joi, 12 august 2010

Loialitate pentru ce?



Am şi eu o întrebare: ce angajamente ne-am luat faţă de Israel, de traian băsescu s-a simţit obligat să afirme public că România va fi un partener LOIAL statului evreu în cazul unui conflict al acestuia cu Iranul? Să ştim şi noi ce şi cum! Aia cu NATO a băgat-o la derută, pentru că am serioase îndoieli că NATO, în ansamblul său,  va fi trup şi suflet alături de evrei împotriva iranienilor. Am uitat care este poziţia Turciei faţă de Israel, după masacrarea cetăţenilor ei de către comandourile marinei evreieşti, mai acum trei luni?

Nu înţeleg fixaţia Israelului în cazul programului nuclear iranian. Israelul este o putere nucleară, care are capacitatea unei a doua lovituri. Iranul are mult până să ajungă acolo, şi să ameninţe Israelul cu adevărat. Probabil vreo două-trei decenii. Nu înţeleg de ce, presând comunitatea internaţională să izoleze şi mai mult Iranul, Israelul, sprijinit şi de SUA, întârzie sau amână la calendele greceşti o schimbare democratică în Iran. Nu cred să fie lider politic reformator la Teheran care să-şi pună pielea la saramură în actualele condiţii, când ţara este ameninţată de un duşman extern, extrem de agresiv şi de arogant. 

Nu înţeleg nici de ce se amestecă România în ciorba asta. băsescu e ca şi ceauşescu în ultimii ani de domnie: caută cu disperare o aprobare externă, pentru care ar face orice. Numai că preţul declaraţiilor lui tembele îl plătim noi, nu el.  

2 comentarii:

Karakas spunea...

Exact, asta am remarcat si eu.

Nu ma mai mira cite prostii poate sa debiteze cel de la care romanii ar trebui sa ia lumina. In fiecare zi parca ne vorbeste de pe o alta planeta. Dar ce spune ar trebui sa puna pe ginduri toata natiunea romana:

“Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU să creeze la Teheran soluţia corectă – nu aceea a săpării de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al alianţei NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului”, a spus şeful statului.”

S-a vrut a fi o metafora, cea despre cum o sa intervina Consiliul de Securitate al ONU sa previna un conflict militar intre NATO, Israel pe de o parte si Iran, pe de alta. M-a mirat ca in capul lui doar militarii americani pot sa moara. Si ca scopul unei eventual consens al Consiliului de Securitate al ONU ar avea in vedere doar soarta militarilor americani. Subconstientul adevar graieste! Iata unde era grija sa, la militarii americani, nu la cei romani, sau israelieni sau…Pentru ca, el practic implica de pe acum Romani in acest potential conflict, cu o energie care ar trebui sa le dea fiori romanilor. Sa nu ne amagim, structura razboinica a Presedintelui (vezi cum ciuruieste si face el praf pe toata lumea) ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru natiune.

Ultima “zicere” e o perla: “România va fi un partener loial al alianţei NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului”

Deci exista in NATO cel putin un partener loial Israelului? Probabil Basescu I al Romaniei, a vrut sa spuna ca Romania este un partener “loial” al Israelului. Dar, spre deosebire de alte tari NATO, fata de care Romania trebuie sa fie loiala, conform Tratatului pe care l-a semnat, Romania nu s-a angajat sa apere Israelul in cazul unui atac asupra acestei tari.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-in-cazul-unui-conflict-cu-iranul-romania-va-fi-un-partener-loial-nato-si-israel-6862152

Karakas spunea...

Am un prieten evreu cu care am ris cind am auzit cit se ling Basescu cu Peres. Evreii probabil au gene comune cu romanii; cam aceleasi apucaturi. Si romanii si evreii stiu sa vinda cirnati gradinarului (doar ca evreii iau un pret mai bun :)

Iata zicerea lui Shimon:

"Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre"

Daca-i numea si pe ceilalti lideri din grupul celor mai responsabili poate ne mai linisteam. Dar asa, vorba englezului "you scratch my back, I scratch yours".

Shalom!

http://www.mediafax.ro/politic/shimon-peres-traian-basescu-este-unul-dintre-cei-mai-responsabili-lideri-ai-timpurilor-noastre-6863168/

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...