Îmi este mult prea silă de tot ceea ce s-a întâmplat azi la Ţebea, ca să mă mai intereseze cine a început şi de ce. Dacă aveau un minim de decenţă, NICIUNUL dintre politicienii prezenţi acolo nu ar fi trebuit să participe la manifestări, pentru că, indiferent de cât de bună credinţă ar fi fost ei, nu s-ar fi putut abţine să nu speculeze electoral momentul. Iar la Ţebea nu era vorba despre Băsescu, Geoană, CVT, ci despre Avram Iancu. Nu ştiu de ce a lipsit: din calcul politic sau de lene, dar Crin Antonescu a marcat puncte pentru că nu şi-a legat numele de circul penibil de la Ţebea.
Politica nu se reduce la abilitatea de a-ţi construi şi menţine cu orice preţ o anumită imagine, participând în draci la nunţi, botezuri, înmormântări, aniversări, comemorări, cu cartea de istorie şi Calendarul bisericesc în mână. Politica este în primul rând despre servirea interesului public, despre bună guvernare, despre respect faţă de cetăţean, de nevoile şi de aşteptările lui.
Dar ceea ce s-a întâmplat azi mai ridică o problemă: cea a modului în care învăţăm istoria. Din păcate, cea mai mare parte a românilor este perfect ignorantă în materie. Ceea ce ştiu românii sunt clişee, idei prefabricate, fragmente atent decupate şi manipulate despre o istorie suficient de controversată şi fără intervenţia politicului. Poate că în loc să se bată pentru tot felul de tâmpenii legate de Legea Educaţiei, politicienii ar lupta pentru o cât mai bună şi mai completă învăţare a istoriei. Dar ce să ceri unor pomanagii, care se hrănesc doar cu gloria înaintaşilor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu