marți, 17 august 2010

Noi i-am ucis pe copiii ăia



Statul suntem noi, cetăţenii lui, plătitori de taxe şi impozite şi alegători, posesori de drepturi, libertăţi şi obligaţii. Din prostie, indolenţă, ticăloşie chiar, am dat administrarea statului pe mâinile unor canalii. Acum vedem cât ne costă prostia. Şi cu toate astea ne limităm la a ne indigna fiecare în sinea lui şi de a vărsa, cel mai adesea ipocrit, o lacrimă în amintirea victimelor proastei guvernări, pe care o tolerăm şi chiar o încurajăm cu pasivitatea noastră.

Spunem că pentru noi priorităţi sunt sistemul de sănătate şi educaţia. Dar nu am mişcat un deget când guvernanţii au acordat cele mai mici sume din buget celor două sisteme. Mulţi s-au bucurat ca nişte tâmpiţi când le-au fost reduse posturile şi salariile bugetarilor.

După tragedia de la Maternitatea Giuleşti ar fi trebuit să fie zeci de mii de oameni sub ferestrele lui băsescu şi ale lui boc. Apropo de băsescu: ipochimenul n-a găsit timp de un comunicat de presă măcar, în care să exprime compasiunea faţă de victimele sistemului pe care îl păstoreşte. Şi de a cărui  bună funcţionare este şi el responsabil. Te pomeneşti că dacă dă ochii cu părinţii victimelor, le dă şi un cap în gură, că-l enervează cu reproşurile lor. Nimic din toate astea. Cu un "Dumnezeu să-i ierte!" am rezolvat problemele de conştiinţă.  

Dacă ar fi să se decreteze o zi de doliu naţional, cum populist cer jurnaliştii de la Antene,  ar fi modul nostru de a ne asuma vina morţii celor patru copii. Pentru că noi suntem principalii vinovaţi de ceea ce se întâmplă. Noi i-am votat pe idioţii care ne conduc. Noi îi tolerăm acolo, pentru că nu ripostăm la hoţiile şi la incompetenţa lor. Iar dacă stau bine să mă gândesc, ar fi şi un doliu pentru noi, pentru speranţele pe care le-am ucis cu neputinţa noastră de a ne asuma responsabilităţi. La urma urmei, noi i-am ucis pe copiii ăia...

16 comentarii:

calinsi spunea...

Hai sa simplificam : Vinovat de moartea copiilor este cel / cea care era platit/a ( mult , putin ) sa-i supravegheze . In rest sint sofisme pentru handicapati .

Constantin Gheorghe spunea...

Ce simplu! Şi ce imbecil! Suntem cu toţii vinovaţi, pentru că ne lovim de lucrurile astea şi nu facem nimic să le schimbăm.

Fluieratorul spunea...

Doua lucruri:
1. Ala care mai spune ca de la aia care sint prost platiti nu trebuie sa ne asteptam sa-si faca treaba cum trebuie are un nivel de inteligenta discutabil, cel de prostie fiind indiscutabil. Salariile conform fisei postului sint cunoscute, ala care a semnat de acceptare sper ca nu era timpit si a stiut la ce se baga. Deci, daca nu sintem in full idiocracy, ca sa nu stim despre ce e vorba in propozitie, cred ca toti care depasim IQ 90 stim ce se asteapta de la noi. Personalul de pe etajul cu incendiul de la maternitatea Giulesti este puscariabil. Si sint multi asa, cu bani putini sau multi, pentru ca nu le pasa pe ce iau leafa, o vor gratis, mare sau mica, pentru ca, nu-i asa?, li se cuvine.
2. Aia care spun ca nou nascutii morti nebotezati n-au dreptul la inmormintare crestineasca pentru ca n-au fost botezati, deci nu sint crestini (desi sint din parinti crestini), sau sint vinovati de pacatul originar (halal religie a iubirii si iertarii, asta mi se pare o timpenie dogmatica pe care ma mir ca atitia oameni inteligenti, cu inclinare spre religie, o accepta), or fi ei buni ortodocsi by-the-book, cu dogma in freza, dar nu sint oameni. BOR rules, babele si politicienii fac scurta la mina de atitea cruci, si tara asta e plina de cretini amorali cu pretentii de cucernicie.
Atit.

Constantin Gheorghe spunea...

În contractul lui de muncă nu scrie că este obligat să accepte reducerea salariului cu cât vrea pula lui băsescu, pentru că guvernul este o adunătură de cretini. Iar norma europeană este de un asistent la doi prematuri, la terapie intensivă neo-natală. Acolo era O SINGURĂ asistentă la 11 prematuri, şi trebuia să se ducă singură la farmacia spitalului, să ia medicamentele şi substanţele. Aşa că "personalul" era cu TOTUL o asistentă! Care, sigur, e puşcăriabilă, după lege, dar n-are nicio vină. Că nu ea a făcut calculul energetic al reţelei, nu ea n-a instalat detectoare de fum, şi aşa mai departe. E simplu să dai vina doar pe ea, şi să-i consideri pe ceilalţi curaţi-uscaţi.

