miercuri, 18 august 2010

Sistemul cu prea multe moaşe



Mă cuprinde o imensă scârbă de tot ce întâmplă în ţara asta. Cârnatul ăla care e ministru al Sănătăţii se face că plouă şi cere Primarului General al Capitalei să demită conducerea Maternităţii Giuleşti. Ăia de la Primărie zic că l-ar demite, dar contractul de management nu e semnat cu ei. Şi uite aşa venim la sportul preferat al românilor: pasatul pisicii moarte de colo-colo.

Şi ce rezolvă demiterea? Cei patru copii morţi învie? Cei şapte răniţi se vindecă peste noapte? Nu mai suferă? Dispar peste noapte problemele din sistem?

Vrem să dăm spitalele în administrarea primăriilor. Dar s-a întrebat vreun dobitoc dacă primăriile sunt pregătite să le administreze? Să genereze politici publice de sănătate? Las la o parte costurile de operare, care vor creşte. De unde oamenii, că managerii în sănătate nu se găsesc pe toate drumurile? O luăm ca în anii 50 şi-i facem pe puncte? N-a făcut o experienţă Nicolaescu, atunci când a înlocuit medicii directori de spitale cu "manageri", de s-a ales praful? N-am învăţat nimic din asta?

Apoi va rămâne un soi de dualism: o serie de spitale vor trece în administrarea directă a primăriilor, altele vor fi în parohia MS. Şi toţi trebuie să interacţioneze  cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cu Casele judeţene. Totul va deveni un şi mai mare coşmar decât cel din acest moment. Pur şi simplu este cazul copilului cu mai multe moaşe, care poate muri cu buricul netăiat.

În loc ca Nuţica să spargă bani pe programul ăla cretin de case pentru "specialişti" la ţară, mai bine am construi opt mari centre medicale de excelenţă, în cele opt regiuni de dezvoltare, dotate cu tot ce trebuie, care să se ocupe de cazuri grave. De ce să nu dezvoltăm chirurgia cardiacă pentru copii la Târgu Mureş? De ce să nu avem clinici de transplant de măduvă? De ce să nu facem centre oncologice bine dotate în cele opt regiuni? De ce aceste centre să nu fie dotate cu elicoptere, cu spitale mobile? De ce să nu profite de ele facultăţile de medicină din Bucureşti şi din provincie?

Ce e mai important? E-birocraţia, pe care vrem să dăm 500 de milioane de euro, sau sistemul de sănătate? Noi decidem priorităţile, pentru că noi dăm banii,. nu idioţi ca boc sau cârnatul ăla de la sănătate. Dacă vrem să fim îngrijiţi cum se cuvine, să le spunem clar şi răspicat asta şi lui băsescu, şi lui boc, şi termitelor portocalii.

Altminteri vom continua să numărăm morţii şi să plângem unii pe umărul celorlalţi, în timp ce băieţii deştepţi ne fac la buzunar.

Un comentariu:

ama spunea...

Din nefericire, acesta este numai VIRFUL aisbergului (sau trebuia sa sciru "ice berg"). Acesta este crudul adevar.
In fiecare zi cind un medic ajunge acasa, multumeste pronieie ceresti ca nu a fost acuzat de malpraxis in ziua aceea caci orice face este in aceasta catregorie.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...