joi, 17 septembrie 2009

O veste bună pentru construcţia europeană

Din punctul meu de vedere, decizia Administraţiei Obama de a nu mai ampla sa elemente ale sistemului antirachetă în Cehia şi Polonia este o veste bună pentru construcţia europeană. Şi iată de ce: neoconservatorii lui Bush jr. au visat cu adevărat la un soi de Reich "democratic", un imperiu "binevoitor", care să domine lumea, în folosul cercurilor de afaceri americane, cu care se identificau cei mai mulţi din Administraţia Bush. Pentru asta au folosit o metodă veche de când lumea: "divide et impera!"
Vorbeam acum câteva zile despre "banana antirusă", construită de neoconservatorii americani cu dublu scop: să antagonizeze Rusia cu Uniunea Europeană, pe de o parte, şi pe de altă parte, să împiedice adâncirea construcţiei europene, care ar fi transformat UE într-un competitor strategic pentru Statele Unite cu mult mai greu de contracarat decât China. Pentru un motiv care scapă multora: dacă pentru americani China nu este cu adevărat un astfel de competitor, ci a ajuns mai degrabă un soi de complement, dependenţa reciprocă fiind pe zi ce trece mai mare, UE are toate instrumentele pentru a se detaşa de SUA: are o monedă care devine alternativă la dolar, are o piaţă internă mai mare decât SUA , este inovativă, are resurse şi acces la resurse, mână de lucru bine pregătită şi, esenţial, este o democraţie matură şi stabilă, care este la fel de atractivă acum pentru ceilalţi, aşa cum era America în anii Războiului Rece.
Relaţia specială a ţărilor din "banană" cu Washingtonul a fost o frână în calea proiectului european. Vă amintiţi ce cârcotaşi erau cehii, polonezii, balticii şi chiar românii, când era vorba de decizii ale Bruxellesului care puteau atinge interesele americane. Mai mult, ele puteau şantaja Bruxellesul: nu faceţi asta, nu-i nimic, mergem pe mâna americanilor! Noua Europă vs. Vechea Europă!
Acum, când Obama nu mai vrea să aplice politica europeană a lui Bush, şi renunţă la instalarea scutului antirachetă, lucrurile se schimbă. În primul rând, la nivelul politicii UE faţă de Rusia. Ţările cârcotaşe vor trebui să lase de la ele şi să nu mai instrumenteze adversitatea lor faţă de Rusia şi s-o transforme în politică europeană. Da, Rusia nu este o democraţie consolidată, dar nici dictatură nu e. Nu cred că Rusia mai poate constitui o ameninţare pentru Europa, şi nici nu are instrumentele necesare pentru a interveni în politica ei. Mai mult, nu mai este în interesul Rusiei eşecul construcţiei europene, ea fiind una dintre ţările care are de câştigat de pe urma procesului.
Chiar dacă americanii s-ar retrage total din Europa, ceea ce nu e de conceput, aici nu ar fi un vid de putere, care să fie umplut de Rusia. Să fim serioşi: şi demografia, şi economia sunt în favoarea UE. Iar existenţa NATO este un instrument suficient de descurajare, iar construcţia unei armate europene ar fi o valoare adăugată.
Aşa că nu e cazul să jelim dispariţia unui motiv de scandal şi a unui obstacol în calea construcţiei europene şi a normalizării relaţiilor cu Rusia. Cum nu e cazul să jelim soarta slugilor lui Bush, aflate încă la putere în ţări ale "bananei". Dacă nu ştiau că asta e soarta slugilor, treaba lor. Asta e: ura şi la gară!
PS: robinetul de la conducta de gaz nu l-au închis ruşii, ci americanii, care i-au încurajat pe ucrainieni să se situeze pe poziţii de confruntare cu Moscova. Sigur că ucrainienii de rând au luat o muie de zile mari, dar pe americani i-a durut în cot de ei. Obiectivul lor era să-i asmută pe europeni împotriva ruşilor şi să le plătească nişte poliţe nemţilor şi francezilor, care aveau relaţii prea bune cu ruşii. Se numeşte "real politik", parcă...

5 comentarii:

Karakas spunea...

Un pas foarte bun cred eu al administratiei Obama. Pe de o parte e un semnal al "resetului" promis in relatia cu Rusia. Pe de alta o indicatie ca SUA are alte probleme interne majore care sunt prioritare.

"Banana" anti-rusa avea si rolul de a destrama Rusia insasi. Planul era sa destabilizeze zonele rusesti adiacente regimurilor portocalii instalate de republicani in jurul Rusiei. De ce crezi ca Basescu a "latrat" la Putin? Regimul lui Basescu a fost o papusa in mina republicanilor. Evident, fara sa tina cont de interesele Romaniei.

Karakas spunea...

Asta este insa o veste foarte prosta pentru BAsescu, care s-a dus de curind in Cehia sa declare ca Romania sprijina constructia scutului american anti-racheta. Un presedinte cu ceva bun simt ar fi asteptat si s-ar fi abtinut de la asemenea comentarii, mai ales ca putea sa afle ca administratia Obama reconsidera planul de constructie si nu luase inca o decizie. Acum a luat-o si l-a gasit pe Basescu sugindu-si degetul.

ameţitul spunea...

Rusia va mai fi zeci de ani o ameninţare la adresa Europei, câtă vreme vor avea cele mai puternice arme din lume: 2 robineţi. Unul pe conducta de gaz, celălalt pe cea de petrol.

Ken spunea...

@ C. Gheorghe
Excelenta analiza! Va citesc cu multa placere de cand (recent) am descoperit acest blog. Imi da curaj sa vad ca totusi n-a murit bunul simt, echilibrul si discernamantul limpede. Sper sa fie mai multi care gandesc asa in Ro, desi dupa numarul de replici nu putem sti. Am sa ma altur si eu discutiilor atunci cand voi avea cate ceva de spus. Urari de bine!

N. Raducanu spunea...

Sunt si eu de aceiasi parere ca decizia administratiei Obama se a renunta la scutul antiracheta din Polonia si Cehia este corecta si binevenita. Este corecta, deoarece pana si un copil a inteles ca aceasta masura era o prelungire a razboiului rece, ca se dorea a se imbarbata fortele cele mai reactionare din tarile est-europene, care se dovedeste ca nu se opuneau atat comunismului, cat Rusiei, indiferent ce regim ar fi acolo la putere. Este si binevenita, deoarece criza economica mondiala a aratat ca e necesar un consens al marilor puteri pentru iesirea din impas. Fara Rusia, tara cu cel mai mare teritoriu din lume, dar si stat posesor al celor mai multe rachete nucleare intercontinentale, nu se poate instala - chiar si in capitalism - atmosfera de pace necesara reformelor economice, sociale si politice, cerute de la tribuna in ultimele luni de mai toti sefii de stat care conteaza pe mapamond. Basescu poate face si spune ce doreste : el nu conteaza.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...