Andrei Gheorghe spunea...

Exploziile au avut loc seara, in timpul garzii. Nu stiu in ce regim functiona garda la maternitatea Giulesti dar pot sa va spun cum este la Institutul Marius Nasta (centru tertiar in pneumologie): 1 medic specialist pneumolog, 1 chirurg toracic, 1 medic rezident - astia 3 arici pe tot spitalul. 2 asistente la camera de garda si cate 1 asistenta pe fiecare sectie. Asta inseamna ca atunnci cand camera de garda este aglomerata, deja nu mai poti sa vezi vre-o eventuala urgenta de pe sectii. Iar daca se mai cufureste cineva si tine asistentele ocupate - poate sa se detoneze, in aia a ma-sii, o aripa intreaga a institutului si sa se prinda lumea mai greu.

Asa nu mai urlati cu atata sete de sange atunci cand nu cunoasteti situatia.

Fluieratorul spunea...

My dear. Sa-si asume raspunderea cine trebuie sa si-o asume. Greu lucru, in Romania sintem invatati sa ne cheltuim energia dind motive ca de ce n-am facut ce aveam de facut, mai degraba decit sa facem.

Stiu in ce conditii se lucreaza in spitale, si mai stiu ca alea 5 minute in care asistenta pleaca la toaleta, dintr-un salon de terapie intensiva, sint de fapt 30 de minute, timp in care un bolnav cu probleme poate muri.

Vreti sa va dau exemple, cu nume si date, de prost tratament, in spitale? Vreti sa va dau exemple de spate intors, de sictir, de mizerie, de discriminare, cu nume si date? Vreti sa va spun ce se intimpla in sectiile de spital noaptea? Vai de capul aluia carenu-si poate lua singur un pahar cu apa, sau nu se poate duce singur la toaleta.

Sint astea scuzabile de un salariu mic, sau de reducerea lui unilaterala? Nu, motivele nu merg la micimea salariilor, deci revin: ala care motiveaza proasta calitate cu micimea salariului, sa se duca sa se plimbe.

Discutati despre cauzele adevarate: proasta organizare, subfinantare, rea intentie, orice. Dar nu mai scuzati proasta prestatie cu ideea ca la banii luati, mai mult nu merita sa faci. Asta daca vreti sa faceti vreo diferenta (ceea ce stiu de mai de mult ca, de fapt, nu vreti)...

Anonim spunea...

ma baieti de la tara ati vrut voi vest sau nu? e asta este vestul adevarat din spatele vitrinelor luminoase! sa-l stapiniti sanatosi si fericiti. la mai mare!

Anonim spunea...

am uitat! nea nicu este de vina nu-i asa?
as vrea eu sa apara in vest vreodata calitatea vietii care a fost in romania chiar si in anii 80! stiu ca nu se va intimpla si va ramine doar un vis insa va spun voua care nu stiti inca pe ce lume va aflati ca sa va intre bine in cap ce ati avut si ce ne-au luat vesticii vostri iubiti care-si bat joc de noi ca tara si popor din cauza voastra a celor proveniti de la tara si a caror principala caracteristica este servilismul fata de straini.

pacos spunea...

Sigur ca suntem vinovati. Suntem vinovati ca am acceptat ca sistemul sa functioneze in parametrii astia. Pentru ca am permis ca banii destinati exclusiv sanatatii sa fie dijmuiti de niste nemernici. Pentru ca am acceptat ca salariile din sistem sa fie unele de subzistenta. Si, in egala masura, ca permitem unora care n-au nicio legatura cu esenta profesiei sa profeseze inca. Ca am permis ca inumanul sa ajunga ceva firesc in spital. Ca am permis unora dintre cei care formeaza sistemul sa se creada dumnezei. Carora li se poate permite orice, oricand, pentru ca scapa nepedepsiti. Pentru ca le-am permis astora sa creada ca cei care ajung pe mana lor sunt insignifianti. Marunti. Nu conteaza daca mor, cata vreme nu fac parte din colateralii componentilor sistemului. Pentru ca am permis ca neglijenta, indolenta, nepasarea sau ticalosia sa conduca si sa faca parte din acest sistem.
DA, SUNTEM VINOVATI. Bine ca nu suntem in State. Si rau ca la noi nu poate exista un Drasius Kedys. Inca.

Andrei Gheorghe spunea...

Fluieratorule, si astea pot fi importante dar in cazul de fata sint secundare.

Repet: cunosti sau nu cunosti ce fel si mai ales cat personal era in maternitatea giulesti la ora exploziei? de asemenea, stii sau nu stii ce probleme/activitati se desfasurau in clinica la ora exploziilor?

Si te rog, hai sa nu incepem sa ne jignim.

Chrome spunea...

Sigur ca suntem cu totii vinovati, dar... Pe site-ul Presedintiei exista, de ceva vreme, "Raportul Comisiei Prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice din România intitulata pompos "Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetateanului"!

Ar fi trebuit sa urmeze si "Pactul pentru sanatate", dupa modelul "Pactul pentru educatie", pentru a ingropa definitiv si sistemul medical "ticalosit" din Romania! Spre gloria eterna a Groparului suprem!

