Traian Băsescu a ratat un moment important ieri, cu ocazia discursului în faţa Parlamentului. În primul rând a vorbit după comedia asumării, şi oricât de masochist ai fi, ca parlamentar, nu-ţi mai oferi două ore cu Băsescu, după ce ai căscat trei ore cu Boc cel Mic şi Tâmp. În al doilea rând n-a fost un bilanţ, ci o dare de seamă la şedinţa organizaţiei de partid de la Cucuieţii din Deal. Recitată pe un ton monoton, cu multe poticneli, de parcă ar fi fost un text citit la prima vedere. Sincer să fiu, nu cred că a lucrat pe text, sau dacă a făcut-o, a făcut-o superficial. În al treilea rând n-a fost un text politic, şi nici măcar polemic. Ci, aşa cum spuneam ieri, mai degrabă o sistematizare a obsesiilor sale din ultimii cinci ani.
Discursul a fost profund nesincer. Nu e suficient să spui : "poate am făcut şi greşeli", fără să detaliezi, pentru a ţi le asuma, fie şi de formă. În rest, măreţe realizări, care, de fapt, sunt tot atâtea eşecuri.
Introducerea cotei unice ESTE UN MARE EŞEC, care nu a recompensat munca, aşa cum crede Băsescu, ci capitalul! Nu de grija amărâţilor au introdus ei cota unică, ci de dragul bogaţilor, care au devenit şi mai bogaţi. Introducerea cotei unice explică şi faptul că România, deşi a cunoscut o creştere economică în ritmuri înalte, a avut, după 2005, deficite bugetare din ce în ce mai mari, pe de o parte, iar pe de altă parte de ce am avut creştere economică fără dezvoltare. Cu alte cuvinte, nema autostrăzi, străzi, şcoli, spitale, investiţii publice, în general.
Este jenant, ca să nu spun nedemn, pentru un şef de stat să nu ştie că pensiile nu sunt cheltuială bugetară. Văd că tot repetă tâmpenia asta, pentru că e o tâmpenie, sistemul public de pensii fiind constituit din contribuţiile cetăţenilor. Da, ca peste tot în lume, sistemul are probleme, şi un oarecare deficit. Problemele sunt de natură demografică. Iar deficitul este acoperit, atunci când există, din transferuri bugetare. Dar până anul acesta sistemul public de pensii a avut excedent! Rămâne problema pensiilor speciale. Care se poate rezolva simplu: vrei pensie babană, contribuie baban. E la mintea cocoşului!
Văd că repetă şi tâmpenia cu 11,3 milioane de asistaţi, ceea ce este absolut fals! Discuţia asta s-a mai făcut prin occident, în sensul că de ce ar primi alocaţie copilul unui milionar. E o problemă de principii şi de valori democratice. De egalitate în drepturi. A nu da această alocaţie pe motiv că părintele este prea bogat, ar fi o discriminare, câtă vreme bogatul contribuie la sistem, prin taxe şi impozite. La fel şi în cazul subvenţionării unor costuri cu încălzirea. Şi oricum acestea sunt funcţie de venituri, deci nu mai avem ce discuta. Dar poate au inclus aici şi educaţia şi sănătatea, ceea ce ar fi o şi mai mare tâmpenie! Ele au un cost, nu sunt gratuite, se finanţează din bani publici. Capitalism sau socialism, totul costă, ceea ce diferă este mecanismul de finanţare şi de formare a preţurilor!
Băsescu n-a spus nimic despre creşterea dementă a datoriei externe şi interne, nimic despre împrumuturile de aproape 30 de miliarde de euro, făcute în doar un an, care trebuie plătite foarte repede, şi nimeni nu pare să ştie cum.
Dacă mă ţin nervii, voi mai comenta, pentru că sunt multe minciuni şi manipulări în discurs. Ce mă uimeşte este lipsa reacţiei prezidenţiabililor, care acum trebuiau să aibă nişte replici devastatoare la discurs. Geoană e cu capra la raze, Antonescu a pus surdină, pentru că liberalii au fost patru ani la guvernare, şi nu se face să-şi tragă singuri şuturi în cur, udemeriştii tac, c-au guvernat şi ei, şi vor să revină la butoiul cu miere, CVT şi Jiji nu-s în stare de aşa ceva, şi cam atât.
Pe Traian Băsescu ar trebui să-l îngrijoreze lipsa de ecou în presă. Subiectul a fost tratat cu indiferenţă sau, şi mai grav, cu ironie, de presă, excepţie făcând oficioasele. Poate se va mai anima dezbaterea, deşi nu cred. E şi ăsta un semn că a cam trecut vremea Măreţului Conducător.
PS: creşterea PIB nu e totul. Lucrurile sunt mai complicate. Şi dacă înţelegem cum gândesc alţii să măsoare performanţele naţiunilor, vom înţelege de ce simpla creştere a PIB nu aduce bunăstarea pentru toţi.
UPDATE: previzibil, Traian Băsescu s-a cerut la TVR , unde a continuat să bată câmpii, să mintă, să se victimizeze şi să acuze "sistemul ticăloşit." Într-o singură privinţă nu minte: el a scos sistemul ticăloşit la suprafaţă, l-a făcut transparent. E chiar prea modest! Pentru că a făcut mai mult: acum el conduce, de la Cotroceni, sistemul, unul care lucrează pentru el şi pentru familia lui, pentru camarila de partid şi de stat. Asta da realizare!
4 comentarii:
Miron Mitrea: Mircea, fii barbat!
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/09/miron-mitrea-mircea-fii-barbat.html
Domnule Consatntin Gheorghe,
Ma bucur ca ati publicat aceasta postare la 17,25, ora la care eu trimisesem editorialul meu la "Tricolorul", inca de la pranz,caci asa este regula in redactie.
Ma bucur, pentru ca exista multe idei comune, dar si diferente explicabile:))
Va deranjeaza "lipsa de reactie" a liderului PRM. Slava Domnului, in cele 2 publicatii care ii apartin gasiti reactii la greu, inclusiv scrise de mine. Doriti "reactii" televizate?:) Probabil ca nu stiti dar PRM si actiunile sale sunt boicotate de televiziuni si chiar este de neinteles de ce. Pentru ca este limpede, prin mediatizarea candidatului PRM s-ar rupe voturi de la Traian Basescu, nu de la Geoana, nu de la Crin. Si atunci, de ce atat spaima si cenzura stalinista in presa "eliberata" in ultimii 5 ani? Poate pentru ca toti conlucreaza pentru inca un mandat pentru T.B.? Pentru ca studiile arata ca "victimizarea" aduce voturi? Nu dezvolt ideea din lipsa de spatiu...
sculaaaatzi voi oropsiiiitzi ai vieeeetziiii....
etc
esti tare nenica...
cercu' cu coltzuri ascutzite, samd...
Basescu si-a pus in gand sa ii plictiseasca pe parlamentari si pe oamenii din fata televizorului....poate asa uita si ei de faptul ca in timpul mandatului de presedinte Basescu nu a facut NIMIC! Are insa cateva realizari la capitolul personal : Protejarea lui Udrea, Eba europarlamentar, Protejarea lui Mircea....si lista poate continua
Trimiteți un comentariu