marți, 31 august 2010

Industria timpului liber



În 1999, în vechiul sediu al Senatului, PSD organiza lunar o serie de dezbateri, sub genericul "România, încotro?" Dezbateri extrem de interesante, dar care nu i-au interesat pe idioţii din presă, că de, ăia de se zbăteau acolo să dea un sens acţiunii politice a partidului erau nişte "comunişti". Şi ce dracu' putea să iasă bun din mintea unor comunişti?  

Ei bine, a ieşit programul de guvernare al guvernului Adrian Năstase, program care a readus creşterea economică şi a permis îndeplinirea condiţiilor de aderare la UE şi la NATO.  Sigur, nici cele două procese n-au avut parte de o presă prea bună, că doar erau la guvernare "comuniştii", şi ce dracu' ştiu comuniştii? De aia nici acum nu prea înţelege lumea ce şi cum cu UE. Care nu există decât când ne urechează pentru ANI şi DNA, când ne trimite Bling-Bling ţiganii acasă şi când nu poate atrage Berceanu bani de autostrăzi. Evident, şi atunci când statisticile ne situează pe primul loc la belele şi pe ultimul la lucruri de bine. 

Mă gândeam că celor de la PSD nu le-ar fi stricat să reia această acţiune. În primul rând pentru a vedea pe cine se mai pot baza în formarea unui guvern, ce specialişti mai au, ce le mai trece acestora prin minte. În al doilea rând pentru a-şi verifica ipotezele de lucru. Şi în al treilea rând pentru a vedea ce reacţie stârnesc propunerile lor.

Cum atunci eram fascinat de connceptul "Noii Economii"(era cam pe vremea bulei speculative a Dot.Comurilor, când se părea că ni se deschid noi orizonturi economice, bazate pe noile tehnologii informatice, comunicaţii mobile, Internet, etc) am comis şi eu o intervenţie pe tema asta. În care introduceam conceptul de "economie a timpului liber". 

Plecam de la constatarea că în Occident se observa  o scădere evidentă a timpului de lucru. Era pe vremea în care în Franţa se introducea săptămâna de lucru de 35 de ore, iar nemţii reduceau şi ei numărul de ore lucrate săptămânal. Până şui americanii şi japonezii o luaseră pe calea asta.

Ideea era că oamenii dispuneau de mai mult timp liber, dar şi de ceva mai mulţi bani. Iar timpul liber trebuia umplut cu ceva. Turismul, aşa cum îl ştiam noi atunci(şi acum) trebuia să sufere o mutaţie, să ofere produse mult mai complexe, dincolo de obişnuitele apă, soare, sex, haleală. Era vremea investiţiilor în mari parcuri de distracţii, generaliste sau tematice(apropo, francezii au vreo 450 de astfel de parcuri, începând cu Disney Land  şi terminând cu Asterx şi Obelix), dar şi a altor distracţii. Mai mult, este nevoie de evenimente în toate anotimpurile, organizate în marile oraşe, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Apropo: înainte de a fi fost un eveniment cultural de succes, "Sibiu, capitală culturală a Europei" a fost un mare succes economic. Şi a obligat şi la renovarea oraşului, care arată decent acum. Iar câştigul de imagine este evident, şi se traduce şi acum în bani.

Construirea unei industrii a timpului liber presupune personal specializat, pe care şcoala românească nu are cum să-l pregătească. Gândiţi-vă de ce ar fi nevoie pentru organizarea unui spectacol, personal specializat vorbesc. Şi vedeţi dacă se pupă cu lipsa de cultură generală a celor pe care îi scoate şcoala românească.

A devenit o modă să înjurăm primarii pentru că organizează "paranghelii" din bani publici. Dar asta se face peste tot în lume, şi permite unor profesionişti: actori, cântăreţi, graficieni, creatori de costume, ingineri de sunet, creatori de efecte speciale, furnizori de diverse servicii tehnice, să trăiască. Mă uit la francezi: în fiecare primăvară prezintă programul evenimentelor publice, de la sărbători populare la Festivalul Filmului de la Cannes şi la cel teatral de la Avignon. Sunt cu sutele. Ai de unde alege, pentru orice gust şi pentru orice pungă. Aşa dau de lucru la peste 100.000 de oameni! Plus munca temporară.