Fluieratorul spunea...

@Andrei Gheorghe

Nu pot eu sa va jignesc atit cit o faceti singur...

Discutia nu e numai la spitale, sint multi oameni prost platiti in tara asta. Nu mai departe decit ieri, am auzit o replica de tot bunul simt, nu la televizor ci in direct, de la un pompier cu liceul neterminat si cu un salariu ramas dupa reduceri pe la vreo 500 de lei. Omul a zis: "trebuie sa ne facem treaba, pentru ca daca in tara asta ne-am baga picioarele toti aia cu salarii mici, unde am ajunge?".

In familia omului astuia e un copil la scoala, iar el si nevasta, cu munca de dimineata pina seara, abia trec putin de 1100 lei pe luna. Si mai e si mult bun simt.

Asadar, ce cunosc sau nu cunosc eu despre maternitatea Giulesti e secundar. Unele ispravi de-ale lor sint publice, si chiar cu toata gentiletea mea naturala, care-mi spune sa nu pun botul la ce aud, vad si citesc in media, si sa dau informatiilor publice o pondere de 0.1% in informarea mea, pentru maternitatea susmentionata (si nu numai pentru ei) tot e prea mult ca sa fie trecut cu vederea.

Au nu care cumva lucrati in sistem!?

Andrei Gheroghe spunea...

Nu inteleg ce legatura are pompierul nostru cu mesajul meu precedent.

Vad ca esti agitat impotriva mea si nu vad motivul. Hai sa tragem aer in piept, sa il dam afara, sa ne spalam cu apa rece pe fata, sa ne asezam din nou pe scaun. Te-ai mai linistit?

Acuma o sa te ajut putin, sintetizez: cati crestini erau pe sectie la momentul respectiv (numarul, intelegi?) si ce probleme aveau de rezolvat (adica ce treaba faceau ei, pricepi?).

Hai, ca nu te las. Incearca de data asta sa nu mai raspunzi pe langa.

ama spunea...

@ FLuieratorule
Normarea in lumea buna pentru o sectie cu prematuri (ne-a spus-o un nene de la alt spital) este de o (una) asitenta la 2 (doi) copii. In sectia aceea de prematuri trebuiau sa fie 5 (cinci asitente) si ceva personal auxiliar (cu mopul in mina sa faca curat si sa aduca ce mai trebuie pe acolo, ca sa nu se duca asistenta nicaieri).
Deci, revenind. Modul corect de punere a problemei, este cel al lui Andrei Gheorghe.
Intr-o asemenea harababura generalizata, subfinantata (si nu ma refer acum la salarii), subdotata cu materiale si personal acestea din urma sint probelemele reale. Problele de ORGANIZARE.
Sintem acum intr-o etapa echivalenta cu cea de dupa al doilea razboi mondial, cind un geniu in organizarea sanitara (sustinut de politica vremii) a adus Romania din Africa (unde se afla la vremea aceea)in Europa acelei vremi. Acum sintem din nou in Africa sau India sau Tucia, cu certitudine, ceva mai avansati decit Rpublica Moldova (unde nu s-au mai platit slariile de luni de zile iar tot ce se foloseste intr-un spital se cumpara de pacient), dar tindem serios catre ea.

Fluieratorul spunea...

Gazdei:

Eu sint foarte linistit, atit de linistit incit nu prea scriu cuvinte greu de pronuntat in public, si nici nu pun porecle (dar le recunosc pe cele reusite, aferim!) acolo unde ar trebui sa analizez la rece.

Nu ma cert niciodata, nu-mi ies din fire, nu ridic vocea niciodata, si la nevoie pot sa injur cu "dumneavoastra" in fraza, perfect politicos, mai dur decit oricare dintre aia cu care am avut ocazia sa-mi incrucisez lipsa argumentelor. In scris si prin viu grai.

De comentat, am comentat la adresa unui comentator la comentariul dvs., care aducea in discutie salariile mici, si dindu-se ca asta a facut si face si o parte a mainstream-ului, m-am atacat pentru ca una e una si alta e alta.

Pompierul despre care am vorbit mai devreme, in lumina acestei clarificari, a spus esentialul: oricine am fi si orice am face, pe oriciti bani, daca ne bagam picioarele, e grav. greseala e omeneasca, perseverenta in greseala (mai ales cind se mai si motiveaza aiurea), e diabolica. Prostia si nepasarea sint mai rele decit orice.

Bine inteles ca e problema de viziune si organizare, asta vreau sa spun. Asistenta a lipsit din salon (vina/problema ei), si n-a avut inlocuitor (vina/problema administratiei, mult mai mare, generalizata, si nu numai in sistemul medical).

E ok acum, sau trebuie sa scriu si in turca?

calinsi spunea...

Hai ca s-a patruns misterul : din cauza "subfinatarii cronice" , asistentele faceau chef de Sfinta Maria intr-un salon . Concluzia : vinovati sint basescu , boc , obama , putin si JFK .

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...