luni, 16 august 2010

Şoricelul obraznic



FSB, serviciul de contraspionaj al Federaţiei Ruse a reţinut, după un flagrant, un diplomat român de rang înalt. Ce s-a întâmplat cu adevărat, e greu de spus. Cât de jos mai pot ajunge relaţiile Bucureştilor cu Moscova, după povestea asta? Nu de altceva, dar la bruma de relaţii pe care o avem, e greu de imaginat un "mai rău".

Cred că întrebările la care trebuie să răspundem, în primul rând, sunt, şi în cazul în care e vorba de un act de spionaj real, dar mai ales în cazul unei înscenări, de ce acum şi  de ce aşa, cu artificii şi spectacol de sunet şi lumini? De obicei lucrurile astea se fac pe tăcute, că nici ruşii nu sunt cine ştie ce sfinţi, au şi ei ditai muscoiul pe căciulă! 

Părerea mea este că ni se transmite să şedem blânzi în legătură cu Republica Moldova. Când trimiţi la Chişinău pe post de consilier al unui preşedinte-copie a lui băsescu un agent al SIE, aşa cum spun nişte guri rele chiar de la Bucureşti(apropo, tipul a primit peste nopate şi cetăţenie moldovenească!), la ce să te aştepţi? 

Oricât nu ne place acest adevăr, faptul că suntem membru NATO nu înseamnă că putem face fix ce ne taie capul în relaţiile cu Rusia, plecând de la idee că noi suntem şoricelul Jerry şi există buldogul american care ne scoate din ghearele cotoiului. Doar că buldogul şi cotoiul au agenda şi jocurile lor de interese, şi nu prea au timp de suferinţele şoricelului obraznic.  Ba, mai mult, îi încurcă şi le pun nervii la încercare. 

Cred că ultima tâmpenie pe care am putea s-o facem ar fi să ne ascundem în spatele explicaţiei "spiona pentru NATO". Pur şi simplu este o operaţie românească, fără minte, care face parte dintr-un joc de orgolii între cele două capitale, aşa cum au fost cele mai vechi, dintre Moscova şi Londra. În care joc  Londra a fost obligată să facă ciocul mic, după ce a pierdut bani în afacerile cu Federaţia Rusă. Noi nu avem de pierdut nimic, pentru că nu avem relaţii. Aşa că probabil vom continua să-i călcăm pe nervi pe ruşi. Ceea ce va face batalioane de proşti de la Bucureşti să aplaude.

Nu cred că ruşii ne vor atinge la gaze. Nu-i interesează, pentru că îi lasă pe nemţi să ne taxeze în locul lor. Oricum ne va taxa mai rău ca ei Videanu, care vrea să alinieze preţurile la gazele din producţia internă la preţurile externe. De fapt, nu cred că existăm pentru ruşi. Politic vorbind, că economic lucrurile se schimbă: fără ca rusofobii noştri să scoată un diftong, ruşii au ocupat deja nişte înălţimi de comandă. Şi-şi văd de afaceri nestingheriţi, cu rezultate satisfăcătoare pentru ei şi păguboase pentru noi. Să fim sănătoşi, că are cine ne mulge!

PS: tipul a fost declarat persona non grata şi trebuie să plece în 48 de ore. Circul mediatic s-ar putea opri aici. Aştept însă cu nerăbdare reacţia Iubitului Conducător. Ca să ne râdem, că mai mult decât glumiţe tâmpite nu avem pe post de politică faţă de Rusia...

5 comentarii:

Anonim spunea...

Du-te-n mortii ma-tii de tradator bolsevic.

Karakas spunea...

Un diplomat nu poate fi arestat, asa cum afirma sursa. O persoana cu pasaport diplomatic poate fi cel mult retinuta, dar conform Conventiei de la Haga re. relatii diplomatice intre state, persoanele cu pasaport diplomatic au imunitate deplina in tarile unde sunt acreditati, si nu pot fi arestati.

Greu de comentat altceva. Foarte posibil sa fie si o inscenare, dar la fel de posibil e ca diplomatul respectiv sa lucreze pentru SUA/NATO. In orice caz, daca ultima varianta se adevereste (desi nu cred ca vom afla adevarul), l-au pregatit foarte slab in activitatea de spionaj.

Constantin Gheorghe spunea...

Cum vedeţi, cretinii au început să tropăie! Poporul ăsta e fără speranţă! Şi-o merită, indiferent de ce păţeşte!

Karakas spunea...

Stii cum e, adevarul supara, iar de analizat evenimente, putini se pricep. Nici macar nu era un material pro-rus. Cind nu te duce mintea cel mai usor e sa injuri.

Karakas spunea...

Interesant ca presa romana inca nu a preluat si nu a analizat Comunicatul MAE al Rusiei din 18 august, 2010 semnalat si de Reuters.

http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/2E34F6F33B8C0922C3257783004899AA

Lucrurile sunt interesante, mai ales la sfirsit, anume ca partea rusa atentioneaza/ameninta Romania cu posibile urmari, consecinta a expulzarii diplomatului rus, care nu ar fi facut activitate de spionaj in Romania:

“В этой связи выражаем решительный протест румынской стороне, на которой вся полнота ответственности за возможные последствия. Оставляем за собой право на принятие ответных мер”

Stirea Reuters:

http://in.reuters.com/article/idINIndia-50923720100818?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2FINworldNews+%28News+%2F+IN+%2F+World+News%29

PS: Comunicatul de Presa al MAE al Romaniei din 17 august, 2010 nu dezminte actul de spionaj.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...