Vin şi vă întreb: ce s-a întâmplat în Bucureşti, spre pildă, în astea trei luni de vară? Ce evenimente culturale au avut loc? Cum poţi să-ţi petreci timpul liber? Unde? Strica să avem la Snagov "Parcul Dracula"? Dacă nici în jurul Bucureştilor nu se pot dezvolta baze de agrement, care să organizeze evenimente tot timpul anului, atunci unde se poate face asta în România?

Şi atunci, la ce bun zbaterile Fecioarei din Pleşcoi? Prostelile ei? Dacă nu înţelegem să construim o astfel de industrie a timpului liber, turismul românesc va rămâne o labă tristă, bun de pretext pentru cheltuirera banilor publici pe nimicuri "savante".

UPDATE: asta e mai aproape de realitate. Deşi nu ne place, aşa facem noi, şi ce iese vedeţi cu ochiul liber zi de zi.





  

5 comentarii:

Shadow spunea...

Nu ati inteles dle Gheorghe ca "targetul" cucoanei sunt "strainii" si nicidecum romanii? Si musai totul trecut prin "imaginea" ei. Deh ne trebuia si noua o "iulia timosenko" la fel de blonda ca altfel tuseam.

Francezii au si nu stiu cate "fete de la musique" unde se canta pe strada, barurile si restaurantele sunt pline, ba au mai inventat si plaja pe malurile senei mult prea poluata pt a face si baie in ea. Toate aceste evenimente anuale dau de lucru celor care se numesc "intermitenti" de la teatru la circ si invers.
Si sa vezi chestie reuseste sa-i si impoziteze nu stiu cum "naiba" fac.

La noi sunt cateva festivaluri ale berii, mai era ceva pe la Sighisoara si in rest "scrisul cu oi" pe dealuri.


Au jocuri de lumini, au in fiecare orasel, oricat de mic, odata pe an ziua de aniversare. Au festivaluri medievale(Provin, etc) unde si actorii si figurantii dar si turistii vin ca la bal mascat costumati de epoca. Si acolo nu te pui "in cur" pe un scaun sa bei o bere ci ai activitati pt copii, tras cu arcul, lupte cu sabia, turniruri, spectacole cu povesti cu vikingi, cu pasari rapitoare, cu scene, etc.
Toate aceste activitati in afara eliminarii stresului de zi cu zi produc bani pt "intermitenti" si pt restaurante, baruri, etc.

Anonim spunea...

Şcoala românească nu poate pregăti acum personal pentru turismul modern. Nu a putut nici în "epoca palmierilor". De fapt, nici nu a putut vreodată, pentru simplul motiv că nu au avut cu ce lucra. Aşa cum unui sculptor îi trebuie marmura, bronzul sau argila, unui specialist în turism, de la picolo până la managerul de staţiune, îi trebuie ...turiştii. Iar deasupra lui, trebuie să fie nişte oameni cu cap.

Marele proiect al celui Mic şi Creţ care putrezeşte la Ghencea, căruia i-a făcut o publicitate aproape occidentală la vremea lui, proiectul staţiunilor de la Marea Neagră, arăta superb din punct de vedere arhitectonic, era aprovizionat chiar şi în "epoca lipsurilor"... dar fusese de la început gândit, creat, construit pentru o categorie de turişti cărora le era inutil: turiştii (occidentali şi români) cu venituri reduse. Pentru ei a încheiat contractul cu Club Med, pentru echivalentul lor român a organizat vacanţele prin UGSR. Maniacul Ideologic comunist a vrut să facă o afacere "în spiritul moralei socialiste", oferind condiţii (pe care el le credea a fi) de lux lui nea Ghiţă venit din fundul unei anume provincii unde se bea mult şi oamenii sunt foarte religioşi. Sau lui nea Jerzy, venit din ceţurile Balticii la soarele nostru, cu sticla de vodcă în rucsac. Sau, de ce nu, lui nea Georges, venit la tarife sociale la Club Med. Programe turistice pentru tipi nu prea inteligenţi, care nu cunosc decât limba lor maternă, veniţi cu familia, căţelul şi borcanul cu varză şi care ştiu doar să se îndoape, echivalentul de acum 20-30 de ani al vacanţelor "all-inclusive" turceşti. Nu degeaba turistul mare băutor de bere ieftină care se duce în 2010 în Turcia seamănă cu turistul care venea în 1989 la Mamaia sau la Saturn. Sau poate e fiul aceluia.

