luni, 16 august 2010

O întrebare nepusă



E un parapon pe Rusia printr-o anumită parte a presei occidentale, ceva de speriat! Spre pildă, în Le Monde nu e zi lăsată de la Dumnezeu în care cineva să nu înjure Rusia şi pe Putin, de data asta pretextul fiind "gestionarea" incendiilor de pădure. Trecem peste faptul că oamenii ăştia nu înţeleg imensitatea Rusiei. Ei cred că sunt drumuri peste tot, ca la ei, pe unde să aduci pompieri şi echipament, sau pădurile care ard sunt pe malul Mediteranei, ca la francezi, şi deci are unde ameriza  avionul de stins incendii. Dar când prima baltă e la 2-300 de kilometri, altele sunt problemele.  

Sigur, ăia de-i înjură se aşteptau ca ruşii să se revolte împotriva Kremlinului, văzând cum arată Moscova sub fumul incendiilor. Doar că ruşii sunt învăţaţi cu problemele astea. Turba din jurul Moscovei are obiceiul prost de a se aprinde cum dă o căldură mai mare. Şi arde mocnit, iar de stins, n-a inventat nimeni vreo metodă cât de cât productivă. 

Totul este de un comic perfect! După ce l-au acuzat pe Putin că a renunţat la reformele lui Elţîn, acum îl înjură că a privatizat o parte din păduri şi a mutat managementul lor de la stat la privaţi, şi, vezi Doamne, de aia nu se sting incendiile! Ce mai contează realitatea condiţiilor meteorologice!

Trecem! Acum, după ce îi arătau cu degetul pe ruşi că folosesc "arma" energiei împotriva Occidentului, îi acuză că se folosesc şi de "arma" grâului, prin interzicerea temporară a exporturilor. Pentru ce anume obiective o folosesc, uită să ne spună. O măsură legitimă şi responsabilă(ruşii nu au cum şti ce suprafeţe pot însămânţa anul ăsta, din cauza evenimentelor climaterice, iar problemele nu vor fi acum, ci anul viitor) este transformată într-o ameninţare la adresa Occidentului.

Mă aşteptam să se întrebe mai degrabă cum au ajuns ruşii mari exportatori de cereale, când cu vreo două decenii în urmă cerşeau de mâncare americanilor. Că nu au făcut cine ştie ce "reforme" în agricultură, şi nici n-au prea desfiinţat kolhozurile. Aici aş ciuli eu urechile, nu la alte tâmpenii propagandistice...  

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...