ele este acela de a-l critica pe Ceauşescu. nu că nu ar merita, dar pentru Dumnezeu! E mort de două decenii, iar nu tot ce-a făcut el e rău.
Acum prostul scrie despre haosul imobiliar de pe Litoral. Care există, fără îndoială. Dar care pizda mă-sii sunt proiectele alea turistice megalomane din "epoca Ceauşescu"? Hotelurile alea băşinoase? Şi apoi, să fim serioşi: staţiunile construite de comunişti aveau cap şi coadă, o logică, un stil(bun, rău, dar stil), nişte dotări. Erau concepute pentru turism de masă, nu de fiţe.
Stau şi mă întreb: cititorii "Le Monde" or fi la fel de trepanaţi precum Mirel Bran, de trebuie să le servească mereu clişeele cu Ceauşescu? Şi apoi, dacă vrea să vadă megalomanie, să se ducă la La Grande Motte, construită de Charles de Gaulle pe ţărmul Mediteranei, care are două piramide care te iau de ochi imediat, şi unde vin anual cel puţin 2 milioane de turişti. Asta nu se pune?

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Faptul ca mai exista inca ceva plaje se datoreaza tot digurilor construite odinioara. Diguri din care nu s-a mai construit nici un metru in ultimii 20 de ani si nici nu s-au reparat. Dar, nu-i asa, tehnicienii romani nu sunt capabili sa faca nimic bun, e nevoie neaparat pentru asta de adus, pe dolari, specialistul din Japonia sau din Franta...

geomarz spunea...

Francezul de rînd, ca şi românul de rînd, nu prea se uită el în gura jurnaliştilor.
Am avut recent de-a face în R cu două franţuzoaice de rînd, eleve la o şcoală de asistente medicale.
Primul lucru pe care l-au întrebat a fost "este adevărat că oamenii obişnuiţi regretă vechea orînduire ?"
Le-am răspuns evident, că da, majoritatea oamenilor obişnuiţi, de o anumită vîrstă, care au posibilitatea de a face o comparaţie, regretă.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...