Cine ştie, poate dacă nu era maniac ideologic, conu' Nicu Piticu' ar fi fost în stare să facă şi el măcar o mică-mică versiune a Ibizei. Sau un mic Vegas. Sau, de ce nu, un Times Square :) În felul ăsta, mai scotea şi el un mic profit.

Urmaşii lui de drept adică PSD şi PDL care sunt 2 feţe ale aceleiaşi monede au exact aceeaşi problemă de înfruntat, iar moştenirea ideologică nu îi lasă să facă altceva.

Festivaluri pentru... "rockeri, punkeri, metalişti etc"... pe care publicul rural îi crede în continuare subumani!?...

Discotecă în aer liber, cum fac uneori vienezii pe Ring, la Primărie... când publicul urban e dresat de mogulime ani în şi să creadă că obişnuiţii cluburilor şi discotecilor, "băieţii şi fetele de Dorobanţi" sunt nişte creaturi mizerabile!?...

Parcuri tematice ...când publicul conservator e convins că sunt kitschul kitschului?... Circuit de curse... când publicul a urlat precum fraţii lor mâncători de banane de la Zoo, chiar şi numai pentru cele 2 curse mari şi late care s-au ţinut în Bucureşti!?

Dacă baza ta electorală o reprezintă nişte tipi conservatori, căpoşi, lipsiţi de umor, ţărani, orice încercare de a face ceva din cele de mai sus îi va face să urle "pe ce dau ăştia baaaaniiiii!!!" De asta niciunul din cele 2 partide populiste, unul roşu şi altul portocaliu (care în mod ciudat şi contrar legilor opticii prin combinarea culorilor dau o culoare maro, adică o culoare de....) nu vor face nimic din toate astea. La politicieni maro şi consumatori maro, producătorului îi e greu să ofere altceva decât ...o materie moale şi maro.

Anonim spunea...

(continuare)

Cine ştie, poate dacă nu era maniac ideologic, conu' Nicu Piticu' ar fi fost în stare să facă şi el măcar o mică-mică versiune a Ibizei. Sau un mic Vegas. Sau, de ce nu, un Times Square :) În felul ăsta, mai scotea şi el un mic profit.

Urmaşii lui de drept adică PSD şi PDL care sunt 2 feţe ale aceleiaşi monede au exact aceeaşi problemă de înfruntat, iar moştenirea ideologică nu îi lasă să facă altceva.

Festivaluri pentru... "rockeri, punkeri, metalişti etc"... pe care publicul rural îi crede în continuare subumani!?...

Discotecă în aer liber, cum fac uneori vienezii pe Ring, la Primărie... când publicul urban e dresat de mogulime ani în şi să creadă că obişnuiţii cluburilor şi discotecilor, "băieţii şi fetele de Dorobanţi" sunt nişte creaturi mizerabile!?...

Parcuri tematice ...când publicul conservator e convins că sunt kitschul kitschului?... Circuit de curse... când publicul a urlat precum fraţii lor mâncători de banane de la Zoo, chiar şi numai pentru cele 2 curse mari şi late care s-au ţinut în Bucureşti!?

Dacă baza ta electorală o reprezintă nişte tipi conservatori, căpoşi, lipsiţi de umor, ţărani, orice încercare de a face ceva din cele de mai sus îi va face să urle "pe ce dau ăştia baaaaniiiii!!!" De asta niciunul din cele 2 partide populiste, unul roşu şi altul portocaliu (care în mod ciudat şi contrar legilor opticii prin combinarea culorilor dau o culoare maro, adică o culoare de....) nu vor face nimic din toate astea. La politicieni maro şi consumatori maro, producătorului îi e greu să ofere altceva decât ...o materie moale şi maro.

Fluieratorul spunea...

Las' ca face conu' Mazare o Ibiza la Mamaia, sa vina arabetzii si sa se chiombeasca la silicoane si funduri flasce in cluburi...

Anonim spunea...

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bogatii-si-saracii-canadei-unde-se-incadreaza-emigrantii-romani-904483.html

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...