Mâine este ziua asumărilor în Parlament, sau cel puţin ar trebui să fie, dacă e să ne luăm după isteriile lui Boc de ieri, de la şedinţa conducerii PDL cu grupurile sale parlamentare. Obiectivul? Nici mai mult, nici mai puţin decât "reforma statului".
Dar indiferent ce-i trece prin minte lui Boc, a comasa câteva Agenţii guvernamentale, a desfiinţa altele, a introduce o lege a salarizării care nu are nimic în comun cu realităţile sectorului bugetar(paranteza asta este pentru dobitocii care cred că noua lege a salarizării este "comunistă": habar nu au despre ce vorbesc! În afară de un raport între cel mai mare şi cel mai mic salariu, înainte de 1989 au existat diferenţe de salarizare între ramurile industriale-eu aveam un spor de aviaţie de 14%, la care se adăuga sporul de vechime-între cei care lucrau în justiţie, în aparatul de partid şi de stat, în educaţie, sănătate, etc. Boc visează cai verzi pe pereţi! Legea asta nu are decât un scop: să scadă cheltuielile bugetare, aşa cum cere FMI pentru a primi nişte bani de care nu avem nevoie în economie, de vreme ce cresc doar rezervele valutare, restul se duce dracului în ritm accelerat) şi a schimba nişte lucruri prin sistemul de educaţie nu echivalează cu reforma statului. Pentru simplul motiv că el o să rămână fix aşa cum este şi acum: total rupt de cetăţeni şi de nevoile lui, parazitat de clientela politică, ineficient şi incapabil să devină acel indispensabil partener al cetăţeanului.
Pentru a fi ceea ce aşteaptă oamenii să fie statul român, altele sunt reformele necesare: depolitizarea funcţiei publice, definirea funcţiilor statului în raport cu noile condiţii rezultate din statutul de ţară membră a UE, definirea bunurilor şi serviciilor publice oferite de stat, a calităţii lor, creşterea transparenţei decizionale, fixarea clară a raporturilor între autorităţile locale şi autoritatea centrală, etc, etc. Aşa ceva nu se face prin "asumarea răspunderii", ci printr-un amplu dialog cu toţi cei interesaţi, pe un proiect care, în acest moment nu există. Există doar dorinţa lui Traian Băsescu de a avea ceva pe răboj la judecata urnelor.
Şi încă ceva: tot Traian Băsescu a girat cea mai mizerabilă acţiune politică din acest deceniu, şi tot printr-o asumare a răspunderii. S-au modificat legile proprietăţii, care au permis un adevărat jaf în domeniul imobiliar şi silvic, dar nu numai, ale Justiţiei, şi aşa s-a transformat DNA în poliţie politică şi nu avem nici acum Coduri civil şi penal şi de procedură noi, ale Sănătăţii, care au permis cheltuieli uriaşe pe nimicuri, fără ca starea de sănătate a populaţiei să fie mai bună. Acum ce vrea? Să se aleagă praful?
Pe nici una dintre aceste legi nu existpă un minim consens, nici la nivelul Coaliţiei de guvernare, nici la nivelul partenerilor sociali, nici la cel al societăţii. Dacă îşi asumă mâine răspunderea, fără să-i pese de acest lşucru, semnalul dat de Boc este ceva de genul: "Boilor, mă doare în cur de voi! Asta vrea Marele Machitor, asta fac! Hai sictir!"
Ce va fi mâine, vom vedea. Oricum, nimic nu mai mege între PDL şi PSD. Azi PDL i-a cerut lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, pe motiv că este candidat, şi că aşa a făcut şi Crin Antonescu. În primul rând, Crin NU a demisionat, ci nu a mai candidat pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Senatului. Treaba lui de ce-a făcut-o. Şi aşa e în topul chiulăilor de la Parlament. Dar nu asta e problema. Problema este că, de fapt, guvernul Boc este un guvern minoritar, pentru că PDL nu poate fi un partid normal. PDL nu are parteneri, nu poate admite faptul că şi alţii au aceleaşi drepturi cu el. PDL vrea să fie noul partid unic.
Cu toate cocoşismele lui, cred că Boc nu va forţa mâine asumarea. Ci va aştepta momentul de după discursul din Parlament al lui Traian Băsescu, din 14 septembrie, în care va pleda pentru acest pachet de legi. În fond, Boc primeşte un răgaz pentru a smulge în ultimă instanţă un consens pe aceste legi. Nu ştiu dacă va putea face acest lucru, pentru că fără încrederea partenerilor de coaliţie, şi fără influenţa lor în mediul sindical, în special, nu se poate construi neccesarul consens despre care vorbeam. Şi cum poţi construi încrederea, când tu îţi tratezi partenerii ca pe slugi?
Oricum, trăim vremuri mizerabile şi fără tâmpeniile astea. Până acum era o mizerie suportabilă. Acum devine insuportabilă. Şi asta se va vedea cât de curând...
PS: nu se leagă, dar e de reţinut! DNA a închis dosarul fregatelor. Ştim de ce l-a deschis: pentru că era ordin să i-o mai tragă lui Năstase, căci, de fapt, el era ţinta. De ce l-au închis? Pentru că nenorocitele alea doi copăi ruginite trebuie înarmate, reparate din nou, şi evident, banii trebuie să meargă la BAE Systems. Că şi englezii au şomeri, şi foame de bani. Iar 500 de milioane de euro nu sunt chiar un mizilic! Aşa că ei au cerut părţii române s-o lase baltă, pentru ca BAE Systems să poată participa la o licitaţie de ochii lumii, că ea e aleasa deja. Şi cretinii ăştia ne dau lecţii că suntem corupţi şi ne fac morală! Iar boii noştri pun botul! Hai, că merităm ce ni se întâmplă!
Un comentariu:
S-a inchis repede dosarul fregatelor pentru ca aia de la CE au pus-o de-o Directiva privind achizitiile de armament. Asa ca trebuie inzestrate repede. mai ales ca s-a reorganizat si agentia aia de compensare.
Trimiteți un comentariu