miercuri, 18 noiembrie 2009

Testul de gândire democratică

Nu ştiu dacă "strategii" de campanie, care au făcut să eşueze întâlnirea candidaţilor din seara asta s-au gândit că, sfătuindu-şi "clienţii" să nu participe la dezbaterea televizată de la TVR 1, i-au făcut să pice la cel mai important şi mai relevant test: testul de gândire democratică.
Să ne înţelegem bine: criteriul "poziţiei în sondajele de opinie" nu este nici legal, nici constituţional. Mai mult, este arbitrar şi discriminatoriu. Câtă vreme au îndeplinit criteriile cerute de lege pentru a candida, toţi 12 au exact aceleaşi drepturi. Nu contează că sunt preşedintele în funcţie, preşedintele Senatului, şeful unui partid sau un ilustru necunoscut pentru mulţi. Câtă vreme este vorba despre bani publici, despre televiziunea publică, ori participă toţi, ori niciunul. Refuzul de a participa, pentru că nu-ţi place prezenţa altui candidat este inacceptabil.
Nimeni nu are dreptul să pună condiţii. Şi dacă era o şuşanea "privată"(apropo, cine a plătit pentru organizarea ei?) precum cea de la Cluj, nici băsescu, nici Crin nu aveau dreptul să-i refuze participarea lui Remus Cernea. Nu rimează cu valorile şi principiile unui regim politic democratic.
Dar România a încetat să mai fie o democraţie, de vreme ce oameni precum băsescu, Antonescu, Oprescu se consideră mai egali decât alţii, se consideră deasupra lor. Pretextele lor sunt de doi bani!
Nu ştiu dacă lumea va înţelege ce s-a întâmplat, de fapt, astă seară. Că este un mare afront adus democraţiei. Că răul din societate vine din faptul că sunt oameni care se consideră deasupra regulilor, a legilor, cred că ei sunt îndreptăţiţi la un alt tratament decât ceilalţi.
După ce ai picat acest test, restul este inutil: vorbele mari, promisiunile neruşinate, retorica sforăitoare. Pa, flăcăi! V-aţi greşit cariera! Şi epoca!
PS: întâlnirea de la ora 19,30 a fost anulată. O veste proastă!

3 comentarii:

Bogdan spunea...

Corect, exact asat este si parerea mea. La Pulea Voda n'aveam pretentii, insa reactia lui Crin m'a dezamagit.

Trebuia sa mearga in orice format. Indiferent ca vin Becali si Vadim. Avea in mod cert un plus pentru participare si pentru intelegerea corecta a democratiei.

Bogdan spunea...

Am mai scris cate ceva in acelasi sens la lilick, offtopic pe ultima postare.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Au fugit de Vadim ca dracu' de tamiie. Nu cred ca le-a folosit, dimpotriva!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...