joi, 26 august 2010

Minciuna fondurilor pentru integrarea ţiganilor



Ţigani integraţi cu bani din portofelul europenilor


Mare ţigănie pe tema integrării ţiganilor! Şi totul a pornit de la un politician aflat în pierdere puternică de popularitate, după ce mai toate "reformele" propuse de el au fost avortate sau au avut efecte zero, abstracţie făcând de scandalurile din stradă. că francezii e cârcotaşi şi iuţi la mânie! Cum omul nostru, Bling-Bling, că despre el este vorba, "s-a ales" la Elysee speculând temerile securitare ale francezilor, şi uşor şi misoginismul lor, ce şi-a zis el: "ia să aplicăm din nou reţeta, că poate bizonul a uitat ce şi cum".

Cum ţiganii sunt iubiţi peste tot precum un buboi pe bucă, ştia că nu riscă cine ştie ce. Şi până acum  în afară de vreo două-trei blesteme din partea unor preoţi şi de înjurăturile opoziţiei de stânga n-a fost prea mare deranj în Franţa. Lucru care a dat idei şi altora, adică italienilor. Bun, ăştia din urmă aveau ei ideile lor, fiind uşor protocronişti în materie, dar ceva mai brutali, aşa că metodele francezilor le pot servi drept sursă de inspiraţie. 

Doar că Sarkozy a deschis o altă cutie a Pandorei, nu aia în care erau xenofobia şi rasismul,  ci aceea a ipocriziei comunitare. Acum toţi se străduiesc să demonstreze cât de mulţi bani investesc ei în acţiuni destinate "integrării" ţiganilor. Ce-i drept, pe hârtie sunt foarte mulţi bani, vreo 18 miliarde de euro.  Bani care ar putea constitui lejer bugetul uneu Ţiganiade, a se citi "Monarho-Repubica Rromă Europeană", în cazul în care cineva ar avea ideea s-o înfiinţeze. Poate prin Egipt, unde vroia Cioroianu să cumpere ceva pământ pentru o astfel de construcţie. Vizionarii nu au presă bună la început. Cu timpul sunt apreciaţi...

Revenim la sumele noastre. S-a spus că România are alocaţi anual de UE vreo 4 miliarde de euro doar pentru rromi. Nimic mai fals! Asta e cifra fondurilor din Fondul European de Solidaritate alocate României pentru exerciţiul financiar 2007-2013. În document, ţiganii sunt de găsit la: "Priority 6: Promoting social inclusion.Romania has large minority groups, such as the Roma, within its population, which are under-represented on the labour market. Priority six concentrates efforts on getting the groups at risk of social exclusion (Roma, disabled, young people leaving state protection institutions, etc.) back into mainstream employment."  Pentru povestea asta sunt alocate 433 de milioane de euro pe şase ani, circa 70 de milioane pe an, adică mai nimic. Şi de cheltuit e greu de ştiut cât s-a cheltuit, în realitate. Aşadar, totul e relativ, cum ştiţi.

 Mai mult, conform documentului acesta, la nivelul UE lucrurile stau aşa:


"According to an analysis of the ESF 2007-2013 Operational Programmes, 12 Member States (see table on page 5) target Roma (among other vulnerable groups). Activities for Roma are funded under 59 Priority Axes in 38 Operational Programmes, which have a total budget of € 17.5 billion (including € 13.3 billion of ESF funds). Roma are targeted as possible participants under initiatives that represent 27% of their total ESF budget. In Hungary and Romania, Roma are potential beneficiaries in more than 50% of the planned interventions, while in Ireland Travellers are a potential target of 99.5% of the planned ESF supported activities for 2007-2013. Czech Republic, Poland, Romania, Slovakia, and Spain have dedicated € 172 million for activities aimed solely at Roma. Projects started in several Member States in 2007 and 2008 with an overall budget of € 141 million. Almost 110,000 Roma already benefited from these interventions."

