vineri, 11 septembrie 2009

Banana antirusă pe cale să se destrame

Numeam "banana antirusă" acel spaţiu geopolitic european care pleacă din ţările baltice, trece prin Polonia, Cehia, Ungaria, Ucraina, România, şi are un soi de moţ în Georgia. Ea este creaţia Administraţiei Bush, care a facilitat instalarea la conducerea acestor state a unor regimuri politice neo-conservatoare, strident de dreapta, adesea la extrem, care au instrumentat o rusofobie de-a dreptul iraţională. Asta când n-au instrumentat schimbări de regim prin intermediul "revoluţiilor colorate". Această "banană", pro-americană până la silă, avea şi un alt rol: acela de a diviza "vechea Europă", cea care a fost fermă în atitudinea ei de refuz a modului în care SUA au condus războiul antiterorist.
Acum regimurile politice din aceste ţări din Estul Europei se simt abandonate de noua Administraţie de la Washington, care vrea să aducă alături de SUA şi Rusia, şi China şi alte ţări europene importante, ca Franţa şi Germania, în efortul de a gestiona criza financiară şi economică globală, dar şi reformarea procesului de globalizare. În acest efort, "banana" mai mult încurcă, decât ajută. Iar în aceste ţări decepţia este mare, şi se simte, în rândul politicienilor de dreapta, o mare amărăciune şi evident, frustrările sunt la ordinea zilei. Practic, pentru a vorbi în termenii folosiţi de Iubitul Nostru Conducător, Licuriciul cel Mare are alte obiceiuri sexuale. dar aşa se întâmplă când mizezi totul pe o carte.
Aveţi aici un articol din The Economist, care se face ecoul frustrărilor esticilor faţă de politica lui Obama în raporturile cu Rusia şi cu vechea Europă.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ce tare!
Daca neamurile care au suferit sub cizma rusa constituie o banana anti-rusa, atunci prin deductie Rusia insasi este o maimuta.
O maimuta cu cizme si gaze.
Banana va fi mereu tentanta pentru maimuta si cizma ei.
Iar gazele vor fi mereu tentante pentru neamurile non-bananiere.
Ne asteapta o noua Yalta/Malta?

Karakas spunea...

Legat de viitor, muslumanii vor deveni populatii majoritare in Europa:

http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

geomarz spunea...

"Neamurile care au suferit sub cizma rusă"
Şi, parafrazînd, "neamurile care au suferit şi suferă sub cizma analfabetă americană".
Nimic nou sub soare.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...