Deci s-au cheltuit DOAR 172 de milioane de euro din mormanul ăla de bani, asta în 5 ţări? Şi au beneficiat doar 100.000 de ţigani, din cele zece milioane trăitoare în UE?  Praf în ochii proştilor!  Sigur că nu s-a cheltuit mai nimic, fiind vorba despre o birocraţie infernală la Bruxelles, de nepăsarea autorităţilor tuturor statelor membre, care reacţionează doar cu cuţitul la beregată, şi atunci când o fac se gândesc întâi la voturi, şi aşa mai departe, cunoaşteţi poezia.

Să nu credeţi acum că strălucim la alte capitole în atragerea şi cheltuirea banilor europeni. Nu strălucim, ba dimpotrivă, suntem la gazeta de perete, la rubrica "Aşa NU!" Dar e nesimţire curată să spui: "Staţi pe un purcoi de bani, cheltuiţi mai mult pentru ţigani!" Nu, nu stăm! Nu e o problemă de discriminare din partea românilor în ceea ce-i priveşte pe ţigani, cum spun aproape de-a dreptul francezii, ci una de care ţine de modul greoi în care se poate ajunge la banii europeni. Şi cea mai mare problemă este co-finanţarea, în condiţiile în care pe băncile româneşti nu te poţi baza. 

Poate că statul român n-ar mai trebui să investească în nimic, ci doar să finanţeze şi să co-finanţeze proiecte cu bani europeni. Poate aşa se schimbă lucrurile mai rapid, şi au şi ţiganii care vor asta o şansă să se integreze.

4 comentarii:

Anonim spunea...

In opinia mea, FSE e o vaca de muls, dar rezultatele sunt 0 (zero). Si asta la nivelul intregului program. Oricum, o mica corectie: banii de pe Axa 6 nu sunt numai pentru ţigani, sunt pentru toate grupurile "vulnerabile": http://www.fseromania.ro/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=6&Itemid=11
Prin urmare, banii sunt chiar si mai putini.
Ar trebui totusi sa inceapa sa-i spuna cineva lui Sarco ca nu are decat sa cheltuiasca el banii din FSE pe integrarea ţiganilor, la el in Franţa.
Deşi nu-mi place deloc individul Băse, totuşi a moşit şi el o idee cat de cat, anume că ţiganii trebuie tratati ca o problema europeana. Ar fi in interesul nostru ca tara si popor sa facem propaganda pe aceasta tema, pentru a ne scoate odata stigmatul români=romi=ţigani.

ama spunea...

Am trecut si eu prin localitatea aceea cu palate inumae si inutile.
S epune ca in palatele cu pricina nu exista pa curenta si wc-uri. Si nic nu locuieste nimeni in ele. SInt numai asa de fala... :lol:

Fluiratorul spunea...

Deh, comuna Buzescu... Sau poate nu, pentru ca eu am fost in faimoasa comuna in vara lui 2003, si arata cam ca in poza de mai sus, plus o casa leita Muzeul de Istorie din Bucuresti (cred ca pe-acolo cersise si furase Patraulea, actualmente proprietar), ori 2003 este binisor inainte de aderare, libera circulatie, etc...

Sint multe de spus, printre care mai interesante ar fi doua, o constatare si o intrebare. Constatarea: sint multi tigani cu bani, nu neaparat la modul opulent, dar multi cu dare de mina. N-am auzit sa faca ceva pentru semenii lor tigani, mai putin norocosi. O investitie, ceva care sa produca. Stiu de ce n-o fac, si atunci de ce-ar face-o membrii unei alte etnii, cu scopul de a-i ajuta pe tigani. Sint si romani saraci, chiar foarte destui. Si intrebarea: in baza carei legi le da Sarkozy bani ca sa plece din Franta?

Karakas spunea...

@bladhound, nu e idea lui Base cu tiganii, e imprumutata de la PSD. Nastase a propus de mult o institutie europeana pentru tigani cu sediul la Bucuresti.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...